16. listopadu 2009 • 22:00

Co dělali při revoluci? Změlík málem ochrnul, Šebrle nosil trikoloru

Autor: Blesk Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvaceti lety se po brutálně potlačené studentské demonstraci v Praze na Národní třídě začal v Československu hroutit komunistický režim. Kde v té době byly některé výrazné osobnosti českého sportu uplynulých dvaceti let?



Josef Váňa: Do revoluce ho probudil Matuška »

Robert Změlík (40)
vítěz OH v desetiboji z Barcelony 1992

Robert Změlík si na Zlaté tretře zaběhl stovku veteránů Robert Změlík si na Zlaté tretře zaběhl stovku veteránůFoto ČTK
Málem ochrnul

„Sedmnáctého jsem měl vážný úraz v posilovně, málem jsem ochrnul. Dělal jsem výstupy s 60 kg činkou, zakopl o lavici a spadl na ni, s činkou za krkem. Vyrazil jsem si sedm zubů a nadvakrát zlomil čelist. Sešili mě 38 stehy. Kamarádi si pak ze mě dělali srandu, že jsem někde na Národní třídě dostal nakládačku.

Ale tohle se stalo v Ostravě. Podstoupil jsem šestihodinovou operaci a byl dva dny úplně mimo. Že je nějaká revoluce jsem se dozvěděl až třetí den."

Lenka Šmídová (34)
stříbrná jachtařka z OH v Aténách 2004
Jachtařka Šmídová Jachtařka ŠmídováFoto ČTK
Vylepovala letáky

„Den před sedmnáctým nám třídní rozdal přihlášky do SSM a řekl, ať to přineseme vyplněné. My s kamarádkou jsme si řekly, že to nevyplníme. A pak už jsme ani nemusely. Já chodila na gympl v Mělníku, tam jsme byli trošku pozadu. Ale starší sestra studovala v Praze, od ní jsem měla ty nejčerstvější informace.

Přinesla zpověď jednoho studenta, který byl 17. na Václaváku. Já ji pak přepisovala na mechanickém psacím stroji a vylepovala po Neratovicích."

Pavel Karoch (46)
mistr fotbalové ligy z roku 1979 s Duklou
Pavel Karoch Pavel KarochFoto Blesk
Demonstroval s mámou

„Sedmnáctého jsem byl s mámou na demonstraci. Začínala na Albertově a průvod pokračoval přes Vyšehrad na Národní třídu. Já se odpojil na Vyšehradě, ale máma byla jednou z posledních propuštěných z prostoru uzavřeného policií na Národní třídě, kde potom průvod zmlátili. Spolu s Milanem Luhovým jsme také jednali na svazu o odložení zápasu Dukly se Spartou. Tehdejší ředitel Klapáč na nás nastoupil, ale Milan se nedal."

Roman Šebrle (34)
olympijský vítěz a mistr světa v desetiboji
Roman Šebrle zdraví novináře vojenským pozdravem. Roman Šebrle zdraví novináře vojenským pozdravem.Foto Barbora Reichová (Sport)
Nosil trikoloru

„Chodil jsem na gymnázium a moc si ne uvědomoval, co přichází za změnu. Vzpomínám si na trikolory připnuté na bundách. Rodiče mi říkali, že komunismus není nic dobrého, ale hned jsem si to nedokázal představit. Tenkrát jsem shledával jako největší pozitivum, že budeme moci cestovat do zahraničí a že bude více druhů žvýkaček než pouze Pedro...

Teď už vím, jak moc bylo dobře, že sametová revoluce přišla a kolik svobody a možností přinesla. Všem, kteří u toho byli, velký dík."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud