2. září 2015 • 16:38

Soupeřka Sereny vyvolala rozruch. Přišla, vzdala a brala milion

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špičková podívaná? Tady šlo o něco jiného. Na US Open se opět rozproudila debata, jestli má smysl sledovat tenisty, kteří si v 1. kole grandslamového turnaje jen došli vyzvednout kvůli zranění štědré startovné. To v případě newyorského turnaje činí téměř milion - přesněji 39 500 dolarů (947 tisíc korun). Přesně tak se zachovala Ruska Vitalija Ďančenková proti světové jedničce Sereně Williamsové.



Bylo jasné, kdo je v tomto duelu favoritem. Přesto bylo od první výměny jasné, že soupeřka Sereny Williamsové není ve své kůži. Ďjačenková prohrála 32 z 37 míčů, v prvním setu dostala kanára a ve druhém za stavu 0:2 po 27 minutách vzdala. Přesto mohla slavit – připsala si prémii pro vyřazené v úvodním kole, což je pro 86. Nejlepší hráčku světa jasné přilepšení. Své letošní příjmy zvedla o pětinu.

Publikum nereagovalo tak nadšeně. Hned se i rozproudila debata, zda je nutné, aby tenisté se zdravotním handicapem nastupovali na kurt a prémie jim nenáležela automaticky ve chvíli, když se do pavouka hlavního turnaje kvalifikovali. „Byl bych možná pro 75 procent, snad i 80, nebo i celou částku jako kompenzaci. To pravidlo by se mělo změnit,“ prohlásil Američan John Isner.

Williamsová se komentářům na toto téma chtěla vyhnout. „Už na turnaji v Cincinnati jsem vám řekla, že nebudu odpovídat na nic kontroverzního. Bylo to bizarní, ale snažila jsem se pořád zůstat soustředěná, protože nikdy nevíte, co se stane," řekla. Nakonec se soupeřky zastala. „Vás přece v práci taky zaplatíte, i když onemocníte.“

První kolo tenisového US Open v tomto ohledu přineslo rekordní úrodu nedohraných zápasů kvůli zdravotním problémům. Svá utkání předčasně ukončilo deset mužů a dvě ženy, čímž bylo překonáno dosavadní grandslamové maximum, jímž bylo devět skrečí z US Open 2011.

Vitalija Ďančenková od začátku zápasu se Serenou Williamsovou nebyla ve své kůži
Vitalija Ďančenková od začátku zápasu se Serenou Williamsovou nebyla ve své kůži

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud