Jan Jaroch
21. listopadu 2010 • 05:00

Berdych jde do boje, Turnaj mistrů začíná v pondělí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední měsíce prohrával s pěšáky, a teď má porážet těžké váhy tenisu? Přesně na tenhle úkol se chystá při Turnaji mistrů všemi odepisovaný Tomáš Berdych. Se svými 196 centimetry je nejvyšším ze všech osmi tenistů a londýnská 02 Arena, kde je osvětlený jen modravý kurt a všude okolo tma, připomíná ring. Životním úspěchem opojený Berdych hodlá knockouty rozdávat, ne je přijímat. Jako prvního vyzve v pondělí Novaka Djokoviče (od 15.00, PP Nova Sport).



Od září vyhrál jen tři zápasy, byl doslova boxovacím pytlem pro řadové soupeře. Nikdo mu před Londýnem nevěří. Ani krajané. „Nepostoupí ze skupiny. Druhá půlka sezony se mu nepovedla,“ prohlásil Karel Nováček, účastník Masters 1991. „Přál bych mu postup, ale nevsadil bych si na něj. To je prostě reálná situace,“ říká Tomáš Šmíd na adresu jediného nováčka v letošním osmihlavém poli.

Bookmakeři mu dávají za pravdu. Britská sázková kancelář Ladbrokes vidí v Berdychovi spolu s Davidem Ferrerem největšího outsidera luxusní akce. Jejich kurz na celkový triumf je 26:1. William Hill má stejný názor, jen kurz je ještě vyšší (28:1).


Ale pozor, Masters je naprosto specifickou událostí. „Po celé sezoně už jsou všichni hráči dobití, rozdíly se smazávají. Rozhoduje jen a jen momentální stav, který se vůbec nedá předpovědět,“ tvrdí Jan Kukal, jenž se jako kouč Jiřího Nováka zúčastnil roku 2002 Turnaje mistrů v Šanghaji.

Pohled do dějin mu dává za pravdu. Loni zvítězil podceňovaný Nikolaj Davyděnko, Rafael Nadal nevyhrál ani zápas. Bez výhry byl v roce 2007 také Novak Djokovič, aby rok nato v Masters dominoval. Poslední léta také přejí nováčkům a Berdych je jediným debutantem mezi osmičlennou šlechtou. Loni postoupili do semifinále hned dva – Robin Söderling a Juan Martin Del Potro. Sezonu před nimi to dokázal Francouz Gilles Simon, roku 2007 proletěl tehdejší novic David Ferrer až do finále stejně jako sezonu před ním James Blake. Před pěti lety se mezi poslední čtyřku prodral Gaston Gaudio. To je kupa inspirace pro českého borce, který může jít do londýnského ringu s hlavou čistou jak na procházku.

„Tak to mám rád, tahle role mi sedí,“ netají pětadvacetiletý Berdych. Ten už čtvrt roku nevyhrál dva zápasy za sebou, do sítí krize se zapletl ještě víc, když donekonečna kalkuloval, kolik bodů pro Turnaj mistrů potřebuje a na kurtu neměl čistou hlavu. I nejúspěšnější tenista historie Roger Federer přikyvuje, že to je silný jed. „Jsou to naprostá psychická muka. Pamatuji se, když jsem poprvé usiloval o Masters v roce 2003. Skoro jsem nemohl spát, jak jsem byl vzrušený a zároveň nervózní. Moji hru to moc ovlivnilo,“ vzpomíná Švýcar.

Jak už však máte jednou letenku mezi elitu v kapse, atmosféra se vyčistí jako vzduch po letní bouřce. „Z člověk spadne tlak a může se soustředit jen na poslední turnaj. Už nemusím přemýšlet o věcech kolem,“ líčil Berdych, jenž věří i v magii Londýna, kde letos zažil největší úspěch života – wimbledonské finále.

Tomáš Berdych předvedl skvělý výkon
Tomáš Berdych předvedl skvělý výkon


Tehdy se mu začalo říkat „Berdman“ a návrat tenisového hrdiny, jenž drtí konkurenci, je možný i tentokrát. Vytáhlý Čech si letos splnil všechny sny, které měl. Vrátil se do top ten, kvalifikoval se na Masters. Každá výhra v Londýně bude jen bonus. Většina ostatních musí, on může. V tenise, kde hraje hlava klíčovou roli, by tohle Berdychovi soupeři neměli podceňovat.

Upozorňují na to i zahraniční experti. „Berdych není pod tlakem, možná znovu procitne,“ píše ESPN. „S jeho velkou hrou a pražádným tlakem může hrát důležitou roli,“ myslí si odborníci z BBC.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud