27.10.2015 • 15:35

Buďte Tlusťoch! S Fatbikem můžete mít cyklistiku v každém počasí

Vstoupit do diskuse
0

Je to velké a je to dobré. Většina cyklistů i necyklistů již pravděpodobně zahlédla podivné kolo s tlustými pneumatikami. Fatbike je stroj, který tahá za oči a přitahuje pozornost okolí. I proto, že se na něm dá jezdit bez problémů celý rok. Tedy i přes zimu, která se blíží.



Fatbike je móda, která táhne. „Trend potvrzuje i nabídka výrobců kol, kdy většina progresivních značek má tlustá kola ve své kolekci,“ potvrzuje Jaroslav Krumpolc, šéf olomoucké pobočky Specialized (www.bikecentrum.eu), kde se na „Tlusťochy“ zaměřují.

Zájem cyklistů provází nevšední výzvy, zážitky, touha poznat něco nového. Fatbike totiž nabízí možnost uchopit cyklistiku jízdou v úplně novém rozměru.

Současná kola této kategorie vychází z výbavy jezdců extrémních sportovních podniků napříč Aljaškou. V Česku ho proslavil Jan Kopka, vítěz závodu Iditarod 2007. Jeho úplně první Snowbike byl speciálem na jízdu po zasněžených pláních. Od počátků této kratochvíle uplynulo již více než deset let…

„Ano, Fatbiky původně vycházejí ze Snowbiků, ale současná produkce je univerzálním strojem do každého terénu, jakýchkoliv klimatických podmínek. Nesluší mu jen zmíněná jízda ve sněhu, ale užijete si jej i na zarostlé louce, v bahně nebo v písečných dunách,“ popisuje Krumpolc.

A co se na širokých pláštích bude líbit každému? Skvělá přilnavost, spousta zábavy i pozornost okolí. To staví Fatbike do role univerzálního kola se širokým záběrem. Téměř pětipalcové pneumatiky dokážou jezdce podržet v jakékoli situaci a se správným nahuštěním nepotřebujete ani odpruženou vidlici. „První jízda s sebou nese pro většinu jezdců překvapivé zjištění. Kolo se velmi snadno ovládá, pneumatiky i přes nízký tlak kolem jedné atmosféry mají nízký valivý odpor,“ vysvětluje Krumpolc.

Jízda na Fatbiku zkrátka nabízí úplně novou perspektivu cyklistiky. Můžete si užívat celý rok. Dvanáct měsíců bez pauzy. Právě jízda v zimě, promrzlé a zasněžené krajině ukáže známá místa v nových barvách. Dávno zapomenutá zákoutí budou najednou opět přístupná.

„Cyklistika získává v podobě Fatbiku úplně novou příchuť. Je fenomén, který naposledy náš sport zaznamenal s příchodem horského kola v osmdesátých letech,“ je přesvědčen Krumpolc. „Přináší nové zkušenosti, zážitky a nový rozměr radosti a zábavy. A je úplně jedno, jestli pojedete sněhem, blátem, po louce či písečné pláži.“

Fatbike propaguje i extrémní cyklista Jan Kopka Fatbike propaguje i extrémní cyklista Jan KopkaFoto Michal Beránek


10 důvodů, proč jezdit na Fatbiku:
1. Mizí hranice
Na Fatbiku se dá jezdit celý rok. Nezáleží na tom, zda je sníh, bláto či sucho. Nyní máte k dispozici nejuniverzálnější kolo v historii cyklistiky.

2. Přilnavost
Díky téměř 5 palcovým tlustým pneumatikám má Fatbike výbornou přilnavost a průchodnost terénem. Přitom je však kolo překvapivě svižné!

3. „Ideální“ stopa
S Fatbikem nemusíte hledat „ideální stopu“. Tlusté pneumatiky si poradí s většinou dříve nesjízdných nerovností a překážek.

4. Záběr
Tlusté kolo má úžasné záběrové schopnosti, jediné limity jsou v jezdci. Fatbike zkrátka jede jako tank přímo tam, kam ho nasměrujete.

5. Bez odpružení
Díky tlustým pneumatikám Fatbike nepotřebuje odpružení. Správné nahuštění spolehlivě nahradí zejména dnes „nepostradatelnou“ přední odpruženou vidlici.

6. Je to snadné
Kola Fatbiku díky své velikosti činí pro jezdce jízdu snazší a překvapivě dynamickou.

7. Zaujmete
Kdo chce zaujmout okolí, pro toho je Fatbike jasná volba. Budou se za vámi otáčet úplně všichni… Buďte si jistí, že to budou obdivné pohledy!

8. Barvy!
Fatbiky mají většinou výrazné a často bláznivé ladění barev a doplňků. Další důvod, proč jde s tímto modelem o víc než pouhou cyklistiku.

9. Nový rozměr
Nové zkušenosti, nové zážitky, jiný rozměr radosti a zábavy při jízdě na kole. S Fatbikem je úplně jedno, jestli pojedete sněhem, blátem, po louce či písečné pláži… Mohutná stavba by mohla naznačovat, že je určen jen pro že, ale opak je pravdou. Výborně se vyřádí i dámy.

10. Fenomén
Fatbike je nový fenomén, který naposledy cyklistika zaznamenala s příchodem horského kola v osmdesátých letech. Jde o úplně nový rozměr a unikátní pojetí cyklistiky, který stojí za to. Vyzkoušejte ho!


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}