Jan Jaroch
6. září 2014 • 04:30

Bude Berdycha trénovat Lendl? Je to BLÍZKO, dohodě brání jen finance

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Pár dní před devětadvacátými narozeninami zná Tomáš Berdych plán, jak oživit svou kariéru. Již tři měsíce probíhají námluvy s Ivanem Lendlem, jehož touží mít za trenéra. Tenista projevuje velký zájem, Lendl ho má rovněž a je připravený vrátit se po rozchodu s Andym Murraym ke koučování. Poslední překážkou dohody jsou podle informací Sportu pouze rozdílné představy o gáži nového trenéra. Pokud se vyřeší, plácnou si.



US Open, rok 2012. Tomáš Berdych prohrává větrem poznamenané semifinále s Andym Murraym, ten pár dní na to zdvihá pohár po vítěze. Poprvé v životě na grandslamovém turnaji a jen devět měsíců poté, co oficiálně začala jeho spolupráce s Ivanem Lendlem.

Existuje šance, že bude mít stejný happy end i příběh jiného otloukánka tenisového světa Tomáše Berdycha. Ten nyní usiluje, aby osminásobný grandslamový šampion sedával v jeho hráčském boxu, předal mu své odžité zkušenosti, jak dojít až na konec největších turnajů.

„Určitě to je něco, o čem jsem přemýšlel. Myslím, že to potřebuje správné načasování, aby se to stalo. Doufám, že ten čas přijde. Snad to dobře dopadne,“ otevřeně prohlásil po čtvrtfinálovém vyřazení ve Flushing Meadows Berdych.

Čtyřiapadesátiletý Lendl se s Murraym rozešel v březnu poté, co spolu vyhráli i olympijské hry a především Wimbledon. Svůj krok vysvětlil tak, že jeho diář již nebyl dál kompatibilní s představami britského tenisty.

Čekalo se, že námluvy proběhnou rychleji

Britským novinářům však Lendl před startem US Open řekl: „Jsem připravený vést jiného hráče.“ Není žádných pochyb, že tím hráčem je Tomáš Berdych.

Sport situaci monitoruje již od French Open. Hned po něm došlo k první kontaktům. Berdycha v Česku zastupuje Miroslav Černošek, jenž má zároveň úzké vztahy s Lendlem. Cesta ke stolu byla krátká. Čekalo se však, že námluvy budou probíhat rychleji.

Berdych se měl po Wimbledonu setkat osobně s Lendlem v USA, k tomu ale nedošlo. Přitom původní plán mluvil o tom, že již na amerických betonech by ho mohl legendární tenista vést.

Jednání však uvízla na mrtvém bodě. Prostřednictvím svých zahraničních agentů licitují o Lendlově platu, podle zákulisních informací se jejich představy řádově rozcházejí. Podle britských médií bral Lendl ročně coby Murrayho trenér 500 000 liber (17,3 milionu korun) se sedmimístným bonusem za to, pokud jeho svěřenec vyhraje grandslam.

Podle zákulisních zpráv bylo řešením, aby si Berdych s Lendlem během US Open sedli mezi čtyřma očima a bez agentů se pokusili situaci vyřešit. Zda ke schůzce skutečně došlo, však není známo. Vyjma finanční stránky věci ale dohodě zřejmě nic nebrání. Naopak situace je až průzračně jasná. Lendl má zájem dál trénovat, rovněž chce víc času trávit v Česku. Loni v prosinci mu zemřel otec Jiří, chce být k ruce své matce Olze.

A v podobě Berdycha dostane tenisový materiál, z něhož může třeba znovu uhníst grandslamového šampiona, tak jak se mu to podařilo s Murraym.

Rozhovor s Tomášem Berdychem si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Sport

Deník Sport, 6. září 2014Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud