Jan Jaroch
1. dubna 2015 • 21:30

Léčba Navrátilovou zatím selhává. Radwaňská se letos trápí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Agnieszka Radwaňská najala Martinu Navrátilovou, aby konečně na jednom turnaji vyhrála sedm zápasů za sebou, což znamená grandslamový titul. Za celé tři měsíce ale dokázala Polka zvítězit jen devětkrát a zažívá nejhorší vstup do sezony od roku 2007. Nové spojenectví se zatím nevyplácí. Trpělivost, vybízejí obě.



Od špatného k horšímu. Tak to jde nyní v kariéře Agnieszky Radwaňské, jež padá žebříčkem a po nevydařeném dvojboji Indian Wells (3. kolo) – Miami (4. kolo) jí hrozí dokonce opuštění elitní desítky. „Díky všem za podporu, pokračujte, teď ji potřebuji nejvíc,“ truchlila šestadvacetiletá Polka v pondělí na Twitteru, když vstřebávala poslední nezdar na Floridě. Se Španělkou Carlou Suarezovou padla 7:5, 0:6, 4:6.

Před dvěma obřími podniky v USA absolvovala další tréninkový blok s Martinou Navrátilovou, kterou v prosinci najala za konzultantku. Věřila, že konečně přijde zlepšení, že konečně předvede víc z agresivního tenisu, který se jí legenda snaží vštípit. Výsledek je ale stejný. Radwaňská dál neúspěšně bojuje proti vlastním instinktům a léta pěstovanému obrannému stylu hry. Tahle revoluce stále probíhá ve znamení zmatení a neúspěšného hledání nové identity.

„Musíte pochopit, co pro Agnieszku znamená spolupráce s Martinou Navrátilovou. Je to šok, obrovská změna oproti tomu, co dosud dělala. Musí odstranit staré návyky, čehož není někdy schopná ani v tréninku, natož pak v zápase,“ vysvětluje Tomasz Wiktorowski, dlouholetý kouč nejlepší polské hráčky.

Stejně jako sama tenistka však opakuje, že tohle je jediná cesta ke zlepšení a splnění snu jménem grandslamový titul. „Může to trvat ještě týdny, měsíce, možná i roky, ale nesmíme uhnout,“ burcuje Wiktorowski, jenž doma v Polsku čelí verbálním útokům Roberta Radwaňského, otce Agnieszky, jenž chce jeho hlavu.

Velkou turbulencí už prošel také vztah Radwaňské s Navrátilovou. Legenda svoji hráčku nemilosrdně zkritizovala po osmifinálovém krachu při Australian Open s Venus Williamsovou . „Vůbec neplnila herní plán, za takový výkon zaslouží pětku,“ rozčílila se Navrátilová, jež je známá svými ostrými výroky i tím, že občas mluví rychleji, než věci dobře promyslí.

Martina Navrátilová chytila míček v hledišti a předala mu polibek pro štěstí
Martina Navrátilová chytila míček v hledišti a předala mu polibek pro štěstí

„Nic se mezi námi nezměnilo. Sama mi přiznala, že mluvila příliš. Co bylo, to bylo,“ tvrdí smířlivě Radwaňská, jež dál podle rad Navrátilové piluje ostřejší podání i returny, snaží se víc tlačit do kurtu, chodit si pro voleje a vítězné míče.

Podle předsezonního plánu měla nabrat dvě až tři kila svalové hmoty, což zatím není příliš vidět. Změnila však jídelníček, snaží se obrátit každičký kámen, pod nímž by se mohlo skrývat tajemství grandslamového úspěchu.

Výsledkově zatím dělá finalistka Wimbledonu z roku 2012 kroky vzad. V bodovém hodnocení sezony jí patří až 23. místo, od začátku roku spadla z šestého místa na osmé a po Miami může opustit i top 10. Předsezonní slova o tom, jak chce vyhrát sedm zápasů za sebou, které znamenají grandslam, vypadají zatím jako hodně vzdálená země. Vždyť v sezoně dosud zvládla maximálně tři výhry v řadě.

Koalice s osmapadesátiletou Navrátilovou se přes rozporuplný start zdá zatím pevná. Tlak a pochyby o spolupráci ale můžou rychle sílit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud