3. června 2011 • 04:00

Ivánek, "kamarád" Horník, slaví šedesátiny

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivánek, tak ho znají lidé z fotbalu, ale i ti, které zaujal divadelní přepis odposlechů z ligové korupční kauzy roků 2003 a 04. Tehdy Ivan Horník nabízel rozhodčím »čtyřicetníky, hrušky i jabka« a dostal za to trest. Zakázaný funkcionář dnes slaví šedesáté narozeniny.



V září by se mohl oficiálně vrátit k práci fotbalového manažera, vyprší mu polovina z desetiletého trestu uděleného soudem, má možnost požádat o prominutí zbytku. Podle mnohých ze zákulisí by měl dostat druhou šanci. On se ale tváří, že o ni nestojí, přitom se ve fotbalu dodnes pohybuje.

Ivan Horník na žádost o rozhovor reagoval zdrženlivě. „To ještě někoho zajímá, že mám šedesátiny?“

Ten obrázek je stále aktuální – Ivan Horník na fotbale. Když výjimečně promluví do novin, řekne: „Chodit jako divák na zápasy snad ještě smím…“Foto Barbora Reichová Sport

Vzal si dva dny na rozmyšlenou a pak už psal jen SMS zprávy:

„Jsem sedm let mimo fotbal, o půlce trestu nevím nic. Byl jsem soustem médií dlouho a chtěl bych ve svém věku mít trochu klidu pro sebe i pro rodinu. Nikomu jsem neublížil, mám trest, víc už není co dodat.“

Advokát Tomáš Sokol, který Horníka před pěti lety obhajoval, o prominutí zbytku trestu žádat nebude. „Už není můj klient, to skončilo,“ řekl.

„Stejně jsem přesvědčený, že se do fotbalu vrátí. Zaslouží si novou šanci,“ říká teplický ředitel František Hrdlička.

„Asi před měsícem jsem ho potkal na zápasu na Žižkově. Fotbal má pořád v sobě, to nemůže nějaký soud vyseknout.“ I trenér Jiří Kotrba viděl Horníka na fotbalu.

„Naposledy letos v zimní pauze na turnaji. O jeho trestu se ale nebavíme, vím, že je mu to nepříjemné. Jestli je to záporná postava? Víte, dobře vybraný soukromý hovor, který se zveřejní, dokáže udělat syčáka skoro z každého.“

V případě Horníka to platí dokonale. Některé jeho hlášky zlidověly i díky divadelní hře Čtvrtníčka a Lábuse. Radost z toho nemá, jenže tomu se nedalo odolat. Takže: Ivánku, všechno nejlepší, ty draku!

Ivan Horník s Jaroslaven Starkou v době, kdy ještě působil jako fotbalový funkcionář
Ivan Horník s Jaroslaven Starkou v době, kdy ještě působil jako fotbalový funkcionář

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud