Pavel Novotný
8. června 2015 • 04:58

Rok českého tenisu? Tři hráčky na Turnaji mistryň, Fed Cup i Wimbledon

Vstoupit do diskuse
0
  • České tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed CupuČeské tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed CupuFOTO: EPA

    Česká republika = tenisová velmoc. Ne, to v žádném případě není přehnané tvrzení. Alespoň pokud mluvíme o českém ženském tenisu. Rok 2015 se může stát tím nejúspěšnějším v historii. A zdaleka to není "jen" kvůli spanilé jízdě Lucie Šafářové na letošním French Open. I následující týdny a měsíce posílají českému fanouškovi jasný vzkaz. Máte se rozhodně na co těšit!

  • Životní turnaj Šafářové

    Fantastické tažení Lucie Šafářové na včera skončeném French Open dalo na chvíli zapomenout na Petru Kvitovou či Karolínu Plíškovou. Brněnská rodačka završila svoji jízdu titulem, i když až tím méně ceněným ve čtyřhře. V neděli si ho vybojovala spolu s Američankou Betanií Mattekovou-Sandsovou, když porazily Australsko-Kazašskou dvojici Dellacquaová, Švedovová.

    Sobotní souboj se Serenou Williamsovou se ještě české hrdince i přes statečný výkon dotáhnout do úspěšného konce nepodařilo, to však brzy může být jinak. "Vydrž hrát takhle dál a jednou ten pohár zvedneš ty," šeptala Lucii Šafářové při slavnostním ceremoniálu po sobotním finále dvouhry legendární Martina Navrátilová.

    Pro český ženský tenis je to jen jedna z mnoha pozitivních zpráv, které se na něj v posledních měsících valí.

    Šafářová skončila na French Open druhá, ve finále prohrála s WilliamsovouFoto Reuters

  • Světový žebříček

    Už jste se dnes stihli podívat na nové vydání žebříčku? Pokud ne, tak věřte, že v elitní desítce jsou hned dvě české tenistky - druhá hráčka světa Petra Kvitová a čerstvá finalistka French Open Lucie Šafářová, které patří sedmé místo. A to zdaleka není vše. V závětří číhá na průnik mezi TOP 10 Karolína Plíšková, v dobrém světle se ukazuje i dalších šest tenistek, které jsou mezi nejlepšími sty hráčkami světa.

    A je tu především hned několik velikých nadějí, o které se český tenis bude v budoucnu opírat. Kromě Karolíny Plíškové už o sobě daly pořádně vědět Tereza Smitková, Kateřina Siniaková, Denisa Allertová, dvojče Karolíny Kristýna Plíšková, Barbora Krejčíková či patnáctiletá naděje a světová jednička mezi juniorkami Markéta Vondroušová.

    A další zajímavost. Český, resp. československý tenis se mohl z pohledu na dvě hráčky v TOP 10 naposledy těšit v roce 1989, kdy se na desátém místě vyhřívala Jana Novotná, osmá pozice patřila Heleně Sukové.

    Petra Kvitová v osmifinále French OpenFoto EPA

  • Nicole Vaidišová

    Nezapomínejme na ni. Nicole Vaidišová před několika měsíci oznámila svůj návrat do profesionálního tenisu a ten se jí zatím daří náramně. Za relativně krátkou dobu se dostala už na 288. místo a to rozhodně bývalá světová sedmička nehodlá brát jako konečnou stanici.

    Nedávno vysekl rodačce z Norimberku poklonu i kouč Lucie Hradecké Jiří Fencl. „Nicole mě velmi překvapila, protože to, co na kurtu předváděla, si nic nezadalo s tím, jak hrála na vrcholu své první kariéry. Hraje jako hráčka z TOP 20," uvedl kouč potom, co Vaidišová porazila jeho svěřenkyni.

    Nicole Vaidišová během zápasu s Rumunkou HalepovouFoto ČTK/AP

  • Turnaj mistryň

    Ano, myslet na účast na Turnaji mistryň na začátku června je předčasné, přesto stojí za zmínku, že podle současného žebříčku by si na něm zahrály hned tři české tenistky - Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Karolína Plíšková. To český tenis nikdy ve své historii nezažil. „Kdyby to tak zůstalo, to by byla úplná pecka!" říkala Lucie Šafářová. Ale i kdyby si v říjnu v Singapuru zahrály "jen" dvě Češky, i tak by se jednalo o unikátní výsledek.

    A to stále nemusí být vše. Téměř jistotu účasti mají po dvou granslamových vítězstvích (Australian Open, French Open) Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. O elitní osmičku budou tvrdě bojovat i Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou, které na French Open skončily v semifinále právě na česko-americké dvojici.

    Ve finále French Open podlehla Šafářová WilliamsovéFoto EPA

  • Wimbledon

    Za tři týdny startuje nejslavnější tenisový turnaj světa - Wimbledon. A český fanoušek k němu může vzhlížet s oprávněnými nadějemi. Vždyť titul zde obhajuje dvojnásobná vítězka Petra Kvitová, která se na centrálním dvorci cítí stejně dobře jako svého času Boris Becker či Pete Sampras.

    Lucie Šafářová se zde loni dostala do semifinále, kde skončila právě na Petře Kvitové. A pokud si brněnská rodačka udrží formu z French Open, může se i letos podívat hodně vysoko.

    A nakonec Karolína Plíšková. I když rodačka z Loun poslední týdny trošku hledá formu, hra na trávě jí vzhledem k výbornému podání více než sedí. A jen pro doplnění. Tereza Smitková a Barbora Strýcová si v Londýně zahrály loni osmifinále. 

    Stříbrný talíř s chutí políbila.Foto Michal Beránek (Sport)

  • Fed Cup

    V posledních čtyřech letech se český tenis hned třikrát radoval ze zisku Fed Cupu. Naposledy řádění Kvitové, Šafářové a spol. odnesly Němky, které ve finále pohledly v Praze 3:1. Letos se českému týmu opět v O2 Areně postaví Rusky pravděpodobně i s hvězdnou Marií Šarapovou.

    Za tým Petra Pály, pokud budou zdravé, nastoupí všechny největší hvězdy v čele s Kvitovou či Šafářovou. "Hrát za Česko je pro nás vždycky obrovskou motivací, máme tady skvělou partu, podporujeme se a pomáháme si," uvedla před časem Šafářová. A právě čerstvá členka TOP 10 na French Open porazila ve čtvrtfinále právě ruskou dračici.

    Český tenis se má v nadcházejících měsících opravdu na co těšit.

    České tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed Cupu České tenistky Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Petra Kvitová a Barbora Strýcová se radují z postupu do finále Fed CupuFoto EPA

     

    Nemohla chybět ani pusa.
    Nemohla chybět ani pusa.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud