26. ledna 2014 • 16:45

Wawrinka: Zraněný Rafa? Tak jsem vyhrát nechtěl, ale jsem šťastný

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Až při svém devátém startu na Australian Open se Stanislas Wawrinka podobně jako kdysi Petr Korda dočkal v Melbourne titulu. Radost z premiérového grandslamového vavřínu švýcarskému tenistovi trošku kazilo, že Španěl Rafael Nadal hrál ve finále se zraněnými zády.



"To samozřejmě není cesta k vítězství, jakou si přejete, ale jednalo se o grandslamové finále. Vyhrál jsem ve čtyřech setech, dohrál jsem to dobře a je to úchvatný pocit," řekl osmadvacetiletý hráč na tiskové konferenci.

První grandslamový titul si přesto Wawrinka vychutnává plnými doušky. "Je to bláznivé. Nikdy jsem nečekal, že vyhraju grandslam, protože jsme pořád nebyl dost dobrý, abych porazil ty nejlepší," řekl Wawrinka. Nyní to dokázal a jako první po 21 letech cestou za triumfem porazil světovou jedničku i dvojku.

Wawrinka začal finále proti Nadalovi skvěle. Světovou jedničku jasně přehrával a na kurtu k překvapení mnohých dominoval.

Wawrinka: Hrál jsem nejlépe na turnaji


"První set a na začátku druhého jsem hrál svůj nejlepší tenis na turnaji. Dobře jsem se pohyboval a hrál agresivně," mohl se pochválit tenista, který se v pondělí posune na třetí místo světového žebříčku.

Do zápasu šel Wawrinka uvolněný. Překvapilo ho ale, jak dobře dokázal hrát. "Čekal jsem malou nervozitu a z toho pramenící horší pohyb, tak jako proti Novaku Djokovičovi ve čtvrtfinále, ale všechno bylo perfektní."

Od zranění zad Nadala, který se nechal na začátku druhé sady ošetřovat i v šatně a pak několikrát na kurtu, prokázal Wawrinka i dobrou psychickou odolnost. Věděl, že hraje proti oslabenému soupeři, což bývá zrádné.

"Pak to byl úplně jiný zápas. Nepohyboval se dobře, musel jsem se soustředit na sebe. Nebylo to pro něj jednoduché, což mě netěšilo, ale dohrál jsem to dobře," řekl Wawrinka.

Výhrou byl Norman


Velkou zásluhu na jeho zlepšení má trenér Švéd Magnus Norman, finalista French Open 2000. "Hodně mi povídal o tom, že nesmím myslet na výsledek finále, ale na svoji hru, na každý míč. To bylo důležité," řekl Wawrinka.

Nervozita se dostavila až ve čtvrtém setu. Za stavu 4:2 si prohrál zbytečně podání. "Zbytečně jsem čekal na jeho chybu, rozklepal se a to byla chyba. Uvědomil jsem si, že to je grandslamové finále, ale pak jsem zahrál dobré dvě hry, už jsem zase byl dostatečně agresivní a dokázal jsem to ukončit," oddechl si Wawrinka.

Nadala zdolal poprvé v kariéře a po předešlých dvanácti porážkách bez zisku setu. Navíc poprvé porazil i světovou jedničku. Je druhým švýcarským grandslamovým šampionem po Rogeru Federerovi, který má rekordních 17 titulů z turnajů velké čtyřky. "Roger je přítel, podporuje mě, je skvělý. Hodně toho vyhrál a teď jsem to jednou dokázal já," řekl Wawrinka.

A teď Davis Cup!


"Vždycky jsem se snažil grandslamová finále sledovat, protože v nich hrají ti nejlepší. A teď jsem tím hráčem já. Pořád tomu nemůžu uvěřit, protože, jak jsem řekl, jsem si to neuměl ani představit. Je to překvapení," řekl Wawrinka, který vedle Djokoviče a Nadala porazil rovněž Tomáše Berdycha v semifinále. "Po mnoha letech jsem na správné cestě. Tvrdá práce se vyplácí," řekl šampion.

Ještě v Melbourne oslaví titul s rodinou a svým týmem a už příští týden bude hrát Davisův pohár. Stále počítá s tím, že nastoupí proti Srbsku. "Určitě tam jedu, možná to nevíte, ale Davis Cup je pro mě důležitý. Jsem pyšný, že můžu reprezentovat, takže s tím počítám," ujistil Wawrinka.

Wawrinka s Nadalem poté, co dostali trofeje pro finalisty Australian Open
Wawrinka s Nadalem poté, co dostali trofeje pro finalisty Australian Open

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud