10. září 2015 • 13:45

Trable Kvitové: Tenistku popoháněla sudí a ničilo ji slunce

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výtečně rozjetý grandslam zabrzdilo čtvrtfinále. Petra Kvitová předvedla na US Open proti Italce Flavii Pennettaové možná nejhorší výkon na turnaji. Světová čtyřka nasekala celkem 60 nevynucených chyb a udělala devět dvojchyb. Unavené české lvici v třísetové bitvě nepomohlo ani velké vedro spojené s vlhkostí, obě tenistky se na kurtu praly s hraním ve stínu a na sluníčku. Přísná sudí zase Kvitovou razantně popoháněla mezi výměnami při vlastním servisu.



Na představení dvojnásobné šampionky se nekoukalo zrovna dobře. Příliš chyb, fyzicky odevzdaný výkon. Kvitová bojovala a dělala, co mohla, ale její tělo poznamenané vážnou nemocí (prodělala mononukleózu) stávkovalo.

"Od prvního balónku jsem neměla moc energie, byla jsem ráda, že tam nějak pobíhám. Postupem zápasu se to horšilo. V únavě jsem najednou ztratila koordinaci, chyběl mi půlkrok k míčům a ruce nešvihaly tak, jak měly. Tělo prostě vypnulo," hlásila zklamaně 25letá tenistka po prohře 6:4, 4:6, 2:6.

Kvitová hrála s Pennettaovou za velkého vedra a vlhkosti. Velmi nepříjemným problémem byly změny sluníčka a stínu, na každé polovině kurtu si tenistky musely při změně stran zvykat na jiné podmínky.

"Samozřejmě se cítíte mnohem lépe, když hrajete ve stínu, není vám takové vedro. Jenže zase hůř vidíte na letící míček, tím jsme obě v prvním setu dost trpěly. Ale pak jsme si zvykly a už tolik nezáleželo na tom, na jaké straně hrajeme," komentovala náročné podmínky rodačka z Prostějova.

Znavená Petra Kvitová ve čtvrtfinále US Open s Flavií Pennettaovou
Znavená Petra Kvitová ve čtvrtfinále US Open s Flavií Pennettaovou

Vyčerpané Kvitové došly síly

Problémy se světlem a vysokou teplotou měla i italská soupeřka. "Ten stín na kurtu byla katastrofa, vůbec nic jsem neviděla. Bylo to hodně náročné, ale pro obě stejné," konstatovala Pennettaová.

Kvitové v utkání nešel servis, spáchala celkem devět dvojchyb. Trenér Kotyza mluvil i o tom, že na českou tenistku hodně tlačila hlavní rozhodčí na umpiru, aby dodržovala časový limit mezi výměnami.

Česká hráčka pak příliš spěchala a vykolejila se z naučeného rytmu. "Byla jsem taková pomalejší. Rozhodčí mě varovala už dvakrát předtím, když jsem seděla na lavičce. Bylo mi jasný, že warning přijde, protože mi moc nešlo zrychlit," připustila. "Neřekla bych ale, že mě rozhodila. Už jsem to párkrát zažila," dodala vzápětí.

Kvitová po prodělané nemoci ještě není stoprocentně v pořádku, na US Open chodila na zápasy z voleje jen s minimálním tréninkem. Přesto dokázala uhrát svůj nejlepší výsledek na amerických betonech.

Ve čtvrtfinále už to ale nešlo, české šampionce došly síly. "Naposledy jsem se tak zle cítila asi někdy tady v Americe. Horko s vlhkostí mě opravdu dost vysává. Pořád jsem bojovala se vším, co se se mnou na kurtu dělo. Vítězství bylo stále hodně daleko. Bohužel jsem nevydržela fyzicky," uznala Kvitová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud