4. února 2015 • 15:15

Selešová přiznala závislost. Bodnutí nožem řešila přejídáním

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V šestnácti letech oslnila na French Open. Než oslavila dvacáté narozeniny, vyhrála osm grandslamových titulů. V osmnácti letech se stala světovou jedničkou. Legendární tenistka Monika Selešová prožila jedinečnou kariéru, bohužel přerušenou brutálním útokem pomatence přímo na kurtu. Členka tenisové síně slávy nyní v pořadu Good Morning America celému světu prozradila, s čím dlouhá léta marně bojovala. Trápilo ji přejídání, které nedokázala kontrolovat.



Naturalizovaná Američanka, původem ze srbského Nového Sadu, se prodrala na vrchol kariéry začátkem 90. let. Stala se z ní tenisová kometa, dva roky dokonce válcovala i Steffi Grafovou, jednu z nejúspěšnějších tenistek historie.

Obouručnými údery a brutální, rychlou nátlakovou hrou už jako teenager nadchla tenisový svět. V pouhých šestnácti letech se na jaře 1990 stala nejmladší šampionkou French Open. V letech 1991 a 1992 držela pozici světové jedničky, ještě před dvacátými narozeninami vyhrála osm ze svých devíti grandslamových titulů ve dvouhře.

Sympatické ranařce se klaněl sportovní svět. Její kariéru však výrazně narušila hrozivá událost, jedna z nejtemnějších epizod tenisových dějin. 30. dubna 1993 Selešovou přímo na kurtu napadl pomatený německý fanoušek rivalky Grafové. Do zad ji bodnul 30 centimetrů dlouhým nožem.

Otřesená a zraněná tenistka se z nevídaného útoku dva roky oklepávala, dlouho se nemohla vrátit na okruh. Už nikdy nedosáhla takových výsledků, kterými se pyšnila během famózního startu profesionální dráhy. V té době se začaly stupňovat její psychické problémy, o nichž otevřeně promluvila až teď, po dlouhých letech.

Monika Selešová, jedna z nejúspěšnějších tenistek historieFoto Profimedia.cz

Ujížděla na preclících i sušenkách

Selešovou trápila váha, její hru ovlivňovaly značné výkyvy hmotnosti. Shodila, pak zase rychle přibrala. Její postavu všude detailně rozebírali, což mladé dívce na psychice rozhodně nepřidá.

Tenisová legenda Monika Selešová přiznala, že trpěla přejídánímFoto Profimedia.cz

Legendární tenistka prozradila, že trpěla na přejídání. "Nedalo se to kontrolovat," přiznala Selešová ve slavném americkém televizním pořadu Good Morning America.

"Jedla jsem především brambůrky, preclíky a sušenky - pořádala jsem je po pytlích. Šlo o snězení obrovského množství potravin v krátkém čase," popsala svou závislost, o které se dlouho bála mluvit.

"Cítila jsem se trapně, styděla jsem se jíst na veřejnosti. Trvalo hodně dlouho, než jsem o tom byla schopná začít mluvit," vysvětlila nyní 41letá sympatická, energická a štíhlá žena. "Bylo těžké to pochopit. Na kurtu jsem byla disciplinovanou hráčkou koncentrovanou na trénink, ale jakmile přišlo na řadu jídlo, neměla jsem žádnou brzdu," vracela se ke složitému životnímu období.

Selešová své problémy nakonec dokázala ukočírovat. Dnes je z ní uznávaná persona, veličina světového sportu. Od roku 2009 rovněž členka tenisové síně slávy. "Na veřejnosti už dokážu v pohodě jíst, nemusím kvůli tomu chvátat domů nebo na hotel, abych se mohla schovat a přejídat se. Ale stále se s tím učím žít, abych sama sebe zvládala," dodala šampionka Australian Open, French Open i US Open.

Selešová chce svou zpovědí pomoct ostatním závislým, kteří se ocitli ve stejné situaci. Přejídání momentálně zasahuje víc lidí než bulimie či anorexie, jde o velmi závažný problém a regulérní nemoc.

Monika Selešová v roce 1996, kdy se vracela na tenisové kurty
Monika Selešová v roce 1996, kdy se vracela na tenisové kurty

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud