8. srpna 2009 • 18:24

Triatlon: nejlepší Čech Řehula skončil osmý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Dán Rasmus Henning a Virginia Berasataguiová ze Španělska se stali mistry Evropy v dlouhém triatlonu. Z českých reprezentantů byl nejlepší Jan Řehula, který skončil na osmém místě, Lucie Zelenková obsadila šestou pozici.



Na závodišti v Chuchli proběhl Henning cílem po čtyřech kilometrech plavání, 120 km na kole a třicetikilometrovém běhu s náskokem téměř šesti minut před lucemburským reprezentantem Dirkem Bockelem.

Třetí Massimo Cigana z Itálie naopak zaostal za stříbrem o pouhých čtrnáct sekund. Henning s Bockelem byli v čele už po plavecké části. V cyklistické fázi se na ně dotáhlo kvarteto závodníků i s bronzovým olympionikem ze Sydney 2000 Řehulou.

"Plavání ještě šlo, pak jsem bojoval na kole, co se dalo, ale v běhu už mi přece jen docházely síly. Ti kluci tady byli hodně ostří," řekl Řehula. V běhu již jasně dominoval dánský reprezentant, který v okolí Strakonické silnice soupeřům unikl a zcela neohroženě získal prvenství.

"Cítil jsem se velmi komfortně, v posledním kole jsme s Bocklem ujeli do kopce a získali náskok. Běželo se mi skvěle a jsem rád, že se mi potvrdilo, že mohu podat plný výkon ve velkém horku.

To je dobrá zpráva pro Havaj," řekl vítězný Henning. Luc van Lierde, jenž byl spolu s Henningem považován za největšího favorita, s nejlepší trojicí krok neudržel a obsadil šesté místo.

Neuspěl ani nejlepší český triatlonista na dlouhých tratích Petr Vabroušek a musel se spokojit s 18. pozicí. V této sezoně již absolvoval devátý dlouhý triatlon: v předchozích získal čtyři bronzové medaile a ani jednou nechyběl v elitní desítce.

Dost ztratil už na plavání, příliš z manka nesmazal na těžké cyklistické trati a na nejlepší se nedotáhl ani v nesilnější disciplíně běhu. "Na kole jsem sám ve větru hodně ztrácel a přitom vydal mnoho sil. Věděl jsem, že to v běhu už nepůjde, ale chtěl jsem pomoci družstvu," řekl Vabroušek.

Trio, které doplnil Cigan, skončilo druhé. Mezi ženami zaplavala podle očekávání nejlépe Zelenková, ale hned v cyklistické části se před ní dostala Berasateguiová a její prvenství bylo naprosto přesvědčivé.

Zelenková, která před nedávnem v Klagenfurtu překonala nejlepší český ironmanský čas, klesla na šesté místo. "Byl to špatný den. Vůbec nevím, co se stalo. Mrzí mě, že to bylo zrovna na domácí trati, ale nedá se nic dělat, přijdou další závody," zhodnotila své vystoupení v Praze Zelenková.

ME v dlouhém triatlonu v Praze:

Muži:
1. Henning (Dán.) 5:32:54, 2. Bockel (Luc.) -5:45, 3. Cigana (It.) -5:59, 4. Vjencov (Ukr.) -7:59, 5. Johnsen (Dán.) -10:20, 6. Van Lierde (Belg.) -11:28, ...8. Řehula -13:08, 18. Vabroušek (oba ČR) -25:09.
Ženy:
1. Berasateguiová (Šp.) 6:13:06, 2. Niedfrimigerová (It.) -8:19, 3. Koltersová (Dán.) -9:52, ...6. Zelenková -23:57, 11. Candrová (obě ČR) -47:48.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud