15. května 2019 • 00:00

S rostoucí oblibou cyklistiky roste i počet krádeží a úrazů na kolech

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistika je velmi populární volnočasovou aktivitou. Cyklistů přibývá a stejně tak přibývá i těch, kteří je chtějí o jejich kola připravit. K bezpečnosti cyklistů při jízdě na kole přispívají třeba kvalitní helmy. S tím, aby bylo v bezpečí i kolo, může pomoci kvalitní pojištění.



Jízdní kola jsou standardně pojištěna v rámci pojištění domácnosti. V případě drahých kol je možné sjednat individuální pojištění, kde je pojistná ochrana výrazně rozšířena. V rámci našeho pojištění domácnosti získáte ochranu kola nejen v bytě, ale také ve sklepě, v garáži či společných prostorách domu,“ popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny. Aby bylo možné krádež kola z pojištění domácnosti uhradit, kolo musí být ukradeno z uzamčeného prostoru. Pozor si dejte zejména na odkládání kol na zahrady. Byť je zahrada oplocená, za uzamčený prostor ji není možné považovat. „Kola neodkládejte ani na balkon. Jakkoliv se může zdát, že je pro zloděje kol nedosažitelný, krádeže kol právě z balkónů nejsou ničím výjimečné. Existují i případy, kdy byla kola ukradena z vyšších pater bytových domů,“ upozorňuje Ivana Buriánková.

Foto Shutterstock

Další možnosti pojištění

Další možností, jak kolo pojistit, je tzv. individuální pojištění. Jedná se o pojištění pro případ krádeže či živelní škody. Toto pojištění ocení zejména cyklisté, kteří chtějí mít zajištěnou pojistnou ochranu svých kol během výletů či dovolených. Individuální pojištění kol, které nabízí Česká pojišťovna, platí na území celé České republiky. Během dne, přesněji od 6 do 22 hodin, jsou pojištěna i kola uzamčená venku, například ke stojanu. Pojištění se vztahuje i na kola uložená v ubytovacích či sportovních zařízeních. Pro individuální pojištění si stanovuje pojistnou částku klient tak, aby odpovídala hodnotě jeho kola. Navíc je možné si individuální pojištění sjednat i krátkodobě, třeba právě na plánovanou dovolenou.

Foto Česká pojišťovna

Úraz a odpovědnost   

Pojištění kola není tím jediným, nad čím by se měl každý cyklista zamyslet. Cyklistům lze doporučit také úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti. „Obecně lze říci, že rekreační jízda na kole je kryta v běžném úrazovém pojištění. Pojistit umíme ale i cyklisty věnující se závodní činnosti na amatérské či profesionální úrovni. Nabídku máme také pro extrémní jezdce v rámci připojištění tzv. extrémních sportů,“ doporučuje Ivana Buriánková. Odpovědnost cyklisty lze řešit běžným občanským odpovědnostním pojištěním. To poslouží v případě, že při jízdě na kole někoho zraníte nebo mu způsobíte škodu majetku – třeba odřete zaparkovaný automobil.

Články odjinud


Články odjinud