Jan Jaroch
25. května 2009 • 15:48

Kráska Ivanovičová vede boj s démony

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Traduje se legenda, že úspěšné tenisty z French Open pronásleduje kletba. Myskinová, Ferrero, Gaudio, Puerta a další. I Ana Ivanovičová, tenisová Gabriela Sabatiniová jednadvacátého století, o tom ví své.



Když loni pozvedla pohár Suzanne Lenglenové, vyhrála první grandslamový turnaj v životě a stala se světovou jedničkou. Za dvanáct dalších měsíců přidala jediný titul, na grandslamech nepřešla přes 3. kolo a do Paříže přijela, jak jinak, po zranění...

Ana Ivanovičová
Ana Ivanovičová


Co chvíli pumpovala po zdařilém úderu pažemi, před panenkovskou tvář si dávala zaťatou pěst. Hádali byste, že jde o velký zápas. Možná ten největší.

Jenže Ivanovičová, které pořadatelé složili hold a nechali ji zahájit program letošního French Open na centrkurtu, bojovala teprve v 1. kole. Trvalo to dvě hodiny a dvě minuty, než houževnatou italskou antukářku Saru Erraniovou přemohla 7:6 (3), 6:3.

„Když jsem se ráno rozcvičovala, dávali sestřih z loňského finále. I při zápase se mi vrátily krásné vzpomínky. To se ve vás pak vzedme adrenalin a hrajete lépe. I když teď nejsem zrovna na vlně, stále bojuju,“ vyprávěla jednadvacetiletá hráčka po zápase, jenž byl její teprve čtvrtou antukovou výhrou sezony.

Ivanovičová je nejlepší dámou na Roland Garros v posledních dvou ročnících. Před dvěma lety hrála finále s Heninovou, loni už v něm uspěla proti Dinaře Safi nové.

Pak ji však sešrotovala mašinérie bělehradských oslav, focení i večírků. „Lhala bych, kdybych říkala, že mi to nebylo příjemné. Každá dívka má ráda komplimenty. Ale takové situace vám i něco berou,“ přiznává bez okolků a zmiňuje, jak na ni troubí auta, když jde po ulici, a při rodinných večeřích v oblíbené restauraci ji lidé fotí, žádají o autogramy a přicházejí s tenisovými radami.

Proto stále víc času tráví ve švýcarské Basileji, kde má ofi ciální bydliště. „Tam je víc slavných, třeba Michael Schumacher. Lidé jsou navíc klidnější,“ popisuje.

Loni po závratném úspěchu byla vyhořelá. Na Wimbledonu skončila ve třetím kole, léto jí pokazilo zranění a opakující se záněty v pravém palci na ruce. Vyústění? Pád na US Open již po dvou zápasech.

Právě ve Flushing Meadows se zamilovala do španělského tenisty a playboye Fernanda Verdasca. „Je to fantastický muž, jsem s ním velmi šťastná,“ líčila Srbka, jež se rychle seznámila s tenistovou rodinou a o jejich vztahu se začínalo mluvit jako o vážném. Skončil po pár měsících začátkem tohoto roku.


Zájem o jejich pár ji však ohromil. „Bylo neuvěřitelné, jak se lidé začali zajímat o mé soukromí. Pronásledovali nás na ulici a brali si s sebou foťáky. Stálo mě to mnoho energie. Příště již musím osobní věci brát jinak, nebudu o nich tolik mluvit,“ umiňuje si.

Ještě dřív než s Verdascem se rozešla se svým trenérem - Svenem Groeneveldem. Respektovaný kouč pracuje pro Adidas, jenž spanilou Srbku léta podporuje, ale vyjednávání o nové smlouvě jsou ve slepé uličce.

Po průlomovém roce je německá firma pod palbou tenistčina manažerského týmu, jenž požaduje 80 až 100 milionů dolarů za deset let. Krach partnerství s Groeneveldem je údajně předzvěstí konce hráčky u Adidasu a přestupu k firmě Nike.

Nahoru ji poslední tři měsíce tahá Američan Craig Kardon, známý především tím, že Martinu Navrátilovou dovedl k posledním wimbledonskému triumfu. Pracoval však i s Davenportovou, Pierceovou či Capriatiovou.

„Ana na to nevypadá, je to ale strašně soutěživý člověk. Porážky si moc bere. Někdy až moc. Zároveň v ní ale vidím neskutečný zápal a tvrdohlavost, jakou měla Martina.“

Ač je Ivanovičová braná mezi pařížskými favoritkami na lehkou váhu, sama slibuje zázraky. „Můžete ztratit zápas, ale nikdy ne víru v sebe sama.
Vím, že jsem vyhrála French Open a můžu to letos zopakovat. Je to můj cíl.“


Z Paříže do Paříže aneb 12 měsíců bolesti Any Ivanovičové

ČERVEN 2008 Vyhrává na French Open první grandslamový titul a stává se světovou jedničkou.

ČERVENEC 2008 Na Wimbledonu prohrává už ve 3. kole s Ťie Čengovou (133. na světě), během tréninku ve Španělsku si zranila pravý palec.

SRPEN 2008
Kvůli opakujícím se zánětům v palci přišla o olympijské hry v Pekingu.

ZÁŘÍ 2008 Na US Open prohrává už ve 2. kole s bezejmennou Francouzkou Julií Coinovou (188. na světě).

ŘÍJEN 2008 Vyhrává v Linzu, jde o její jediný titul za posledních 12 měsíců.

LISTOPAD 2008 Na Turnaji mistryň prohrává dva zápasy a pak se odhlásí kvůli viróze.

LEDEN 2009 Při Australian Open ztroskotá jako obhájkyně finálové účasti ve 3. kole na Rusce Klejbanové (31. na světě).

ÚNOR 2009 Angažuje nového kouče - Craiga Kardona.

DUBEN 2009 Utrpí zranění kolena a spekuluje se, zda vůbec stihne obhajobu pařížské koruny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud