16. prosince 2014 • 15:20

Tomáš Berdych má nového kouče. Krupu střídá Murrayho kamarád

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych vstoupí do sezony 2015 s novým koučem. Bude jím osmadvacetiletý Daniel Vallverdu, jenž čtyři roky působil v týmu Andy Murrayho a byl u Britových dvou grandslamových titulů. S Berdychem již naopak nebudou pokračovat jeho dosavadní trenér Tomáš Krupa a kondiční kouč David Vydra. Sportu to potvrdil zdroj z tenistova okolí.



Berdych si v dnešní éře superkoučů nemohl vybrat protichůdnějšího kandidáta. Osmadvacetiletý Vallverdu je o půl roku mladší než on, v žebříčku ATP byl nejlépe na 727. místě.

Ač za studií v Miami patřil k předním borcům americké univerzitní soutěže (na univerzitním žebříčku to dotáhl na 3. místo), jako hráč má s profesionálním tenisem minimální zkušenosti (bilance 29:36 na Satelitech a Futurech, 5:7 v Davis Cupu za Venezuelu).

Ostruhy z nejvyšších tenisových sfér získával poslední čtyři roky, co si ho do týmu coby svého důvěrníka a pomocného kouče přibral Andy Murray. Znají se od patnácti let z  akademie Sáncheze-Casala v Barceloně, kde oba trénovali.

Vallverde? Nesmírně pracovitý

Murray Vallverda nazýval nejlepším přítelem, jejich vztah ale ochladl, když po odchodu Ivana Lendla tenista najal Amélii Mauresmovou, s níž si rodák z Venezuely neporozuměl. I proto koncem listopadu opustil Murrayho tým. V něm figuroval od roku 2010.

Byl u toho, když Brit vyhrál dva grandslamové tituly i olympijské zlato, mohl zblízka pozorovat práci Ivana Lendla. Ten měl pro Vallverda, stejně jako další, jen slova uznání.

"Je nesmírně pracovitý a ochotný cestovat mnoho týdnů v roce (s Murraym až 42 týdnů), umí naslouchat, má smysl pro detail i dobré taktické myšlení," říká se o něm. „Hrozně rychle jsem pochopil, že Andyho zná líp, než kdy ho poznám já. Začal jsem ho poslouchat,“ řekl o něm Lendl.

Právě Lendla chtěl Berdych za trenéra coby první volbu. Když jednání nedopadlo, sahá nyní po Lendlově pravé ruce z tolik úspěšného působení u Murrayho.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud