Jan Jaroch
16. října 2011 • 22:49

Kvitová v Linci dobila sebevědomí. Mohla by se stát i jedničkou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strhující konec sezony se blíží a Petra Kvitová se devět dní před startem Turnaje mistryň v Istanbulu, na který navazuje moskevské fedcupové finále, opět vyšvihla na vítěznou vlnu. V rakouském Linci vyhrála svůj pátý runaj roku, když ve finále přemohla Slovenku Dominiku Cibulkovou 6:4, 6:1. „Posílí mě to a doufám, že Istanbul a Fed Cup budou ty nejkrásnější momenty tohoto roku,“ zaradovala se wimbledonská šampionka.



Poprvé v kariéře plnila Petra Kvitová na turnaji WTA roli nasazené jedničky. A čtvrtá tenistka světa jí dostála vrchovatě. Na turnaji v Linci ztratila v pěti duelech jediný set a popáté v sezoně pozvedla nad hlavu trofej pro šampionku.

Podnik v Linci patří do nejskromnější kategorie International a je dotovaný pouze částkou 220 000 dolarů, což z něj dělá v tomto ohledu nejméně hodnotný z pěti titulů Kvitové v letošní sezoně.

Jenže pokud vezmeme v potaz, že od Wimbledonu se česká hvězda trápila, vyhrála jen 5 z 10 zápasů a naposledy v Pekingu podlehla Soffi Arvidsonové, tehdy až 85. hráčce světa, jeho hodnota dramaticky roste. Vždyť nyní dokázala posbírat 5 výher po sobě.

„Lepší už to tady být ani nemohlo,“ sdělila Kvitová na svých facebookových stránkách.

„Chtěla jsem si zahrát před Istanbulem zápasy v hale, tak jsem změnila program a místo stereotypu a tréninku v Prostějově zvolila tenhle krásný turnaj, kam se navíc dostanu autem. A všechno klapalo, jak jsme si s trenéry naplánovali,“ radovala se česká tenistka, jíž v Linci nedoprovázel kouč David Kotyza, nýbrž její sedmnáctiletý přítel Adam Pavlásek.

Jeho přítelkyně se před ním předvedla především v sobotním semifinále, kdy se dokázala vymanit ze sevření bývalé světové jedničky ze Srbska Jeleny Jankovičové a obrátila zápas ze 4:6, 1:4 na 4:6, 6:4, 6:3.

Petře Kvitové to na večírku před turnajem v Linci moc slušelo
Petře Kvitové to na večírku před turnajem v Linci moc slušelo

„Po semifinále s Jelenou jsem večer a ještě dneska ráno cítila každý sval v těle,“ přiznala jedenadvacetiletá Kvitová, která i v titulovém boji narazila na tuhý odpor Slovenky Dominiky Cibulkové.

Ta se stůj co stůj pokoušel strhnout nálepku jediné ze dvou žen v elitní třicítce žebříčku, která nikdy nevyhrála turnaj. Ale ani ve třetím finále kariéry to nezvládla.

Naopak Kvitová opět potvrdila, že velké zápasy umí. Bilanci ve finále má po neděli 6 výher a 2 porážky, což je úžasné.

Petra Kvitová děkuje divákům za podporu po vítězném fináleFoto ČTK

Kvitová od stavu 4:4 v úvodní sadě proti Cibulkové vyhrála osm z devíti gamů a mohla slavit. Pouze královna žebříčku Caroline Wozniacká má letos na kontě víc titulů (6) než „Řeznice z Fulneku“ (5).

Ta si za Linec připsala prémii 37 000 dolarů (asi 660 000 korun) a také 280 bodů do žebříčku. To znamená, že poprvé v kariéře překonala zisk 6000 bodů a na kontě má nyní 6010 bodů. Třetí v pořadí Victorii Azarenkové se tak dostala na dosah pouhých 180 bodů a od světové dvojky Marii Šarapovové ji dělí 360 bodů.

Neporažená vítězka z Turnaje mistryň si na konto připíše 1500 bodů a útok Kvitové na druhé místo je tak stále velmi reálný. Dokonce je stále možná varianta „světová jednička“, to by však musela vyhrát bez porážky Istanbul a Wozniacká nezískat ani výhru.

Do turecké metropole zamíří Kvitová v sobotu, v neděli se Turnaj mistryň losuje a v úterý začíná. „Budu doma trénovat ze všech sil, strašně se do Istanbulu těším,“ vyhlašovala Kvitová před prvním startem mezi osmičlennou šlechtou. Přímo z Turecka zamíří rovnou do Moskvy na Fed Cup. Víkendový titul se za téhle konstelace může ukázat jako hodně důležitý psychický doping.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud