23. října 2013 • 16:51

Berdych má jistotu. Počtvrté v řadě si zahraje na Turnaji mistrů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych se počtvrté za sebou kvalifikoval na Turnaj mistrů do Londýna. Nejlepší český hráč se stal pátým jistým účastníkem mezi elitní osmičkou. Vrchol sezony se uskuteční od 4. do 11. listopadu.



V Londýně se v týdnu před finále Davisova poháru, v kterém budou Češi od 15. do 17. listopadu obhajovat titul v Bělehradu proti Srbsku, představí dva čeští hráči. Radek Štěpánek bude hrát s Indem Leandrem Paesem soutěž ve čtyřhře.

 Osmadvacetiletý Berdych je letos jedním ze čtyř tenistů s více než padesáti vyhranými zápasy a jeho účast byla v posledních týdnech na spadnutí. V úterý sice vypadl na turnaji v Basileji v 1. kole, ale jeho účast v Londýně dnes potvrdili zástupci ATP Tour.

"Na začátku roku je vždy jedním z mých cílů se na Turnaj mistrů kvalifikovat a je pro mě ctí, že jsem to znovu dokázal. Díky celému týmu a všem mým fanouškům," řekl Berdych, svěřenec trenéra Tomáše Krupy.

"Je skvělé být už jen součástí finále sezony, je to oslava tenisu pouze pro osm nejlepších," dodal sedmý hráč světa. Berdych v sestavě pro Turnaj mistrů doplnil Španěly Rafaela Nadala a Davida Ferrera, Srba Novaka Djokoviče a Argentince Juana Martína del Potra. Na turnaji mohl hrát i Brit Andy Murray, ale ten je po operaci zad a ukončil sezonu.

V sezoně Berdych postoupil do čtvrtfinále Australian Open a Wimbledonu a třikrát hrál finále, ale v Marseille, Dubaji ani v Bangkoku titul nezískal. Při premiéře na Turnaji mistrů v roce 2010 Berdych po jedné výhře a dvou prohrách skončil ve skupině.

Nejlépe se mu vedlo předloni, kdy postoupil do semifinále, v kterém ale ztroskotal na Jo-Wilfriedu Tsongovi z Francie. Před rokem opět po jedné výhře a dvou porážkách do dalších bojů nepostoupil.

Berdych se čtyřmi účastmi na Turnaji mistrů z českých hráčů vyrovnal Janu Kodešovi. Častěji hrál vrchol sezony pouze Ivan Lendl (12x). O zbylá tři místa usiluje pětice hráčů.

Šanci postoupit ještě mají Švýcaři Roger Federer a Stanislas Wawrinka, Francouzi Richard Gasquet a Jo-Wilfried Tsonga a teoreticky rovněž Kanaďan Milos Raonic. Definitivně se nejspíše rozhodne příští týden na turnaji série Masters v Paříži, který předchází Turnaji mistrů.

 

Tomáš Berdych roli favorita zvládl
Tomáš Berdych roli favorita zvládl

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud