22. června 2009 • 02:58

Vězňové jeli Tour de kriminál

Autor: Blesk, Michael Langr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před sebou měli až pětadvacet let v chládku... A k tomu 2200 kilometrů! Měsíc před startem skutečné Tour de France se vydali na svůj vlastní závod vězňové. V pátek dojeli do cíle v Paříži – a pak se vrátili zpět »domů« do basy.



Akci s názvem »Tour de France Penitentiaire« zorganizoval Úřad pro sportování vězňů, který funguje pod ministerstvem spravedlnosti.

Muklové absolvovali 15 etap z Lille přes Burgundsko, údolí Rhôny, středomořskou Provence a centrální Francii až do Paříže. Celkem 2200 kilometrů, o třináct set méně, než pojedou profesionálové v červenci.

Organizátoři vybrali na 200 závodníků s tresty od dvou do pětadvaceti let, včetně těch za vraždu i znásilnění. Závodníci si přesto si na trati vysloužili aplaus přihlížejících.

Však taky nešlo o žádné »nazdárky«. Vybraní kriminálníci trénovali už od ledna.

„Je to pro mě fantastický dárek,“ rozplýval se Olivier, jenž má za dva měsíce svůj trest odkroucený. „Tohle byla taková třešnička na dortu před tím, než mě pustí,“ těšilo ho.

Před Tour kriminálníků samozřejmě panovaly obavy: Nepláchne nám někdo? „Je to jistý risk. Ale spíš v tom, že je pohromadě tolik vězňů před zraky běžných občanů,“ mínil jeden z organizátorů Francois Grosvalet.

Samotný peloton doprovázela policejní eskorta a ubytování mezi etapami bylo zajištěno ve věznicích. Ale přece jen... Co kdyby se našel nějaký francouzský Kajínek?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud