30. srpna 2016 • 09:30

Česká kometa na US Open. Šátral postupem vydělal jako za celou kariéru

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Jsem přesvědčený, že dokážu hrát třeba i čtyřhodinový duel," tvrdil Jan Šátral novináři poté, co se prostřílel z kvalifikace US Open poprvé do hlavní soutěže grandslamu. Nelhal, neprsil se! V prvním kole v prvním zápase na tři vítězné sety v kariéře strávil na dvorci 189 minut, aby Američana Mackenzieho McDonalda udolal 3:2 na sety a mohl se těšit na zvučného soupeře v rundě další i miliony, které mu přitečou na účet.



Los přitom mohl být k 26letému tenistovi z 1.ČLTK Praha jen těžko milosrdnější. Šátral, 227. hráč světa, se v prvním kole utkal rovněž s debutantem na grandslamu, majitelem divoké karty Mackenziem McDonaldem, kterému na žebříčku patří až 406. pozice. První dva sety sice zvládl lépe 21letý Američan, pak ale přišel obrat. Co víc, česká smršť a uragán.

Za tři hodiny a devět minut Šátralovy ruce vystřelily do vzduchu ve vítězném gestu. 4:6, 3:6, 6:3, 6:2 a 6:2, to byl konečný výsledek, který svítil na tabuli se skóre. Plně zaplněný kurt číslo 11 uznale tleskal, diváci bojovnost mladého Čecha dokázali v zápase proti domácímu borci ocenit.

Na svůj facebookový profil hned po zápase napsal Šátral nadšený vzkaz. "Su tu naky moji ludiaaaaaaaaa?? Díky všem za gratulaci," stálo v krátké zprávě. "Myslím, že mi strašně pomůže, že jsem ten zápas otočil z 0:2. Bude mě to motivovat do další práce. Doufám, že si odsud odnesu jen to nejlepší," hlásil Šátral pro Radiožurnál.

"Určitě je to pro mě nejlepší turnaj v kariéře a bude mě to motivovat, aby to tak bylo na každým grandslamu," prohlásila česká kometa, která vystřelí i na žebříčku. Kromě historického postupu může pravorukého bombarďáka také těšit už jistý finanční výdělek.

Stejně peněz jako za celou kariéru

Za postup vyinkasuje 77 200 dolarů (asi 1,8 milionu korun) a jen za start v hlavní soutěži přiteče na účet 43 300 dolarů (asi 1 milion korun). Pro srovnání, Šátral v letošním roce, kdy bojoval se zraněnými zády, v červenci si připsal premiérový titul na challengeru v Marburgu a v Hamburku se poprvé kvalifikoval na turnaj ATP, vydělal necelých 1,1 milionu korun. Za celou kariéru pak celkem 124 221 dolarů (2,9 milionu korun).

V druhém kole čeká na Šátrala větší oříšek, zahraje si s Francouzem Gaëlem Monfilsem. 190 centimetrů vysoký Čech zatím nemá na oficiálních stránkách US Open v profilu svou fotografii, případný postup přes nasazenou desítku by to mohl změnit!

Ale to bude až ve středu, dnes bude mít rodák z Mělníka příjemnější povinnosti. Držet palce své přítelkyni a fedcupové reprezentantce Denise Allertové, kterou na kurtu Louise Armstronga čeká od 17:00 favorizovaná Srbka Ana Ivanovičová. Bude zamilovaný pár slavit další vítězství?

Jan Šátral slaví, poprvé v kariéře postoupil do druhé kola grandslamu
Jan Šátral slaví, poprvé v kariéře postoupil do druhé kola grandslamu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud