5. července 2016 • 21:00

České derby ovládl Berdych! Veselý vzdoroval i v pátém setu, ale padl

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neporazitelnost v zápasech s krajany se drobně otřásla, ale trvá dál. Tomáš Berdych v českém derby v osmifinále Wimbledonu bojoval s Jiřím Veselým téměř čtyři hodiny, ale v dohrávaném pátém setu prokázal větší zkušenosti a po výhře 4:6, 6:3, 7:6 (8), 6:7 (9) a 6:3 prošel do čtvrtfinále, ve kterém ho čeká Lucas Pouille z Francie. Ve čtyřhře dohrály ve třetím kole Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, který padly se sestrami Williamsovými, Radek Štěpánek s Nenadem Zimonjičem prohráli stejně jako na Roland Garros s bratrskou dvojicí Bob a Mike Bryanovi.



Po nečekaně dramatickém pondělním vývoji českého duelu, kdy Veselý ve čtvrté sadě odvrátil dokonce pět mečbolů, se v lepší pohodě vrátil na kurt Tomáš Berdych , který hned prolomil Veselého servis. Jeho mladší soupeř se ovšem nevzdával a dokázal brejknout Berdycha zpět a srovnat na 3:3.

Jenže zkušenější Čech si hned v dalším gamu vytvořil další brejkbol a Veselý mu pomohl dvojchybou zlomit vývoj duelu. Pak už si Berdych výhru pohlídal, přidal další brejk a celkem za 3 hodiny a 56 minut prošel do čtvrtfinále. Rozhodující pátý set trval jen 34 minut.

V pondělí získal první set Veselý, který výborně podával a hrál sebevědomě. Další dvě sady ale ovládl Berdych, který se držel své nátlakové hry a chodil i dost často k síti. Ve čtvrtém setu už Berdych podával za stavu 5:3 na vítězství, ale ještě neuspěl a promarnil poté i tři mečboly za stavu 6:5.

Jiří Veselý (vpravo) gratuluje Tomáši Berdychovi po jeho výhře v osmifinále Wimbledonu
Jiří Veselý (vpravo) gratuluje Tomáši Berdychovi po jeho výhře v osmifinále Wimbledonu

V dramatickém tie-breaku čtvrtého setu vedl Veselý 6:1 a Berdych se rozčiloval, že už je šero. Pak všechny setboly odvrátil a měl čtvrtý a pátý mečbol, jenže Veselý se znovu udržel ve hře a nakonec tie-break získal poměrem 11:9.

"Tomáš byl v hlavě silnější, ustál situaci daleko líp než Jirka. Možná mu chyběly fyzické síly," řekl po dohrávce trenér Veselého Jaroslav Machovský.

Třicetiletý Berdych, finalista turnaje z roku 2010, se do wimbledonského čtvrtfinále probojoval po třech letech. Ve středu se utká s dvaatřicátým nasazeným Lucasem Pouillem z Francie, jenž ve Wimbledonu startuje teprve podruhé a před letošním londýnským ročníkem nevyhrál na trávě ani zápas.

Venus Williamsová je po sedmi letech v semifinále

Vydařený den rodiny Williamsových podtrhla obhájkyně titulu Serena, která po výhře 6:4, 6:4 nad Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou postoupila do wimbledonského semifinále podeváté v řadě. Obě pak zvládly i třetí kolo čtyřhry, v němž porazily šestý nasazený český pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, a postoupily do čtvrtfinále.

Venus se o postup do finále, které si ve Wimbledonu naposledy zahrála rovněž v roce 2009, kdy podlehla Sereně, střetne s Němkou Angelique Kerberovou. Čtvrtá nasazená vítězka letošního Australian Open zdolala Simonu Halepovou z Rumunska 7:5, 7:6.

Starší ze sester Williamsových smazala ve zkrácené hře úvodního setu ztrátu 2:5 a ve druhé sadě už nedala o osm let mladší Švedovové šanci. "Pokud jste Serena Williamsová, stává se vám tohle často, jako Venus Williamsová ale musím říct - tohle je úžasný den," okomentovala svůj postup osmá nasazená hráčka, jež si grandslamové semifinále zahrála naposledy v roce 2010 na US Open.

Premiérový wimbledonský titul získala Venus v roce 2000, o rok později ho obhájila a další trofeje přidala v letech 2005, 2007 a 2008. Od roku 2010 se ale i vinou zdravotních problémů do druhého týdne grandslamových podniků dostala jen výjimečně.

Z úspěchu sestry se radovala i o dva roky mladší Serena, která se o jejím postupu dozvěděla v průběhu svého čtvrtfinálového duelu. "Na kurtu ukazovali skóre a říkala jsem si 'jupí'. Tak moc chci, aby vyhrávala, ale ne ve finále, pokud tam budu," uvedla Serena, jež útočí na 22. grandslamový titul, kterým by vyrovnala rekord Steffi Grafové v open éře.

V cestě do finále jí bude stát 50. hráčka světového žebříčku Jelena Vesninová. Ruská tenistka si premiérovou účast v semifinále grandslamového turnaje vybojovala výhrou 6:2, 6:2 nad Dominikou Cibulkovou. Slovenská hráčka, která by v případě dalšího postupu musela odložit na sobotu naplánovanou svatbu, si čtvrtfinálovou účastí vyrovnala wimbledonské maximum.

Vše o tenisovém Wimbledonu čtěte ZDE »

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (10-ČR)
- Veselý (ČR) 4:6, 6:3, 7:6 (10:8), 6:7 (9:11), 6:3. 

Čtyřhra - 3. kolo:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Štěpánek, Zimonjič (14-ČR/Srb.) 7:5, 6:7 (10:12), 6:4, 3:6, 6:3.

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kerberová (4-Něm.) - Halepová (5-Rum.) 7:5, 7:6 (7:2),
V. Williamsová (8-USA) - Švedovová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:2,
S. Williamsová (1-USA) - Pavljučenkovová (21-Rus.) 6:4, 6:4,
Vesninová (Rus.) - Cibulková (19-SR) 6:2, 6:2. 

Čtyřhra - 3. kolo:
S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:4, 6:3.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Arconadaová (9-USA) - Kaňková (ČR) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Kilnarová
, Keninová (5-ČR/USA) - Mateasová, Schaeferová (USA/Peru) 6:3, 6:3,
Christofiová, Kaňková (Řec./ČR) - Bilardoová, Samsonovová (It.) 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud