27. listopadu 2011 • 06:36

"Berďu" čeká berňák: Ve finále není, i tak získal miliony

Autor: Pavel Krejča (Blesk)
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ti nejlepší profesionální tenisté jsou boháči. Petra Kvitová (21) na kurtech jen letos vydělala 92 milionů korun, Tomáš Berdych (26) 44 milionů. O dalších 8 marně usiloval ve včerejším semifinále Turnaje mistrů proti Francouzi Tsongovi. Kolik však rodák z Valašského Meziříčí, který má trvalé bydliště v Monaku, kde jsou nulové daně, odevzdá státu a kolik vrátí Kvitová?



Hromadné přesídlování sportovních multimilionářů do Monaka začal koncem 70. let minulého století švédský tenista Björn Borg. Doma by totiž musel nechat státu na daních víc než polovinu vydělaných peněz.

Inspiroval tím řadu kolegů z branže, legendu formule 1 Michaela Schumachera či nepřekonatelného tyčkaře Sergeje Bubku.

Z českých tenistů tam měli adresu Jiří Novák nebo Petr Korda. Berdych, který prakticky od svých začátků dosahoval skvělých výsledků a dostával velké prize money, tedy udělal to samé.

Má tak v kolonce bydliště na stránkách ATP uveden jeden ze čtyř monackých obvodů: Monte Carlo.

„V minulosti to bývalo automatické. Většina vysoce vydělávajících sportovců se tam stěhovala. Proto tam zamířil i Berdych,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj.

Dříve to býval ráj. Ale co postihla svět ekonomická krize, není to tak žhavé.

Jednotlivé země už sportovce, kteří na jejich území získávají peníze, ihned »kasírují«.

Takže tenisté své příjmy z turnajů musí zdanit již ve státě, v němž zrovna hráli. Příklad: Před čtyřmi lety Berdych tenisem vydělal 20 milionů korun a na ty mu už díky nulovým daním v Monaku nikdo nesáhl. Dnes by přibližně o 5 milionů přišel.

I proto se třeba Petra Kvitová, která začala dolary ve velkém na dvorcích dobývat až loni, do Monaka nehrne. „Už to není tak výhodné, tam nyní bydlet. Také je složitější si v Monaku nemovitost pořídit. Navíc pokud tam nemáte svůj byt, zaplatíte za pronájem statisíce korun měsíčně,“ prozradil Blesku člověk zabývající se daňovou problematikou.

Lvice z Fulneku tak stejně jako nyní Berdych příjmy z turnajů zdaní v zemi, v níž je vydělá, a pokud při ročním zúčtování zjistí, že zaplatila víc, než by odevzdala doma, finanční úřad v Česku jí částku doplatí.

Vychází z mlhy... impozantní příchod francouzského borce Tsongy na kurt
Vychází z mlhy... impozantní příchod francouzského borce Tsongy na kurt

Vstoupit do diskuse
2

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud