Pavel Novotný
5. srpna 2015 • 11:35

Historický moment: V TOP 10 budou poprvé v dějinách tři Češky!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatá éra českého ženského tenisu se v pondělí dočká dalšího pokračování. Poprvé v dějinách se totiž mezi nejlepšími deseti hráčkami objeví hned tři česká jména! Každé jiné zemi se o podobné nadvládě může v současné době zdát.



Že je Petra Kvitová mezi tenisovou smetánkou už dlouho dobu, nikoho nepřekvapuje. Po letošní spanilé jízdě na French Open a dalších kvalitně odehraných turnajích se mezi elitu vyšvihla i její parťačka z fedcupového týmu Lucie Šafářová.

A to stále není vše. V pondělí je se stoprocentní jistotou doplní Karolína Plíšková: "Mým snem je hrát na co nejlepší úrovni a jednou se třeba dostat mezi deset nejlepších hráček na světě," prohlásila před časem třiadvacetiletá tenistka.

Že se její přání splní tak brzy, to však nečekala ani ona. V současné době jedenáctá hráčka světa se do vybrané společnosti dostane v pondělí díky Polce Agnieszce Radwaňské, která přijde o body za loňské vítězství na turnaji v Montrealu a žebříčkem se tak propadne až za rodačku z Loun.

Češka s jedním z nejlepších servisů na okruhu bude tento týden bojovat na turnaji v americkém Stanfordu, a pokud se jí zde bude dařit, může dokonce sesadit z místa české dvojky Lucii Šafářovou.

V osmdesátých letech se mezi elitní desítkou pohybovaly tři české rodačky - Martina Navrátilová, Hana Mandlíková a Helena Suková. Prvně jmenovaná však už v té době reprezentovala Spojené státy.

Formu si drží Šafářová, Kvitová se hledá

Karolína Plíšková letos vyhrála turnaj v Praze, třikrát si zahrála ve finále. Na grandslamech však zatím tu správnou formu hledá. Třetí kolo na Australian Open, a druhé na French Open i ve Wimbledonu nemají parametry hráčky nejužší světové špičky.

S nejlepší formou se v posledních měsících z hvězdné české trojice potkala Lucie Šafářová. Kromě titulu z French Open ve čtyřhře a finálové účasti v singlu si zahrála o titul v Dauhá, na svém zatím posledním turnaji ve Wimbledonu došla do osmifinále. V současné době jí patří osmé místo.

Přes dva turnajové triumfy v letošním roce (Sydney, Madrid) se s velkými výkonnostními výkyvy potýká čtvrtá hráčka planety Petra Kvitová. Krizi moc nevyřešila ani šestitýdenní přestávka, kterou si česká jednička v průběhu sezony naordinovala. Ve Wimbledonu skončila překvapivě již ve třetím kole na Jeleně Jankovičové.

Záda slavné trojici jistí i další Češky. 37. je Barbora Strýcová, 55. Lucie Hradecká, 67. Kateřina Siniaková, 77. Denisa Allertová a 96. Tereza Smitková, která by však měla v nejnovějším vydání žebříčku z elitní stovky vypadnout.

A pokud si Kvitová, Šafářová a Karolína Plíšková udrží formu, může se český tenis těšit na konci sezony na další historický okamžik. Všechny tři by se totiž kvalifikovaly na závěrečný Turnaj mistryň!

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud