Pavel Novotný
29. května 2009 • 08:00

Federer: Mohl jsem prohrát ve třech setech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Tři hodiny a pětadvacet minut se trápila švýcarská superstar ve druhém kole French Open s pětačtyřicátým hráčem světa Argentincem José Acasusem, než vydřela vítězství 3:1 na sety.



Měl to být pro světovou dvojku relativně lehký zápas. Argentinský tenista totiž v dosavadních sedmadvaceti účastech na grandslamech jen jednou postoupil dál než do druhého kola. Tentokrát se však osmadvacetiletý Jihoameričan ukázal ve výborném světle a donutil favorita k maximálnímu výkonu.

Úvodní set vyhrála světová dvojka až v nervydrásající koncovce v tiebreaku 10:8, ve druhém setu dominoval argentinský tenista v poměru 5:7 a ve třetím dokonce vedl již 5:1. Přesto se nakonec z vítězství radoval držitel třinácti grandslamových titulů. Rodák z Basileje tak dál může snít svůj sen o vítězství na Roland Garros.

„José klidně mohl vyhrát ve třech setech. V první sadě jsem měl hodně štěstí, druhý set jsem ztratil a ve třetím jsem prohrával již 1:5. Jsem šťastný, že jsem dokázal tak těžký zápas otočit. Jednou jsem byl nahoře, pak dole, ale vyšlo to,“ netajil po utkání spokojenost Švýcar.

Postup stál hodně sil.Foto ČTK



Do krizové situace se rodák z Basileje dostal ve třetí sadě, kdy prohrával již 1:5 a vše směřovalo do čtvrtého setu. „José hrál opravdu skvěle a já dělal příliš mnoho chyb. Set měl pod kontrolou a o to více jsem rád, že jsem to otočil. Ve třetím setu jsem přestal dodržovat mojí taktiku a to se mi nevyplatilo. Dělal jsem chyby hlavně na returnu, toho se musím vyvarovat. Ten zápas byl pro mě velkým ponaučením. V každém případě nepopírám, že jsem měl strach, ale nejde přeci o život… Je to jen tenis,“ říká švýcarská legenda.

A nebudou síly vydané ve druhém kole Federerovi chybět? „Tyto zápasy jsou moc užitečné, pokud se vám je podaří vyhrát. Ve fyzičce není žádný problém, jsem dobře připraven a již se těším na další zápas.“

„Taková utkání, jako byl ten proti Acasusovi, rozhodují detaily. Byl jsem hodně mentálně odolný, do podobných situací jsem se v kariéře dostal už mockrát a teď mi tyto zkušenosti velmi pomohly. V tiebreaku třetí sady Acasuso nehrál dobře a to rozhodlo. Přesto zápas mě stál hodně sil a můj soupeř měl skvělý den,“ ocenil Argentince vítěz.

Takovou práci Federer nečekal.Foto ČTK



Pomalý antukový podklad švýcarské legendě však komplikuje plány. „Povrch byl velmi pomalý a za takových podmínek musíte být velmi trpěliví. To byla dnes výhoda pro mého soupeře. Ale Acasuso mi s přibývajícím časem připadal už dost unavený a to se projevilo v závěru utkání,“ nachází důvody svého vítězství Švýcar.

„V každém případě jsem mnohem klidnější, nevyvíjím už na sebe takový tlak a navíc mám mnohem více zkušeností než dříve. Zvykám si na antuku čím dál víc a daří se mi zlepšovat hlavně bekhend, takže doufám, že se na mojí hru na antuce dá koukat lépe než před několika lety,“ říká bývalá světová jednička.

Acasuso si získal sympatie diváků.Foto ČTK



Cíl Rogera Federera je jasný. Vyhrát poprvé v kariéře French Open a vyrovnat rekord Pete Samprase v počtu grandslamových titulů na čtrnáct. „Věřím, že se mi to může povést. Cítím, že lidé mi v Paříži fandí a to mi dodává velkou sílu.“

Zda se mu to skutečně podaří, ukáží následující dny. Zatím však švýcarská legenda může být klidná. Její sen stále žije.
.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud