Martin Hašek
13. listopadu 2010 • 12:00

Krize? Kdepak! Sáblíková vydělává miliony

Autor: Martin Hašek, Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na zhodnocení celoživotní dřiny měli jen několik málo měsíců. Sportovní hrdinové marketingového trhu se mění rychle, ale šest medailistů z olympijského Vancouveru vyšlo z boje o živobytí úspěšně. Profesí olympijského medailisty se dá jednorázově vydělat i několik milionů korun.



Národ už zjistil, že rychlobruslařka Martina Sáblíková startuje každé ráno v bílém županu a s deckou jogurtového nápoje. Fanoušci si všimli, že Šárka Záhrobská pózuje na snímcích s Jaromírem Jágrem a možná trochu závidí Lukáši Bauerovi, který si může vybírat mezi aktuálními modely renomované automobilky.

Martina Sálbíková se raduje spolu s trenérem Novákem.Foto Barbora Reichová - SPORT


Jasnou královnou letního nebe sportovního marketingu se stala Martina Sáblíková, cena jedné z největších hvězd Her ve Vancouveru se zdvojnásobila a podle odhadů deníku Sport jí olympijský úspěch přinesl přibližně 6 milionů korun.

„Po olympijské sezoně došlo u Martiny k marketingovým změnám, které zúročují její dosavadní úspěchy pro příští sezony. Pokud vydrží dlouhodobě závodit, tak se může celoživotně zajistit,“ říká David Trávníček, člen představenstva manažerské skupiny Sport Invest Group.



Sáblíková získala po olympiádě tři nové partnery a změnila resortní centrum, které jí zajišťuje základní podmínky k přípravě. Fenomenální úspěchy spolu s výjimečným příběhem popelky z českého rybníka jí dávají potenciál mezinárodní hvězdy.

V televizní reklamě propagovala stejný výrobek jako legendární anglický fotbalista Bobby Charlton. „Martinu to těší. Je výjimečný sportovec v rámci celého světa. Podmínky, z nichž vyšla, samozřejmě zvyšují respekt a uznání i na mezinárodní úrovni,“ říká Trávníček. „Zejména v zemích, kde je rychlobruslení populární, je Martina velmi známá, možná ještě známější než v Česku.“

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati zářila a obhájila titul mistryně světaFoto ČTK/AP


Dva olympijské bronzy ve spojitosti s triumfem na Tour de Ski a bojem o vítězství ve Světovém poháru pomohly běžci na lyžích Lukáši Bauerovi. Získal čtyři nové partnery, k nimž patří i titulární sponzoři Světového poháru, Tour de Ski a světového šampionátu v Oslu.

„Olympiáda byla pro mě extrémně úspěšná a velmi úspěšný byl i můj manažer ve vyjednávání se sponzory,“ pochvaluje si Bauer. „Potvrdil jsem výsledky z předchozích sezon. Už před dvěma lety jsem do špičky patřil, tak nemůžu očekávat, že mě to bude katapultovat o nulu výš. Jsem spokojen.“

Bauer těží z toho, že se v absolutní elitě drží už od konce roku 2007, kdy začal jízdu za celkovým vítězstvím ve Světovém poháru. Úspěch ve Vancouveru jeho pozici jen posílil.

Šárka Záhrobská a její bronzová olympijská medaileFoto ČTK


„Podařilo se Lukáše zajistit minimálně na dva roky a někteří partneři projevili zájem o čtyřleté smlouvy do Soči,“ říká Martin Müller, Bauerův manažer.

Slalomářka Šárka Záhrobská si na shánění nových partnerů po olympiádě najala společnost Česká sportovní, která ji zařadila do nově vzniklého Star Teamu spolu s tenistou Tomášem Berdychem, hokejistou Jaromírem Jágrem a atletickou legendou Janem Železným. „Star Team dává Šárce záruky kvality. Máme volnost. Co si naplánujeme, to skutečně můžeme mít,“ říká Záhrobské nový trenér Pavel Šťastný.

Spojení s dalšími slavnými jmény Záhrobské pomohlo při shánění sponzorů, dostalo ji do jiných sfér. Slalomářka se například zúčastnila slavnostní recepce během pražských utkání NHL mezi Phoenixem a Bostonem. „Sponzoři na to velmi rychle reagovali, je to skvělá sestava,“ říká Karel Tejkal z České sportovní.



Záhrobská pro partnery připravuje další lákadla, například možnost si s ní zalyžovat na soutěžní sjezdovce během závodů Světového poháru.

Zbývající členové bronzové štafety v běžeckém lyžování za třemi hlavními hvězdami vancouverské olympiády zaostávají. I jim se ale letní jednání se sponzory vyplatila. Finišman Martin Koukal například získal medaili z vrcholné akce po pěti letech.

Lukáš Bauer na klasické padesátceFoto Barbora Reichová (Sport)


„Co se týče financí, stalo se pár pozitivních změn. Bonusy se mi mírně zvedly,“ říká Koukal. „Jsou to dobré peníze, ale není pravda, že bych skákal do extra jiných pater. Štafetová medaile je hezká, ale individuální je výrazně výš. Když jsem vyhrál mistrovství světa, byl to jiný skok. Ale tehdy byla jiná doba a byl i rozkvět ekonomiky.“

Jak olmypionici zhodnotili úspěch na olympiádě ve Vancouveru

Martina Sáblíková

 

Odhadovaný výdělek: 6 000 000

Dvě zlaté a jedna bronzová medaile z Vancouveru z ní udělaly letní hit sportovního marketingového trhu. Natočila televizní reklamu na jogurtový nápoj Actimel, získala smlouvu s outdoorovou společností Nordblanc a také s energetickým gigantem ČEZ.
Od sázkové kanceláře Synot Tip dostala BMW řady 5. Vydělala i na přestupu z Dukly do resortního centra ministerstva vnitra.

Lukáš Bauer

Odhadovaný výdělek: Bauer 4 000 000

Další ze životních sezon, v níž kromě dvou olympijských bronzů vyhrál i Tour de Ski, ho znovu posunula vpřed. Získal nového generálního partnera ve firmě eD’ system Czech, hlavního partnera v Cetelemu a automobilka BMW mu půjčila model řady řady 5 GT Gran Turismo.
Bauer také prodloužil smlouvy s Authorem a Craftem a přestoupil z resortu ministerstva vnitra do armády.

Šárka Záhrobská


Odhadovaný výdělek: 3 000 000

Bronz ze slalomu jí přinesl nové partnery – Moravia Steel, Skiareál Špindlerův Mlýn a Českou sportovní, která ji zařadila do svého Star Teamu spolu s hokejistou Jágrem, tenistou Berdychem a atletickou legendou Železným.
Záhrobská dále propaguje například čokoládovou firmu Milka, během sezony bude nosit přilbu s motivem alpské květiny.

Martin Koukal

Odhadovaný výdělek: 1 000 000

Štafetový finišman získal svou první olympijskou medaili, ale jako bývalý mistr světa měl svou pozici už předtím. Zůstali u něj dlouhodobí partneři včetně toho hlavního, firmy E. ON, nově získal smlouvu se společností D&D Elektromont.

Jiří Magál

Odhadovaný výdělek: 500 000

Olympijská medaile ze štafety mu prodloužila kariéru a pomohla mu i finančně. Se společností Agrop Nova si domluvil významnou slevu na nízkoenergetickou dřevostavbu, se svým stálým sponzorem Kotexma se dohodl na vylepšení smlouvy.

Martin Jakš

Odhadovaný výdělek: 300 000

Nejméně zkušený člen bronzové štafety z úspěchu nevytěžil jednorázovou bombu, ale na marketingovém trhu se cítí silnější. Vyjednává o prodloužení smluv se svými hlavními sponzory, firmami Atrium a KVK.

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati zářila a obhájila titul mistryně světa
Martina Sáblíková na pětikilometrové trati zářila a obhájila titul mistryně světa



Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud