17. dubna 2011 • 19:45

Strýcová ožila a Češky jsou ve finále Fed Cupu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky porazily v semifinále Fed Cupu Belgii 3:2 a po 23 letech si zahrají finále, v němž se v listopadu utkají s Ruskem. O postupu v Charleroi rozhodla za nerozhodného stavu dvojice Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová, která dnes v závěrečné čtyřhře zdolala domácí duo Yanina Wickmayerová, Kirsten Flipkensová dvakrát 6:4 za sedmdesát minut.



Ve finále Fed Cupu byly české tenistky naposledy v roce 1988. Tehdy Jana Novotná s Helenou Sukovou v barvách Československa soutěž vyhrály.

"Je to výborné, fantastické, obrovská radost," řekl kapitán Petr Pála v rozhovoru pro Českou televizi po oslavách celého týmu na kurtu. Záhlavové-Strýcové blesklo při mečbolu hlavou, že má tým na dosah finále po 23 letech. "A je to úspěch, ne?" zářila. "Je! Pojďme si to užívat," doplnila Benešová.

Ve čtyřhře odvrátily nejdříve tři brejkboly. Češky hrály více deblově než domácí tenistky a tlačily se k síti, kde se dařilo Záhlavové-Strýcové. Čistou hrou vzaly v deváté hře servis Flipkensové a získaly první set.

Belgičanky zvýšily ve druhé sadě agresivitu a slavily úspěch brejkem podání Záhlavové-Strýcové. Ta ale stále výborně hrála na síti, často úspěšně přebíhala a ztracený servis získaly Češky vzápětí zpět přes servis Wickmayerové. "Holky byly ve druhém setu lepší. Od začátku jsem věřil, že debla vyhrajeme," uvedl Pála.

Semifinále Fed Cupu: Kvitová vs. Yanina Wickmayerová
Semifinále Fed Cupu: Kvitová vs. Yanina Wickmayerová

Rozhodující moment přišel opět při podání Wickmayerové, která se necítila na síti jistě a Češky jí v osmé hře vzaly podruhé servis. Na vítězství šla podávat Benešová, která předloni ztratila z mečbolu s Květou Peschkeovou čtyřhru v semifinále proti USA, ale historie se tentokrát neopakovala. Hned první mečbol Češky využily.

"Přiznám se, že jsem to (prohranou čtyřhru s USA) měla v hlavě, že mi to tam šrotovalo. Ale cítila jsem, že jsme lepší a vyšlo to," oddechla si Benešová.

Před čtyřhrou se snažila povzbudit Záhlavovou-Strýcovou, zklamanou po prohře s Flipkensovou. "Pocity jsem neměla moc hezký," pronesla Záhlavová-Strýcová. "Ani nevím, co jsem jí řekla, ale tyhle situace známe z turnajů, kdy jedna z nás prohraje dvouhru a jdeme na čtyřhru," řekla Benešová.

Dva důležité české body zajistila ve dvouhrách Petra Kvitová. Světová osmnáctka nejdříve v sobotu porazila Flipkensovou a dnes v třísetové bitvě otočila duel s Wickmayerovou. Dvakrát ve dvouhrách naopak neuspěla Záhlavová-Strýcová.

Češky využily absenci světové dvojky Kim Clijstersové, která se kvůli zranění belgické kapitánce omluvila. Kapitán Petr Pála nemohl počítat s rovněž zraněnou Lucií Šafářovou (31. hráčkou pořadí WTA), která z Belgie odjela ve středu

Ruské tenistky v druhém semifinále v Moskvě bez problémů zdolaly oslabené obhájkyně titulu Italky a favoritkami budou i 5. a 6. listopadu ve finále na domácí půdě. Dá se očekávat, že znovu budou spoléhat na světovou trojku Věru Zvonarevovou.

"Rusky jsou strašně silný soupeř a strašně vyrovnaný. Mají hráčky výš na žebříčku, ale já věřím, že určitě můžeme v Rusku vyhrát," konstatoval Pála.

Tenistky napodobily tenisty, kteří se předloni po 29 letech probojovali do finále Davisova poháru, ale na Španělsko nestačili a v Barceloně prohráli 0:5.



Semifinále tenisového Fed Cupu:
Charleroi: Belgie - Česko 2:3
Wickmayerová - Kvitová 7:5, 4:6, 2:6

Esa: 2:6. Dvojchyby: 4:3. Vítězné míče: 26:39. Využité brejkboly: 2/9 - 4/5. Nevynucené chyby: 50:48. Celkem získané míče: 89:100. Čas: 2:14 hod.
Flipkensová - Záhlavová-Strýcová 6:2, 6:3
Esa: 1:1. Dvojchyby: 0:1. Vítězné míče: 28:7. Využité brejkboly: 5/9 - 2/8. Nevynucené chyby: 37:27. Celkem získané míče: 61:44. Čas: 1:16 hod.
Wickmayerová, Flipkensová - Benešová, Záhlavová-Strýcová 4:6, 4:6
Esa: 2:1. Dvojchyby: 1:1. Vítězné míče: 19:24. Využité brejkboly: 1/5 - 3/3. Nevynucené chyby: 35:24. Celkem získané míče: 45:60. Čas: 1:10 hod.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud