30. dubna 2013 • 04:00

20 let od útoku na Selešovou. Do Německa už nikdy poté nevkročila

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde o jednu z nejtemnějších kapitol tenisové historie. Přesně před 20 lety zaútočil na tehdejší světovou jedničku Moniku Selešovou fanatický fanoušek Steffi Grafové během jejího zápasu na turnaji v Hamburku. Jugoslávskou rodačku s americkým pasem bodnul do zad. Tenisový svět se po této události neodvolatelně změnil.



Proti Bulharce Magdaleně Malejevové si počínala na kurtu 30. dubna 1993 suverénně. Za stavu 6:3 a 4:3 se během pauzy mezi dvěma hrami tehdy devatenáctiletá Selešová posadila na židli. V tu chvíli k ní přistoupil zezadu Günter Parche s nožem v ruce a píchl ji do zad. Čepel pronikla naštěstí jen dva centimetry hluboko.

Svět byl v šoku! Podobně brutální útok se nikdy předtím na tenisových kurtech neodehrál. Selenová měla štěstí, Parche jen těsně minul její páteř. Po fyzické stránce postupovala rehabilitace poměrně rychle.

Horší rány zanechal zákeřný útok na psychice tenisové hvězdy. Turnaj přes tragickou událost pokračoval dál a celkové vítězství v něm brala Grafová, z čehož určitě měl duševně labilní Parche radost. Ten se nakonec ani nedostal do vězení, soudce mu dal pouze dvouletý podmíněný trest. Jeho obhájcům se podařilo prokázat, že na Selešovou zaútočil duševně zaostalý jedinec s úmyslem ji zranit a nikoliv zabít.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadal útok na Selešovou

Selešová se pak zařekla, že už nikdy nevstoupí na německou půdu. „Nikdy tam dostatečně nepotrestali útok zezadu jako zločin. Tomu nerozumím,“ vysvětlila, proč se začala vyhýbat zemi, na kterou ji zůstane nepříjemná vzpomínka.

Pro Selešovou měl incident zásadní důsledky. Ačkoliv se dokázala vrátit zpátky po dvouleté pauze na kurty, už nikdy nebyla na kurtech tak suverénní. Z devíti grandslamových turnajů ve svojí sbírce vyhrála po nucené pauze už jen jeden. "Vidím svou kariéru ve dvou částech - před útokem a po něm," přiznala při uvedení do tenisové Síně slávy. Na okruhu WTA naposledy hrála v roce 2003, kariéru však oficiálně ukončila až před pěti lety.

Od té doby vydala svoji autobiografii, zúčastnila se v americké televizi taneční soutěže a věnovala se charitativním projektům.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud