27. září 2019 • 00:00

Podzimní sportování a o čem se příliš nemluví

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léto je pomalu a jistě pryč, ale určitě žádný správný sportovec nezanevře ani teď na sportovní aktivity. Dokonce pro některé sporty je podzim svými podmínkami přívětivější než letní počasí. Příjemné teploty, krásně zbarvená příroda, nikde žádný komár ani moucha. Krom těch hezkých zážitků se však můžeme občas setkat i s těmi méně komfortními. 



Není příliš teplo, ale ani není velká zima. Podzimní teploty jsou prostě jako dělané pro nejrůznější sportovní aktivity a krásná příroda přímo láká k tomu šlápnout do pedálu nebo vyrazit na delší běh. Oblíbené jsou také turistické pochody v horách a krok vedle určitě neuděláte ani obyčejnou procházkou do práce. Snad každý, kdo se věnuje sportům, však někdy zažil i jejich méně příjemnou stránkou.

O čem se příliš nemluví

Pokud jde o sportovní aktivity, mají i svou odvrácenou stranu. Člověk musí bojovat s únavou či leností a být velmi dobrý v přemlouvání. A snad každý si také na vlastní kůži prožil proslulé „sportem ku zdraví“ a musel se vypořádat s nějakým tím poraněním. Pak jsou tu ale potíže, o kterých se příliš nemluví, totiž opruzeniny nebo podrážděná pokožka na těch nejcitlivějších místech. K problémům dochází při mechanickému dráždění všude tam, kde se tře kůže o kůži nebo se povrch pokožky zapaří kvůli nedostatečnému odvětrání. Mohou pak vznikat opruzeniny, zapaření, zčervenání pokožky v intimních partiích či malé oděrky na povrchu kůže, do kterých se snadno dostávají bakterie.

Foto Gynella

Chvíle, kdy sportovci spíše než zlato, ocení stříbro

V posledních se v boji proti infekcím pozornost vědců obrací k lékařskému stříbru, které bylo ostatně pro své antibakteriální účinky používáno ještě před příchodem antibiotik. Vědci potvrdili účinnost stříbra v boji proti bakteriím, plísním i virům. Zjistili také, že vhodnými kombinacemi a vazbami lze stříbro využít i proti infekcím a kožním chorobám.

„V případě opruzenin může stříbro působit také preventivně, kdy nanočástice stříbra vytvoří ochranný film, a blokují tak dalším bakteriím přístup do poškozené tkáně. Brání tak rozšíření infekce a izolují místo proti mikrobiálním atakům. Tento ochranný film zároveň vytváří vhodné podmínky pro regeneraci a rychlejší zajizvení rány,“ popisuje princip léčby stříbrem expertka Kazíková.

Foto Gynella

Nejen léčba, ale i prevence

Podobné nepříjemnosti ale nejsou problémem pouze u sportovců, mohou se objevit i při sedavém zaměstnání nebo v souvislosti s nesnášenlivostí určitých druhů textilií. Ať už tyto problémy vzniknou v souvislosti se sportem nebo jinou činností, vždy je potřeba zaměřit se nejen na léčbu, ale také na prevenci. Pro muže existuje na trhu například přípravek UroTiab, jehož unikátní složení podporuje léčbu bakteriálních, plísňových i virových infekcí. Tento zdravotnický prostředek dokáže zklidnit a ochránit mužské intimní partie a podporuje jejich hojení.

 

Články odjinud


Články odjinud