Pavel Novotný
14. září 2012 • 05:00

Češi, využijte zraněného Del Potra! Hodně riskuje, říká lékař

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřikrát se v historii Davisova poháru potkali čeští či českoslovenští tenisté s Argentinci. Třikrát svého soupeře dokázali zdolat. Přidat to čtvrté, však bude více než obtížné. Zvlášť, když Jihoameričané na domácí půdě neprohráli již neskutečných 14 let. Navíc se do jejich čela postaví osmý hráč světa Juan Martín del Potro.



Těžko mohli čeští tenisté doufat v podobné štěstí jako ve čtvrtfinálovém duelu proti Srbsku, kdy soupeři chyběl Novak Djokovič. Přesto to na začátku týdne vypadalo, že by se historie mohla opakovat.

Bronzový medailista z olympijských her Juan Martín del Potro totiž znovu bojuje se svým těžce zkoušeným zápěstím.

"Budu bojovat. Doktoři mi radí, abych odpočíval a neriskoval.  Ale já budu hrát před svojí rodinou a přáteli. Kdyby se nejednalo o semifinále, tak určitě nenastoupím, ale tohle je šance, která se nemusí opakovat," říká argentinská jednička.

Štěpánek na Potra umí

Právě Potro nastoupí v úvodním duelu proti české dvojce Radku Štěpánkovi. O deset let starší Čech má se svým soupeřem překvapivě kladnou bilanci, když ho porazil třikrát ze čtyř zápasů.

Naposledy zdolal po olympijském tažení vyřízeného del Potra letos v srpnu na turnaji v Torontu. Žádný z dosavadních vzájemných duelů se však nehrál na antuce.

Štěpánek vrací Davyděnkovi v duelu prvního kola turnajeFoto Michal Beránek (Sport)
Potro bude muset kromě neoblíbeného soupeře bojovat i s již zmiňovaným zraněným zápěstím.

"Juan by neměl hrát, riskuje, že se jeho zranění horší a může z toho být mnohem vážnější problém. Ale je to bojovník, rozhodl se nastoupit," říká lékař argentinského týmu Miguel Khoury.

"Když se rozhodl nastoupit, tak bude hrát normálně bez omezení. Kdyby nemohl hrát bekhend obouruč, ale jenom čopovaný, tak by hráč takového kalibru vůbec nenastupoval a něco riskoval," nenechává se vyvést z klidu Štěpánek.

"Máme jednu z posledních šancí vyhrát Davis Cup, šance jsou vyrovnané," věří svému týmu nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

V to samé však doufají Argentinci, kteří se už čtyřikrát do finále dostali, na vysněnou trofej však nikdy nedosáhli.


Cesta za postupem vede přes Mónaka

Před třemi lety rozhodl dramatický souboj mezi Čechy a Argentinci Radek Štěpánek, který za stavu 2:2 vybojoval rozhodují bod přes Juana Mónaca. I teď by teoreticky měla vést cesta přes argentinskou dvojku.

Problém je, že osmadvacetiletý Argentinec už není slabším článkem soupeřovy sestavy. Na žebříčku je jedenáctý, letos dokázal zvítězit již na třech turnajích.

Monaco si i přes nepříznivou bilanci na Čechy věříFoto ČTK
Pokud však Češi chtějí uspět, musí Tomáš Berdych, který nastoupí ke své dvouhře po utkání del Potra se Štěpánkem, zvítězit.

Pokud se mu to nepovede, propadnou se české šance na finále někam do předpeklí. Zvláště v případě, pokud Štěpánek svůj úvodní duel se světovou osmičkou prohraje.

I šance české jedničky proti Mónakovi však budí důvod k optimismu. Svého dnešního soupeře totiž zdolal ve všech dosavadních pěti zápasech.

Kladnou bilanci s Mónacem má i Štěpánek, který vyhrál čtyřikrát v šesti vzájemných střetech.

Že by však Mónaku měl z mizerné vzájemné bilance s Berdychem strach? To ani náhodou!

"Tomáš není Murray ani Federer. Hraje skvělé, přijel sem s velkou formou, ale věřím, že to zvládnu," věří ve svou sílu Juan.

Bilance, která děsí

Proti souboru Jaroslava Navrátila však bude stát nejen obrovská tenisová síla, ale především vyprodané třináctitisícové a hodně temperamentní hlediště.

A další fakt. Argentinci doma neprohráli již zmiňovaných 14 let, z posledních 20 zápasů na oranžovém povrchu v rámci Davisova poháru padli jen dvakrát. Asi není překvapení, že v obou případech se Španěly, po kterých jsou také nejúspěšnější zemí na tomto povrchu.

Berdych se Štěpánkem to budou mít v Argentině hodně těžkéFoto Michal Beránek (Sport)


Ve svém zatím posledním vystoupení v roce 2005 na argentinské půdě padli čeští tenisté jasně 0:5, kdy alespoň o bod marně bojovala čtveřice Novák, Berdych, Hernych a Zíb.

Radu by možná čeští tenisté mohli najít u bývalých federálních partnerů Slováků. Právě oni totiž dokázali v zemi zaslíbené fotbalu zvítězit. Stalo se v roce 1998. Napodobí je český výběr?

Všechny zápasy českých tenistů s Agentinci můžete sledovat na iSport.cz ONLINE.

Program
Pátek (15:45 SELČ):
Del Potro - Štěpánek,
Mónaco - Berdych.

Sobota (17:30):
Berlocq, Schwank - Minář, Rosol.

Neděle (15:45):
Del Potro - Berdych,
Mónaco - Štěpánek.

Tento úder Berdych nezvládl.
Tento úder Berdych nezvládl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud