9. srpna 2011 • 13:05

Král Roger Federer stárne. Čas mu ukázal skóre 30:0

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to oficiální, Roger Federer patří mezi tenisové veterány. Včera oslavil třicáté narozeniny, po nichž se tenisté ztěžka drápou vzhůru, o to rychleji však padají z kopce slávy a úspěchů. Nejlepší z nejlepších však sveřepě odmítá, že by ho opouštěly síly a odborníci soudí, že v něm je ještě alespoň jedno či dvě grandslamová vítězství.



Basketbalový rozehrávač Jason Kidd dovedl letos ve 38 letech Dallas Mavericks k titulu šampionů NBA. Pouze o rok mladší hokejový brankář Bostonu Tim Thomas byl nejužitečnějším hráčem bojů o Stanley Cup.

V tenise je však souboj s časem mnohem krutější. Na kurtu nemáte spoluhráče, jenž vás podpoří a vyváží vaše slabiny. Jste sám a sok na druhé straně bolestně rychle odhalí, pokud jste jen o zlomek kroku pomalejší. I proto je životnost tenistů na vrcholu žebříčku nižší než v jiných sportech. A třicítka bývá zlomovou hranicí.

Federer však odmítá, že by pro něj měly tři křížky na zádech znamenat čas odcházení. „Člověk prostě někdy narozeniny mít musí, s tím nic nenaděláte. Ale řeknu vám, že jsem raději, že mi je třicet a ne dvacet. Víc naslouchám tělu, jsem chytřejší, zkušenější. Stále si na okruhu užívám, pořád mě baví cestování a vše okolo. Kvůli tomu jsem šťastný!“

Tohle je ohraný soundtrack tiskových konferencí s tenisovými veterány: míček se neptá, kolik vám je let, jste tak staří, na kolik se cítíte a podobně a podobně. Fakta však mluví jasně. V éře profesionálního tenisu od roku 1968 vyhráli třicátníci jen 18 ze 170 možných grandslamů. Nesvedly to takové legendy jako Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Boris Becker či Stefan Edberg.

Federer bojuje o semifinále WimbledonuFoto Reuters
Také Federer nevyhrál žádný z posledních šesti grandslamových turnajů a na
US Open se bude pokoušet vyhnout tomu, aby po devíti letech nekončil sezonu bez alespoň jednoho titulu z grandslamů. Ve Wimbledonu poprvé v životě prohrál na grandslamu zápas, v němž vedl 2:0 na sety.

Otec čas je neoblomný. Na druhou stranu druhého tenistu jako Federer ještě tenisové dějiny nepoznaly a rozhodně je předčasné posílat ho do důchodu. Zeptejte se světové jedničky Novaka Djokoviče, jehož šňůru 43 výher letos na French Open Švýcar uťal.

„Jeden či dva grandslamy Roger ještě vyhraje,“ myslí si tenisový kouč Brad Gilbert. Někteří přirovnávají Švýcara k bateriím s dlouhou životností. Jeho styl tenisu i pohyb je šetrný k tělu, je minimálně zraněný, nevynechal jediný z posledních 47 grandslamů.

Na druhou stranu stárne v éře, kdy je pole aspirantů na tituly snad nejsilnější v dějinách. „Všichni se zaobírají Rogerem, ale podívejte se, s kým musí soupeřit. Nadal, Djokovič, Murray, Del Potro i další. Vrchol žebříčku ještě nikdy nebyl tak silný,“ horlí respektovaný australský kouč Darren Cahill.

Když Andre Agassi jako poslední třicátník vyhrál Australian Open 2003 či jeho rival Pete Sampras US Open 2002, šlo o éru střídání generací, kdy chyběli dominantnější borci. Dnes jich je hned několik. Federer se před nimi nehodlá skrýt do důchodu.

Olympijské hry v Londýně 2012 označil za minimální cíl kariéry, dnes už přiznává, že plánuje vydržet u tenisu déle. „Vždy přemýšlím dopředu s předstihem tak zhruba rok a půl,“ prozradil, že již má naplánovaný i začátek sezony 2013. Posune svůj grandslamový rekord šestnácti titulů ještě o jeden či dva triumfy?

Zklamaný Federer.
Zklamaný Federer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud