14. října 2008 • 14:43

Kdy se na ledě umíralo a tekla krev

Autor: ctk, Jiří Holeček
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO: Smrt ruského hokejisty Alexeje Čerepanova otřásla sportovní veřejností. Ale případů, kdy hokejisté umírali na ledě, je mnohem víc! Blesk připravil smutný přehled.



Luděk Čajka - Pojmenovali po něm stadion

Jeho život skončil předčasně, když přesně 182 vteřin před koncem televizního zápasu 32. ligového kola sezony 1989/1990 mezi Košicemi a Zlínem narazil při dojíždění kotouče hlavou na mantinel a zůstal ležet v bezvědomí.

Luděk ČajkaFoto ČTK

Přímý účastník souboje Anton Bartánus pak řekl: "Dojížděli jsme puk. Snažil jsem se Luďkovi nadzvihnout hokejku. On ztratil rovnováhu a narazil na mantinel. Seběhli jsme se k němu a násilím mu otevřeli ústa a náš doktor Klíma se snažil vytáhnout mu jazyk a začít umělé dýchání. Pak se nám už jen hrnuly do očí slzy."

Diagnóza? Zlomenina prvního a druhého krčního obratle, poškozená mícha.

14. února 1990 (po 40 dnech) srdce Luďka Čajky v košické nemocnici dotlouklo. Bylo mu 26 let.

Sergej Žoltoks - Do šatny už nedošel

Jednatřicetiletý hokejový obránce Sergej Žoltoks z Lotyšska zemřel po utkání nejvyšší domácí soutěže, když mu selhalo srdce. Na konci utkání se mu udělalo zle a rozhodl se, že odejde do šatny. Tam ale už nedošel. Psal se 3. listopad 2004 a hokejisté Rigy přišli o svou legendu.

Bengt Akerböm - Krk mu prořízla brusle kamaráda

Švédský hokejista z mužstva Mora vykrvácel přímo na ledě poté, co mu spoluhráč při pádu prořízl bruslí tepnu. "I kdybych ho měl v nemocnici a po ruce byly veškeré potřebné nástroje, nezachránil bych ho," uvedl v říjnu 1995 (pár dní po tragédii) klubový lékař.

Měli štěstí a podruhé se narodili:

Clint Malarchuk - Zachránilo ho 300 stehů

V březnu 1989 šlo o život brankáři Buffala. Tepnu na krku mu přeťal bruslí Steve Tuttle ze St. Louis. Všichni doktoři i pořadatelé udělali maximum pro záchranu Malarchukova života. Jeho hrdlo lékaři sešněrovali pomocí 300 stehů.

Patrik Valčák - Rozpárala ho hokejka

V utkání slovenské extraligy se Valčákova Dukla Trenčín představila na ledě Nitry.

Grafika ukazuje, kam zasáhla Valčáka soupeřova hokejkaFoto Infografika Nového Času

Probíhala 37. minuta, Valčák bojoval s domácím Poljačkem o puk, když jej hůl protihráče zasáhla do obličeje. V okamžiku se z jeho tváře začaly valit potoky krve. "Jakmile jsem viděl tu spoustu krve, rychle jsem spěchal na střídačku za lékaři," říkal po zápase Valčák. Měl štěstí, hokejka mu roztrhala obličej, ale spravilo to pár stehů...

Další strašidelné případy, které měly happyend:

Únor 2008
Olli Jokinen přeťal krční tepnu spoluhráči z Floridy Richardu Zedníkovi 10. února v zápase proti Buffalu. Stalo se tak při nenápadném souboji u hrazení, při kterém ale Jokinen ztratil balanc a kopl Zedníka do krku.

Zedník ukazuje svou jizvuFoto ČTK

Rudá krev začala ihned stříkat. Slovák si život zachránil sám, když ránu ucpal a upaloval na střídačku za doktory. Za 9 měsíců se vrátil na led...

Březen 1998
Libora Procházku zasáhla v utkání AIK Stockholm proti Färjestadu brusle do krku. Chybělo jen několik milimetrů a zasáhla by tepnu!

Září 1999
Celek zámořské hokejové NHL Atlanta Thrashers otevíral novou halu přípravným zápasem s New York Rangers. 120 sekund před závěrečnou sirénou se na led svalil Vladimír Vůjtek. Tvář mu rozřízla brusle protihráče Valerije Kamenského. "Dýchal jsem tváří," smál se Vůjtek poté, co lékaři díru zalátali pomocí 200 stehů.

(O smrti hokejisty Alexeje Čerepanova čtěte zde!)

Články odjinud


Články odjinud