17. prosince 2014 • 12:18

Nový Berdychův kouč? Je o půl roku mladší, Lendl ho ale poslouchal

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do světa velkého tenisu se dostal přes známost s Andym Murraym. Přes čtyři roky byl důležitým členem týmu nejlepšího britského tenisty, a ač zůstával ve stínu, znalci prostředí včetně Ivana Lendla ho oceňovali jako bystrý tenisový mozek. To je Daniel Vallverdu, nový kouč Tomáše Berdycha.



Ten si v dnešní éře superkoučů snad nemohl vybrat protichůdnějšího kandidáta. Osmadvacetiletý Vallverdu je o půl roku mladší než Berdych , v žebříčku ATP byl nejlépe na 727. místě.

Ač za studií v Miami patřil k předním borcům americké univerzitní soutěže (na univerzitním žebříčku to dotáhl na 3. místo), jako hráč má s profesionálním tenisem minimální zkušenosti (bilance 29:36 na Satelitech a Futurech, 5:7 v Davis Cupu za Venezuelu).

Ostruhy z nejvyšších tenisových sfér získával od roku 2010, kdy si ho do týmu coby svého důvěrníka a pomocného kouče přibral Andy Murray . Znají se od patnácti let z akademie Sáncheze-Casala v Barceloně, kde oba trénovali.

„Jednou mi řekli, abych si s ním šel zahrát. Připadal mi takový namyšlený. Pak jsme ale zašli na večeři a zjistil jsem, že je Andy opravdu milý člověk. Od té doby jsme byli přátelé,“ popsal Vallverdu, jenž byl později i Murrayho deblovým parťákem a zahráli si spolu i v roce 2008 na turnaji ATP v Queensu (2. kolo).

DANIEL VALLVERDU
Narozen: 17. 3. 1986 ve Valencii, Venezuela

Nejvýš na žebříčku ATP: 727. místo

Bilance na okruhu ATP: 2:5

Trenérská kariéra: 2010-2014 členem týmu Andyho Murrayho

Na rozdíl od svého kamaráda nepronásledoval Vallverdu profesionální tenisovou kariéru a z barcelonské akademie odešel do USA, kde na univerzitě v Miami získal ekonomický titul. Spolupráce s Murraym ho ale zase nasměrovala mezi čáry kurtu. Měl možnost sledovat při práci Ivana Lendla , jenž si nemohl vynachválit jeho přínos týmu. „Hrozně rychle jsem pochopil, že Andyho zná líp, než kdy ho poznám já. Začal jsem ho poslouchat,“ řekl Lendl.

Také Murray oceňoval svého nejlepšího kamaráda, jenž za sebou nemá velkou hráčskou kariéru. „Dani možná nemá moc zkušeností s technickými aspekty hry, ale sám odehrál hodně zápasů a ještě víc jich viděl. Dokáže poradit taktiku, všímá si maličkostí. V tom je hodně dobrý,“ pravil Brit, jenž s Lendlem a Vallverduem vyhrál dva grandslamy.

V posledních měsících ale Murrayho vztah s Vallverduem ochladl, což vedlo koncem listopadu k ukončení čtyřleté spolupráce. Skončil i dlouholetý kondiční trenér Jez Green.

Britská média spekulovala, že těm dvěma nebylo po chuti angažování Amélie Mauresmové jako nástupkyně Ivana Lendla a v týmu to skřípalo. Když se na konci sezony rozhodl Murray pokračovat s Francouzkou a svěřit jí ještě větší pravomoci, ambiciózní Vallverdu odešel. Bez práce nezůstal dlouho. Jen teď místo nejlepšího Brita povede nejlepšího Čecha.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud