29. dubna 2010 • 12:40

Basketbalová legenda Jordan: Woodsův učitel

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ty dva spojuje mnoho: jsou ikonami svých sportů, znají je lidé po celém světě, vydělávají miliony dolarů, mají lukrativní sponzorské smlouvy a v obou hoří vášeň pro golf. Ten první učil druhého jak zvládat tíhu nezměrné slávy. Ale možná mu také ukázal, jak si užívat hříšných stránek, jež popularita nabízí. Michael Jordan a Tiger Woods.



Minulé úterý a středu se Tiger Woods a Michael Jordan potkávali na hřišti v Isleworth na Floridě. Světová golfová jednička tu běžně trénuje. Nejlepší basketbalista všech dob, momentálně většinový majitel týmu Charlotte Bobcats, si šel s dlouholetým kamarádem zahrát u příležitosti zápasů play off , které jeho tým hrál proti Orlandu.

Včera se oba ukázali také na hřišti v Charlotte při společném klání profesionálních hráčů s amatéry před dnešním začátkem turnaje Quail Hollow Championship. Zatímco před třemi lety dělali společně show pro ohromného hada diváků, který je pronásledoval, tentokrát nešli spolu.

„Michael totiž nechce hrát ráno a Tiger na tom trvá,“ vysvětloval šéf turnaje Kym Hougham.

Tiger Woods po návratu.Foto ČTK/AP
Woods vyrazil na hřiště, které má obzvlášť rád, už v půl osmé ráno. Naopak Jordan, jenž v Severní Karolíně vyrůstal, měl začátek naplánovaný až na dobu Woodsovy tiskovky. Korzovat měl s Fredem Couplesem, který jej loni na Presidents Cupu jmenoval kapitánovým asistentem.

Ovšem v téhle volbě nemusí být jen nechuť k vstávání. Jordan byl totiž jako dlouholetý kamarád Woodse označen po vypuknutí golfi stovy nevěrnické aféry za muže, který jej svedl na scestí. „Říkal jsem mu, ať se od toho všiváka drží dál,“ citoval magazín Vanity Fair někdejšího Woodsova právníka a rádce Johna Merchanta.

Golfový král totiž v minulosti s Jordanem prý netrávil volné chvíle jen na hřišti, ale také při hazardu v kasinech. „Jeho vzdušné Veličenstvo“ údajně dokonce jednou vyslalo i svého bodyguarda, ať pro jeho parťáka přivedou jednu ze sličných dívek. „V 90. letech chtěl každý být jako Mike. Na začátku nového tisíciletí Tiger byl jako Mike,“ psaly stránky NBCChicago.com.

Pravda to být nemusí, nicméně skandál s milenkami může přidat další kamínek podobnosti do života dvou velkých sportovních hvězd. Pokud dojde kvůli nevěrám na rozvod Woodse s jeho manželkou Elin, přebere golfi sta od Jordana zaručeně pozici sportovce, který své ženě po rozvodu musel zaplatit nejvíc peněz. Člen basketbalové Síně slávy zatím vede se 150 miliony dolarů.

Jordan však každopádně byl Woodsovým učitelem ve světě omamné popularity a peněz. „Je jako můj starší bratr. Jen málo lidí si prošlo tím, čím my. On byl první a já jsem díky tomu mohl získat všechny ty znalosti, které on za roky nabral,“ uvedl před časem Woods.

Tiger Woods triumfoval na turnaji Australian Masters v Melbourne.
Tiger Woods triumfoval na turnaji Australian Masters v Melbourne.


Golfi sta vládl ještě loni žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců, šestinásobný vítěz NBA se dělil o druhé místo, ačkoli už pár let nehraje. Jordanova basketbalová značka v rámci firmy Nike prodá ročně zboží za miliardu dolarů. Golfová odnož zase stojí na jménu Tigera Woodse. Neobešla by se bez něj, i proto mu tenhle sponzor zůstal věrný také v době skandálu.

Pro oba je golf momentálně sportem číslo jedna. Jordan si v něm totiž po ukončení kariéry našel sportovní náhražku basketbalu, ačkoli nyní se jako většinový vlastník a šéf basketbalových operací Charlotte Bobcats daleko víc objevuje u palubovky. Rád se u golfu sází a pokuřuje doutník. Woods teď na hřištích zase hledá cestu, jak si napravit pošramocenou pověst.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud