22. ledna 2024 • 12:35

Australian Open: Nosková slaví postup do čtvrtfinále. Ukrajinka se zranila

Autor: jj, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nikdo nečekal! K tomu, aby poprvé v kariéře postoupila Linda Nosková do grandslamového čtvrtfinále, potřebovala strávit na kurtu jen tři gamy a třiadvacet minut. Tak nečekaně rychle skončil její zápas 4. kola s Elinou Svitolinovou. O deset let starší a míle zkušenější Ukrajinka, jež zatím Australian Open procházela zcela suverénně, plačky vzdala za stavu 0:3 v první sadě. O game dřív si přivodila zranění zad, které se nezlepšilo ani po dlouhé pauze na ošetření. Nosková bude ve středečním čtvrtfinále lehkou favoritkou, překvapivě nastoupí proti další Ukrajince a přemožitelce Markéty Vondroušové Dajaně Jastremské, jež zdolala Viktorii Azarenkovou 7:6 (4), 6:4.



Životní turnaj Noskové, jež kolo předtím vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou a čekalo se, jak zvládne na masivní výsledek navázat, je ještě zářivější.

Devatenáctileté Češce však postup příliš nechutnal. „Takhle jsem neplánovala vyhrát, je mi líto Eliny, snad bude brzy v pořádku,“ vzkazovala Nosková ukrajinské mamince Svitolinové, jež má v Melbourne i dceru Skai a na tribuně ji povzbuzoval také manžel Gael Monfils, vynikající francouzský tenista.

V prvním gamu nic nenasvědčovalo tak bleskovému konci. Při podání Svitolinové se hrálo celkem 20 bodů a 11 minut, než si zdatně švihající Nosková vybojovala úvodní brejk zápasu.

Když ho o game později potvrzovala, při jednom z pohybů zkřivila Svitolinová tvář. Za stavu 0:2 si okamžitě zavolala na kurt fyzioterapeutku, ale ani pauza jí nepomohla. Už viditelně handicapovaná ještě zkusila jeden game, za stavu 0:3 ale přešla k síti a na znamení konce potřásla rukou Noskové.

Šokující konec po 23 minutách hry poslal Noskovou do čtvrtfinále, ač se čekalo, že po ohromném překvapení na úkor světové jedničky Šwiatekové bude mít hodně práce. Vždyť Svitolinová do tohoto zápasu prohrála jen 13 gamů a na kurtu strávila pouze tři hodiny.

Vycházející česká hvězda po utkání vzkázala, že byla dobře připravena přes všechno pozdvižení, které v sobotu způsobila. Notně jí prý pomáhá spánek, v němž je přebornicí. „Musela jsem se víc soustředit na tenhle zápas, bylo složité se přenést přes nadšení z výhry proti takové hráčce, ale povedlo se mi to dobře,“ pravila na kurtu.

S Jastremskou, světovým číslem 93, se Nosková utká poprvé v kariéře. Už nyní ví, že se v žebříčku posune na životní umístění, momentálně je v živém pořadí na 29. příčce. A šance dokázat ještě víc je obrovská. Její půlka pavouku je zcela otevřená, kdežto v té spodní stále figurují velké favoritky Aryna Sabalenková a Coco Gauffová.

Krejčíková je i ve čtvrtfinále čtyřhry

Český tenis má ve čtvrtfinále Australian Open v singlu dvojnásobné zastoupení. Mezi osm nejlepších hráček turnaje postoupila také Barbora Krejčíková, která naposledy porazila Rusku Mirru Andrejevovou a vyzve v úterý obhájkyni titulu Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Krejčíková prošla dnes také do čtvrtfinále čtyřhry. S německou spoluhráčkou Laurou Siegemundovou porazily americko-ruský pár Emma Navarrová, Diana Šnajderová 6:4, 6:0.

Turnajové pětky se utkají o semifinále v pikantním souboji s nasazenými trojkami Kateřinou Siniakovou a Australankou Storm Hunterovou. České tenistky, které by jinak obhajovaly na Australian Open společný titul, přerušily úspěšnou spolupráci na konci minulé sezony na popud Siniakové.

Dál jde také Adam Pavlásek s Arielem Beharem. Česko-uruguayská dvojice otočila duel proti turnajovým pětkám Santiagu Gonzálezovi a Nealu Skupskimu a zvítězila 3:6, 7:6, 6:4. V dalším kole narazí na Tomáše Macháče a Číňana Čang Č'-čena.

Alcaraz je poprvé ve čtvrtfinále AO

Druhý tenista světa Španěl Carlos Alcaraz na Australian Open porazil 6:4, 6:4 a 6:0 Miomira Kecmanoviče a poprvé si v Melbourne zahraje ve čtvrtfinále. O semifinále se utká s Alexanderem Zverevem z Německa, jenž v pěti setech zdolal 7:5, 3:6, 6:3, 4:6 a 7:6 Brita Camerona Norrieho.

Ve čtvrtfinále prvního grandslamu sezony je i Rus Daniil Medveděv. Světová trojka porazila Nuna Borgese z Portugalska 6:3, 7:6, 5:7, 6:1 a čeká ho Polák Hubert Hurkacz, který zdolal Francouze Arthura Cazauxe 7:6, 7:6, 6:4.

Vítěz US Open z roku 2021 Medveděv postoupil mezi osm nejlepších hráčů v Melbourne teprve potřetí. V letech 2021 a 2022 se dostal do finále, vloni ale dohrál ve 3. kole. V utkání zahrál o dvacet vítězných míčů méně než Borges, Portugalec se ale také dopustil 66 nevynucených chyb.

„Ve třetím setu to bylo fyzicky náročné, protože hrál velmi útočně. Jakmile bych netrefil úder dost agresivně nebo dost daleko, hned by do toho šel. Po třetím setu jsem jen doufal, že to nebude na pět (setů), a jsem rád, že to nakonec tak nebylo,“ řekl na kurtu Medveděv.

Jeho další soupeř Hurkacz, který ve 2. kole porazil v pěti setech Jakuba Menšíka, se probojoval do čtvrtfinále Australian Open poprvé v kariéře. K vítězství nad 122. hráčem světa Cazauxem mu pomohly především vyhrané tie-breaky v prvním a druhém setu. Turnajová devítka přišla v utkání jen jednou o podání.

Dvacetiletý Alcaraz měl zápas od začátku pod kontrolou a ve třetím setu nadělil Kecmanovičovi „kanára“. Vítěz loňského Wimbledonu a US Open 2022 pokračuje ve vydařeném vystoupení na Australian Open, kde dosud bylo jeho maximem třetí kolo.

„Všechno mi vycházelo téměř dokonale. Při každé výměně jsem ho přinutil jít až na hranu,“ řekl Alcaraz. „V každém setu jsem také dokázal využít nabídnuté šance. A také je možné, že soupeř nebyl úplně stoprocentní, protože měl za sebou dva náročné pětisetové zápasy,“ dodal.

Dalším soupeřem bývalé světové jedničky bude Němec Alexander Zverev, který Norrieho porazil za čtyři hodiny. Zápas byl ve třetím setu krátce přerušen kvůli protestu diváka na podporu Palestiny, kterou po teroristickém útoku napadl v odvetě Izrael.

Maskovaný muž v průběhu šestého gamu vhodil na kurt letáky s textem „Zatímco sledujete tenis, na Gazu dopadají bomby“. Papíry ale rychle odklidili podavači míčků a muže zadržela a vyvedla bezpečnostní služba.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Medveděv (3-Rus.) - Borges (Portug.) 6:3, 7:6 (7:4), 5:7, 6:1,
Hurkacz (9-Pol.) - Cazaux (Fr.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), 6:4,
Zverev (6-Něm.) - Norrie (19-Brit.) 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (10:3),
Alcaraz (2-Šp.) - Kecmanovič (Srb.) 6:4, 6:4, 6:0.

Čtyřhra - 3. kolo:
Pavlásek
, Behar (ČR/Urug.) - González, Skupski (5-Mex./Brit.) 3:6, 7:6 (7:1), 6:4.

Junioři:

Dvouhra - 2.kolo:
Kumstát (ČR)
- Robertson (Brit.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:1), 6:3,
Rottgering (Niz.) - Mrva (7-ČR) 6:1, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Kumstát
, Budkov Kjaer (8-ČR/Nor.) - Hazratwala, Joyce (Austr.) 1:6, 6:3, 10:8.

Źeny:

Dvouhra - 4. kolo:
Nosková (ČR)
- Svitolinová (19-Ukr.) 3:0 skreč,
Jastremská (Ukr.) - Azarenková (18-Běl.) 7:6 (8:6), 6:4,
Kalinská (Rus.) - Paoliniová (26-It.) 6:4, 6:2,
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Dodinová (Fr.) 6:0, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo:
Krejčíková
, Siegemundová (5-ČR/Něm.) - Navarrová, Šnajderová (USA/Rus.) 6:4, 6:0.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo:
Paštiková
, Stuseková (ČR/Něm.) - Esquivaová, Čang Ga-ul (4-Šp./Kor.) 6:4, 3:6, 10:2,
Nijkampová, Valdmannová (Niz./ČR) - Berteaová, Buchniková (Rum./Izr.) 6:0, 6:2.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud