Jonáš Bartoš
11. února 2018 • 17:00

Královna Petra! Kvitová slaví návrat snů, po výhře rozplakala otce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loňský rok, kdy se dostávala z těžkého zranění ruky po nebezpečném přepadení, už definitivně hodila za sebe. Z Petry Kvitové je znovu nebezpečná tenistka schopná ničit i ty nejlepší hráčky světa. V sobotu i v neděli po skvělých výkonech vyhrála své dvouhry proti Švýcarsku a zajistila českému týmu hladký postup do semifinále Fed Cupu. Nedělní triumf nad Belindou Bencicovou dojal i jejího otce Jiřího, který při objetí se svou dcerou neskrýval slzy. „S ním je to těžké,“ culila se šťastná tenistka.



Fed Cup a halové podmínky v nabité O2 areně Petře Kvitové dlouhodobě svědčí. Česká tenistka dala proti Švýcarsku vzpomenout na finále Fed Cupu z listopadu 2014 s Německem, kdy před pražským publikem taktéž ovládla oba dva singly (porazila Petkovičovou i Kerberovou).

Proti nebezpečnému Švýcarsku nenechala levoruká wimbledonská šampionka nikoho na pochybách, kdo je královnou dvorce uprostřed ohromné arény. V sobotu urvala třísetovou bitvu s Viktorijí Golubicovou, o den později bez větších problémů vyprovodila z kurtu švýcarskou jedničku Belindu Bencicovou.

„Jsem hodně spokojená. Dneska jsem to ustála hlavně nervama. Včera mě to po dlouhé době trošku vzalo, byla jsem taková rozemotivovaná,“ popsala Kvitová své pocity. „Snažila jsem se hrát víc v klidu, za stavu 2:0 to jde vždycky lépe. Věděla jsem, že jsou za mnou připravené i další holky. Odehrála jsem výborný zápas, neprohrála si servis. Belinda je nepříjemná hráčka, ale dopadlo to dobře,“ těšilo českou jedničku.

Kvitová: Návrat do fedcupového týmu dopadl nad očekávání, vůbec jsem to nečekala.
Video se připravuje ...

Kvitová se dostává do skvělé formy, s triumfem v Petrohradu vyhrála už sedm zápasů po sobě. „Takovou šňůru jsem dlouho neměla, beru to hodně pozitivně. Dauhá a Dubaj (další turnaje, které má Kvitová na programu) ale budou úplně o něčem jiném, hraje se tam venku. Jsem teď hodně unavená, ale snad to fyzicky přežiju a nezraním se. Chtěla bych si od tenisu odpočinout, ale teď to úplně nejde. Zkusím to přebojovat,“ hodnotila své výsledky.

Brzy 28letá hráčka se do Fed Cupu vrátila po více než roční pauze, naposledy nastoupila v listopadu 2016 ve vítězném finále proti Francii (svou dvouhru s Garciaovou ale prohrála).  Celkově si ve Fed Cupu drží famózní bilanci 28 singlových výher na deset porážek.

„Ani jsem si svůj návrat takhle nepředstavovala. Nemyslela jsme si, že tady budu hrát dva zápasy a zastupovat Káju (nemocnou Plíškovou). Myslím, že po tom všem to dopadlo nad očekávání dobře. Původně jsem byla nachystaná na variantu, že ani nezasáhnu do dvouhry a byla připravená na fandění,“ překvapila.

Pála: Je super, zvítězit takhle lehce, když vám chybí hráčka jako je Karolína Plíšková.
Video se připravuje ...

Kapitán Pála měl pro víkend k dispozici elitní čtyřku českých tenistek. Zbylé trio Plíšková, Šafářová i Strýcová přijelo na Fed Cup ve výtečné formě a bylo poměrně složité vybrat ty, které půjdou do dvouher.

„V Austrálii jsem moc zápasů neodehrála, holky sem přijely s výbornou formou. Nemyslela jsem si, že nastoupím, ale po Petrohradu se to asi otočilo,“ připomněla Kvitová svůj 21. turnajový triumf v kariéře, který po suverénní jízdě vyhrála týden před Fed Cupem.

Ve vyprodané O2 areně, kde se sešla historicky nejvyšší návštěva na první kolo Fed Cupu (v sobotu i v neděli dorazilo přes deset tisíc diváků), Kvitové vyšlo všechno dokonale. Když výhrou nad Bencicovou zajistila Česku třetí postupový bod, slavila na kurtu před nadšeným publikem s celým týmem.

Po hlavních děkovačkách odběhla k zadní straně kurtu, kde zápas sledovali její rodiče. Tátu Jiřího ve chvíli, kdy se objímal s hrdinkou víkendu, přemohlo dojetí a z očí mu vytryskly slzy.

„On má vždycky slzy v očích, s ním je to těžké. Je hodně nervózní i během zápasů. Občas, když ho vidím periferně, vím, že to hodně prožívá. Maminka je vždycky v klidu, ta je v pohodě,“ komentovala to Kvitová s úsměvem.

Ona i celý český tým si moc váží velké podpory českých fanoušků. „Publikum bylo skvělé celý víkend. Jsme strašně rády, že i když byly v Praze jarní prázdniny, tak přišlo tolik lidí a bylo vyprodáno. To pro nás strašně moc znamená, víme, že za námi lidé stojí a ženou nás dopředu,“ děkovala.

Petra Kvitová a Petr Pála po postupu českého fedcupového týmu přes Švýcarsko
Petra Kvitová a Petr Pála po postupu českého fedcupového týmu přes Švýcarsko

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud