29. srpna 2017 • 20:35

US Open: Plíšková i Strýcová postupují, Kerberová končí. Zbytek odkládá déšť

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová tenisová jednička Karolína Plíšková postoupila na US Open s přehledem do druhého kola. Loňská finalistka posledního grandslamu sezony zdolala na největším kurtu Arthura Ashe Magdu Linetteovou z Polska 6:2 a 6:1. První duel zvládla také Barbora Strýcová, která si poradila s Japonkou Misaki Doiovou 6:1, 6:3 a při své jedenácté účasti zvládla počtvrté první kolo. Kateřina Siniaková bojovala o udržení naděje s nasazenou čtyřkou Jelenou Svitolinovou, jejich duel ale přerušil déšť. Kvůli špatné předpovědi nakonec pořadatelé odložili všechny nerozehrané zápasy (mimo centrkurtu, kde se hraje pod střechou). Do hry tak už nezasáhnou Tomáš Berdych, kvalifikant Václav Šafránek, Markéta Vondroušová, Lucie Šafářová ani Denisa Allertová.



Plíšková začala svůj premiérový grandslam v roli nejvýše nasazené hráčky dobře. Ve druhé hře vzala 72. tenistce žebříčku servis. Pak sice přišla o vlastní podání, ale vzápětí znovu úřadovala při podání Polky, soupeřku tlačila a první set jistě dohrála.

Před druhou sadou hráčky chvilku čekaly na zatažení střechy. Organizátoři zároveň rozsvítili světla a Plíšková pak v nových podmínkách dominovala. V pátém gamu se sice strachovala o servis, ale podání tentokrát neztratila. Před turnajem ukázala nové tričko s nápisem "Esová královna" a na závěr duelu napálila dvě za sebou.

"Cítila jsem se ráno trošku nervózní, zvláště po loňském roce, kdy se mi tady na tom dvorci dařilo. Ale zvládla jsem to solidně," řekla Plíšková na kurtu.

Strýcová proti Doiové zvládla jistě první set a ve druhém se nenechala rozhodit ani krátkou pauzou kvůli dešti za stavu 4:1. Odvrátila všech šest brejkbolů v utkání a s úsměvem zamávala fanouškům do hlediště po prvním využitém mečbolu.

Strýcová poprvé v kariéře vyhrála v sezoně na každém z grandslamů 1. kolo. V Austrálii došla do osmifinále a v Paříži i Londýně skončila ve 2. kole.

Obhájkyně Kerberová dohrála

Obhájkyně titulu Angelique Kerberová z Německa vypadla na tenisovém US Open už v prvním kole. Naomi Ósakaové z Japonska podlehla ve Flushing Meadows v utkání hraném kvůli dešti pod střechou 3:6 a 1:6. Pro bývalou světovou jedničku jde o nejhorší výsledek na závěrečném grandslamu sezony za posledních šest let. Španěl Rafael Nadal naopak první kolo zvládl a Srba Dušana Lajoviče zdolal 7:6 a dvakrát 6:2.

V druhém dni US Open v New Yorku prší a vzhledem k špatné předpovědi už pořadatelé všechny venkovní zápasy přeložili. Hrát se bude jen na centrkurtu, který má zatahovací střechu.

Devětadvacetiletá Kerberová, která vstoupila do sezony jako světová jednička a teď ji čeká propad na dvanácté místo, je první obhájkyní titulu za dvanáct let vyřazenou v prvním kole. Před ní se to naposledy stalo Rusce Světlaně Kuzněcovové v roce 2005.

Angelique Kerberová po prohře naštvaně odešla z kurtu
Angelique Kerberová po prohře naštvaně odešla z kurtu

Kerberová potvrdila, že v probíhající sezoně se trápí. V prvním kole už vypadla na Roland Garros, zatímco na Australian Open a ve Wimbledonu skončila v osmifinále. V Melbourne přitom aktuálně šestá hráčka světa obhajovala titul a v All England Clubu finále.

V loňském newyorském duelu o titul porazila Kerberová po třísetové bitvě Karolínu Plíškovou.

Nejvýše nasazený Nadal měl s Lajovičem problémy v první sadě. Za stavu 4:5 dokonce soupeř podával na zisk setu, ale první hráč světa mu vzal čistou hrou servis a sadu na svoji stranu získal po hodině a čtyřech minutách v tie-breaku. Od té doby už měl zápas pod kontrolou.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:


Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6:1, 6:3,
Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1,
Ósakaová (Jap.) - Kerberová (6-Něm.) 6:3, 6:1,
Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1,
Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6:1, 6:3.

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud