Pavel Novotný
5. listopadu 2016 • 04:56

122 týdnů Djokovičovy dominance a konec? Výhra a Murray vládne světu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hradby se hroutí, brány kdysi nedobytné Djokovičovy tvrze dostávají poslední dobou jednu ránu za druhou. Naposledy podlehla světová jednička ve čtvrtfinále turnaje v Paříži Marinu Čiličovi (4:6, 6:7) a protože Andy Murray zvládl duel s Tomášem Berdychem  (7:6, 7:5), stačí mu již jediné vítězství v semifinále nad Milosem Raonicem, aby se poprvé v kariéře stal světovou jedničkou.



Ještě před pár týdny to vypadalo jako naprostý nesmysl. Novak Djokovič pevnou rukou vládl tenisovému světu a jakýkoliv vzdor potlačoval ještě dříve, než se rozrostl do nebezpečných dimenzí. Přes hlavu mu přerostlo až "povstání" vedené Andy Murraym.

Kromě skvělých výkonů skotského tenisty je klíčovým momentem, proč již brzy může dojít k střídání stráží na místě světové jedničky fakt, že Novak Djokovič marně hledá formu, kterou disponoval v první polovině roku.

Novak Djokovič prohrál v Paříži s Čiličem ve dvou setechFoto ČTK/AP

"Nebudu si nic nalhávat. Cítím se vyhořelý. Ten tlak, který na mě poslední roky je, je obrovský. Potřebuju si odpočinout, hlavně po psychické stránce. Jsem vyčerpaný. Množství zápasů, které jsem musel za posledních patnáct až dvacet měsíců odehrát, je důvodem, proč se necítím dobře," přiznal svěřenec Mariána Vajdy a Borise Beckera po semifinálové prohře na turnaji v Šangaji s Robertem Bautistou.

Poté vyrazil s manželkou a potomkem dobít baterky na dovolenou, do týmu navíc přibral bývalého tenistu Pepe Imaze, který má Srbovi pomáhat především s rozharašenou psychikou. Bývalý 150. hráč světa Djokoviče na rozdíl od Beckera a Vajdy doprovázel i na turnaji v Paříži.

Nový člen týmu nepomohl

Dvaačtyřicetiletý Djokovičův přítel sám sebe označuje jako člověka, který klade na první místo psychickou vyrovnanost. "Snažím se své svěřence naučit, aby ovládali své pocity, aby milovali tenis, ale hlavně respektovali sami sebe," razí své motto Imaz. V pařížském hledišti se objevil s trikem s nápisem "Láska a mír" ve španělštině a jak sám přiznal, v Djokovičovi se snaží probudit hlavně psychické síly.

Djokovič však veškerá tvrzení o "duchovním guru", jak se v zahraničních médiích začalo novému členovi realizačního týmu světové jedničky přezdívat, odmítá. "Nechápu, kde se to vzalo. Pepe hrál celý život tenis. Jsem rád, že je tady se mnou a můžeme spolupracovat na tom, abych se zlepšoval. Je prostě součástí mého týmu, to je všechno," říkal v průběhu turnaje rodák z Bělehradu.

Pepe Imaz zatím Djokovičovi moc pomoci nedokázalFoto twitter.com

Ani Imaz však Djokovičově semifinálové porážce s rozjetým Čiličem nezabránil. Andy Murray naopak přežil mizerně se vyvíjející tiebreak prvního setu s Berdychem, ve kterém prohrával 1:6, a dál může snít o místu světové jedničky. Od něho ho dělí již jen jediný vítězný zápas.  

Trojnásobný grandslamový vítěz zažívá po obnovené spolupráci s Ivanem Lendlem životní období své kariéry. Od čtvrtfinálové porážky na US Open s Nišikorim ovládl turnaje v Pekingu, Šanghaji i Vídni.

"V posledních měsících jsem se zlepšil a vyhrál hodně zápasů, ale nejlepší hráč na světě je pořád Novak. Být jedničkou na konci roku se mi nejspíš nepovede, ale na začátku příští sezony tam ta možnost bude," ujišťoval po triumfu v Šanghaji Murray.

Svůj cíl však může splnit již nyní. Pokud skotský tenista vyhraje v pařížské hale i semifinálový duel s Milosem Raonicem, stane se 26. světovou jedničkou od roku  1973.

POSLEDNÍ PĚT TURNAJŮ DJOKOVIČE A MURRAYHO
NOVAK DJOKOVIČ ANDY MURRAY
Paříž (čtvrtfinále) Pařiž (semifinále) *
Šanghaj (semifinále) Vídeň(vítěz)
US Open (finále) Šanghaj (vítěz)
olympiáda (1. kolo) Peking (vítěz)
Rogers Cup (vítěz) US Open (čtvrtinále)
* stále hraje

Andy Murray lépe zvládl tiebreak v prvním setu
Andy Murray lépe zvládl tiebreak v prvním setu

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud