30. ledna 2018 • 17:45

Fed Cup se Švýcarkami? Holky se chtějí v Praze předvést, říká kapitán Pála

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezvykle dlouhých deset měsíců měl Petr Pála volno coby kapitán tenistek. Dnes povolal na první kolo proti Švýcarkám elitní kvarteto a byl by rád, aby jeho tým 10. a 11. února začal ve Fed Cupu novou cestu za ziskem poháru. Na lavičce tenistek vstupuje Pála do osmého roku a za těch uplynulých sedm tým pod jeho vedením dosáhl na pět vavřínů, což z něj dělá nejúspěšnějšího fedcupového kapitána historie.



"Chci věřit tomu, že se ještě o nějaký pohár popereme. A proč nezačít cestu utkáním se Švýcarskem?" řekl Pála při oznámení nominace. Má štěstí na silnou generaci.

Jeho výběr si zprvu podmanil světovou konkurenci pod vedením Petry Kvitové, kterou posléze zastoupila Karolína Plíšková. A vždy se k nim přidaly další, ať už Lucie Šafářová, Barbora Strýcová nebo například Lucie Hradecká.

Mnohokrát během svého působení Pála opakoval, jakou má v širokém kádru výhodu. Loni ale Češkám skončila série deseti výher. V dubnovém semifinále totiž opory chyběly a přišla prohra v USA. "Bylo to dlouhé čekání," poukázal Pála na netradičně dlouhou pauzu před dalším zápasem.

"Na finále jsem se loni po dlouhé době podíval jenom doma z obýváku. To mi přišlo přeci jen malinko smutný, ale nejde vyhrávat pořád," řekl.

České tenistky znovu obhájily fedcupový titulFoto Pavel Mazáč (Sport)

Na duel se Švýcarkami mohl znovu ze svého místa za stolem na pražské Spartě oznámit nejsilnější sestavu. Poprvé od finále proti Ruskám v listopadu 2015 jsou v týmu aktuální světová pětka Karolína Plíšková, čtyřiadvacítka Strýcová, o pět míst horší Kvitová a Šafářová, jež uzavírá elitní třicítku žebříčku dvouhry WTA.

Z hráček navíc cítil touhu nastoupit. Možná k tomu pomohlo, že loni semifinále vynechaly, a nabraly novou chuť do soutěže. "Budu tomu rád," přál si Pála a doplnil: "Hraje se doma, po pauze v Praze. A to je velký impulz se předvést." Čistě teoreticky, pokud by tenistky navázaly na vítězné tažení z minulých let, mají velkou šanci, že si v listopadu zahrají finále v domácím prostředí.

"Hodně vzadu to zastrčený mám, ale forma se během roku různě vyvíjí. Máme silný tým, ale nejde koukat úplně dopředu. Jdeme krůček po krůčku, ale bylo by špatné s takovými hráčkami přemýšlet, že se chceme udržet," pronesl bývalý úspěšný deblista.

Závěrečné foto nemohlo chybět. A pak už hurá slavitFoto Pavel Mazáč (Sport)

Formu hráček sledoval na grandslamovém Australian Open. V Melbourne byl svědkem i výher Plíškové nad Šafářovou a poté nad Strýcovou. "Byly to kvalitní a zajímavé zápasy. A takový je los. Je to normální, vždyť osmdesát procent roku jsou holky soupeřky," podotkl Pála, že tenis je hlavně individuální sport.

Nyní jsou ale hráčky v jednom týmu a proti Švýcarkám favoritkami. I Pála věří v úspěch, na druhou stranu si pamatuje předloňský zápas v Lucernu. Tehdy Češky potrápila neznámá Viktoria Golubicová a dvěma body zápas zdramatizovala.

"Musíme se mít na pozoru. Nejnebezpečnější teď bude Belinda," jmenoval Pála bývalou světovou sedmičku Bencicovou, která se loni úspěšně vrátila po zranění. Pála má v sestavě silné singlistky a zároveň výborné deblistky.

Může složit tři páry - dříve spolu hrávaly Plíšková se Strýcovou, nyní tvoří duo Strýcová se Šafářovou a kapitán by si uměl představit ve dvojici i Šafářovou s Plíškovou. "Možností na čtyřhru máme hodně, ale budu pevně věřit, že vyhrajeme tři body ze čtyř ve dvouhře," řekl Pála.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud