4. prosince 2011 • 17:28

Španělé získali pátý Davis Cup, rozhodující bod urval Nadal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělští tenisté získali popáté v historii Davisův pohár. V domácím finále s Argentinou na antuce v Seville vydřel rozhodující třetí bod druhý hráč světa Rafael Nadal, který porazil Juana Martína Del Potra po čtyřhodinové bitvě 1:6, 6:4, 6:1 a 7:6 (7:0). Španělé vyhráli soutěž už potřetí za poslední čtyři roky.



Nadal potvrdil roli klíčového muže španělských favoritů, už v páteční úvodní dvouhře nedal šanci Juanu Mónakovi. Druhý bod pak přidal David Ferrer, který zdolal v pěti setech Del Potra. Argentinci jubilejní 100. finálový duel Davis Cupu zdramatizovali v sobotní čtyřhře, ale dnes Del Potro na vyčerpávající tenis s Nadalem nestačil. Jihoameričané tak ani čtvrtou finálovou účast neproměnili v kýžený triumf.

Vamos! Famózní Nadal zařídil Španělsku dva body a přispěl k páté výhře Španělska v Davis CupuFoto ČTK
"Dali jsme do toho všechno a je nádherné touhle speciální výhrou uzavřít tenhle náročný rok. Je to jeden z mých nejšťastnějších dnů kariéry," řekl dojatý Nadal španělské televizi. "Jsme vděční všem fanouškům za podporu, protože před lepším publikem a lepší atmosférou jsem v životě nehrál," poděkoval Nadal divákům.

Zpočátku se ale ve vyprodané hale na Olympijském stadionu v Seville radoval tábor modro-bílých argentinských barev, protože Del Potro soupeře drtil a španělský antukář nezvykle chyboval. Postupně se ale Nadal dostal do rytmu a uplatnil svou skvělou fyzičku. Soupeře deptal výměnami, kdy doběhl zdánlivě ztracené míčky a bravurně mu je vracel.

Ve čtvrté sadě ještě Del Potro duel zdramatizoval. Vedl 5:3, pak další tři gamy ztratil, ale dovedl sadu do tie-breaku. V něm už nedokázal Nadala zastavit a neuhrál jediný míček. Zatímco Španělsko oslavovalo svého tenisového hrdinu, vyčerpaný Del Potro se zavázanými stehny gratuloval soupeři se slzami v očích.

Nadal vyhrál v Davis Cupu dvacátou dvouhru v řadě a udržel si neporazitelnost na antuce, na které nenašel v týmové soutěži přemožitele v žádném z 16 utkání.

Španělští tenisté si po roční pauze a loňském kralování Srbů znovu přivlastnili slavnou trofej, kterou předtím získali také v letech 2000, 2004, 2008 a 2009, kdy ve finále porazili český tým. Před třemi roky zdolali ve finále rovněž Argentinu a navíc stejným výsledkem 3:1. Tehdejší triumf si Nadal nevychutnal, ze zápasů v Mar del Platě ho vyřadilo zraněné koleno.

"Výhra nad Čechy byla předloni jasná, ale tentokrát to bylo velice vyrovnané," řekl španělský kapitán Albet Costa a vysoce ocenil Nadala. "Rafa je Rafa! Hrál brilantně, i když to není ve finále a před domácím publikem vůbec jednoduché, zvládl své duely a vyhrál nám celý zápas," řekl Costa, který je kapitánem třetí rok.

"Španělsko na antuce a doma je nejlepším týmem daviscupové historie," vysekl argentinský kapitán Tito Vázquez poklonu vítězům. Španělsko před svými fanoušky už vyhrálo 21 zápasů, naposledy doma prohrálo v roce 1999 s Brazilci.

Finále tenisového Davisova poháru v Seville (antuka):

Španělsko - Argentina 3:1

Nadal - Del Potro 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (7:0).

Del Potro před soubojem s Nadalem, ve kterém se radovala španělská jednička
Del Potro před soubojem s Nadalem, ve kterém se radovala španělská jednička

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud