František Prachař
3. prosince 2010 • 22:31

Shakeaspearovský triumf! Konečný je mistr Evropy

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Okřídlenou větu „Být či nebýt,“ vystřídalo „Bít. Nejvíc do hlavy a do žeber“. Nejlepší český boxer Lukáš Konečný včera večer dokázal obhájit titul profesionálního mistra Evropy. V bitvě se soupeřem se shakespearovským jménem Hamlet Petrosjan nepřipustil divadelní tragédii a jasně triumfoval na body.



Byl to nejprestižnější boxerský zápas, který se kdy na českém území uskutečnil. A Lukáš Konečný ho zvládl s přehledem. O titul mistra Evropy bojoval naposledy v Praze v roce 1935 Vilda Jakš. Slavný vojenský letec, podle jehož příběhu byl natočen film „Pěsti ve tmě“, po boji prohrál. Jeho nástupce byl včera ve váze do 69,8 kilogramu úspěšný.


Armén Hamlet Petrosjanu sice vzdoroval v pražské hale na Podvinném mlýně před zraky 1500 diváků všech dvanáct kol, ale to bylo vše. Sok s křestním jménem hrdiny Williama Shakespeara hrozil české hvězdě tragédií.

Vyhrožoval, že si veze speciální kufr, kam si dá pás pro šampiona, ale byla to jen slovní hra. V ringu celou dobu ustupoval a bál se jít do otevřených výměn. Aktivita byla většinu duelu jen na české hvězdě, která protivníka honila po ringu.

„Bohužel se mi ho nedařilo tolik zasahovat na spodek. Hodně toho ustál, tvrdě kontroval. Ale celkově jsem měl zápas pod kontrolou,“ řekl po zápase Lukáš Konečný.

Ten si během dobrovolné obhajoby titulu, který získal v říjnu, připsal 46 výhru ve 49 duelu a potvrdil roli favorita. Divadelní představení rozjížděl bijec z Ústí nad Labem jako vždy v pomalejším tempu, ale pak ukázal, proč je současná evropská jednička.

Protivníka zničil sprchou úderů na žebra, což je jeho specialita, kvůli které se ho mnoho boxerů bojí. K tomu pravidelně drtil jeho hlavu tvrdými háky. I proto boxoval až s dvanáctým mužem evropského žebříčku, ostatní kvůli obavám či nesplněným finančním požadavkům odmítli.

To však váze triumfu nejlepšího tuzemského bijce neubírá. Petrosjan naopak ukázal odolnou školu bývalého Sovětského svazu. Několikrát byl blízko knockoutu a špatně po ranách do břicha dýchal, vždy dokázal najít síly a pokračoval v boji.

Jednoznačná výhra Konečnému vynesla přes půl milionu korun, ale více než získané finance ho těší jiný fakt. Je pravděpodobné, že se brzy utká o titul mistra světa. „Věřím, že mi toto vítězství pomůže,“ prohlásil. V žebříčcích všech čtyř významných světových organizací (WBO, IBF, WBA, WBC) je Konečný mezi elitou, u WBO a IBF by se dokonce po včerejším úspěchu mohl stát oficiálním vyzývatelem.

„Lukáše znám mnoho let a v takové formě ještě nebyl. Titul bude jeho,“ uvedl i jeho kouč Dirk Dzemski. „Je už pár let jeden z nejlepších na světě ve své váze. Jednáme se všemi a duel o světový titul by se mohl uskutečnit i v Česku, třeba už v první polovině příštího roku 2011,“ přemítal Konečného manažer Ulf Steinforth z německé stáje SES, kde 33letý rohovník působí.

Steinforth už před zápasem s Petrosjanem začal jednat se stájí Universum, která má šampiona WBO Sergeje Dzinziruka. S ním Konečný na jaře 2008 diskutabilně prohrál v Drážďanech a touží po odvetě.

Lukáš Konečný
Lukáš Konečný


Vedle toho se ale zajímá i o další obhajobu pásu evropského šampiona, kde na něj má políčeno Angličan Ryan Rhodes. Už 18. prosince proběhne dražba o to, kde se duel uskuteční.

Tak či tak je jasné jedno. Cesta k velké slávě je otevřená dokořán.

Uspěl i Ondřej Pála

V druhém titulovém zápase večera porazil Karama Nyilawila z Tanzánie na body Albánce Kreshnika Qatoa a připravil jej o pás šampiona organizace WBF ve střední váhové kategorii.Úspěšný debut v profiringu zažil devětatřicetiletý Ludovít Plachetka.

Účastník olympijských her v Atlantě, který strávil devět let ve vězení za vraždu matky své družky, porazil Josefa Obesla na body."Nebyl to nejlepší výkon, musím se ještě zlepšovat. S výhrou jsem pokojený," řekl Plachetka, jenž má za sebou více než 300 zápasů mezi amatéry.

"Uvidím, jak dlouho budu boxovat mezi profesionály. Zatím ale chci dlouho pokračovat. Kdybych ale začal prohrávat, tak klidně skončím," dodal Plachetka.Jasnou výhru, před limitem, si připsal i Ondřej Pála, jehož souboj s Turkem Erginem Solmazem ukončil ringový rozhodčí už ve druhém kole pro převahu českého boxera.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud