Jonáš Bartoš
24. září 2017 • 21:00

Roger uhranul Prahu! Víkend snů, klaněl se Federer nadšeným divákům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Těžko si v premiérovém Laver Cupu přát lepší vyvrcholení. Roger Federer jako ústřední postava závěrečného duelu, v němž v epickém supertiebreaku urval pro výběr Evropy rozhodující výhru nad Nickem Kyrgiosem. V Praze šlo na samý závěr třídenního zápolení bez nadsázky o oslavu světového tenisu, kterou dirigoval pravděpodobně největší hráč všech dob.



Duel s Nickem Kyrgiosem nabídl neskutečnou podívanou. Srdnatě bojující Australan válčil o klíčové vítězství jako lev. Pokud by pro výběr světa urval tři body, stav by se srovnal na 12:12 a o celkovém vítězi Laver Cupu by rozhodla dodatečná čtyřhra.

Federer i jeho mladší soupeř vytahovali světové údery, na kurtu se vydali ze všech sil. Publikum logicky hnalo švýcarskou legendu, s Australanem zase co nejvíc dýchali jeho týmoví kolegové, kteří se během utkání opět starali o zábavnou show.

Laver Cup byl úspěšnou akcí, protože jej tenisté vzali vážně, říká Federer
Video se připravuje ...

Nádherná tenisová bitva strhla tentokrát i evropskou lavičku. Federerovi parťáci byli často na nohou, svého lídra hnali za každým balonem. Utkání prožíval i Rafael Nadal. Při zkažených výměnách se často chytal za hlavu, při podařeném gamu zase neváhal seběhnout až ke Švýcarově lavičce, aby svého parťáka nahecoval a podpořil nějakou radou.

Kyrgios Federera v úvodu zaskočil

Skvěle podávající Australan nejprve bral první sadu, ve druhé nakonec srovnal až díky tiebreaku Federer. Neskutečné drama dospělo do klíčového supertiebreaku. V tu chvíli stála na nohou celá hala, jedinečný tenis vtáhl úplně každého fanouška.

Pak se naplno ukázala Švýcarova genialita. To, proč jako jediný tenista v historii uzmul už devatenáct grandslamů. Federer nejdřív ztrácel, vyrobil dvě dvojchyby a prohrával 2:4. Na závěr si ale nechal ty nejlepší údery, při dramatické přetahované především zachoval pevné nervy. Za stavu 10:9 proměnil hned první mečbol, když Kyrgios poslal míček do sítě. Hala v tu chvíli vybuchla nadšením, tým Evropy začal slavit.

Užili jsme si možnost bojovat spolu za jeden tým, říká Nadal
Video se připravuje ...

„Byl to víkend snů. Měl jsem vizi, že bychom měli ocenit legendy našeho sportu, že je chceme vidět častěji, než jen na běžných turnajích. Bojovali jsme ze všech sil, abychom dobře reprezentovali. Jsem extrémně šťastný,“ prohlásil na kurtu Roger Federer. To už měl u sebe stříbrný pohár pro celkového vítěze, na kurtu stáli všichni hlavní aktéři. Včetně Rogera Lavera, patrona celé akce.

Fanoušci děkovali všem za skvělé tenisové představení, ocenili i poražený výběr světa. „Gratuluji týmu Evropy, byly to neskutečné tři dny. Jsem hrdý na to, že jsem mohl být součástí Laver Cupu. Bylo skvělé vidět Björna Borga na druhé straně, teda až na ten poslední míček,“ vtipkoval kapitán výběru Světa John McEnroe.

Nadal byl připraven na čtyřhru o vše

Pokud by Kyrgios závěrečný duel zvládl a Federera porazil, šlo by se do závěrečné čtyřhry. Za tým Evropy by možná znovu šli do akce Federer s Nadalem. „Kdyby kapitán řekl, byl bych připravený. Ale byli bychom ve velmi těžké situaci,“ přiznal španělský tenista, že by se mu do ostře sledovaného rozhodujícího zápasu příliš nechtělo.

„Jsem rád, že jsme to ukončili ve dvouhře. Oni mají skvělé deblisty, nemuselo by to dopadnout dobře,“ culil se Federer. V tu chvíli ale obě hvězdné ikony zářily štěstím.

Premiérový ročník Laver Cupu se opravdu povedl, přítomní diváci odcházeli domů se skvělými zážitky. Ten, který celou akci pomáhal vymýšlet i uskutečnit, navíc celý víkend přímo na kurtu uzavřel s raketou v ruce. Roger Federer byl poprávu opět oslavován jako výjimečný tenista i sportovní legenda.

Užili jsme si možnost bojovat spolu za jeden tým, říká Nadal
Video se připravuje ...

Vše o Laver cupu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud