Pavel Novotný
14. června 2017 • 21:35

Premiérový Turnaj mistrů pro budoucí superstar. Jak jsou na tom Češi?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo si zahraje Turnaj mistrů pro hráče do 21 let?Kdo si zahraje Turnaj mistrů pro hráče do 21 let?FOTO: sport

    Bude to parádní show. A to i přes fakt, že na ní budou chybět Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray či Rafael Nadal. Od 7. do 11. listopadu se v Miláně vůbec poprvé sejdou ti největší talenti současného tenisu. Turnaj s názvem Next Gen ATP Finals je určen pro osm nejlepších hráčů do 21 let. Kdo by se na něj v současné chvíli kvalifikoval a jak jsou na tom nejlepší čeští mladíci?

  • ALEXANDER ZVEREV (Německo)

    Alexander Zverev se raduje z vítězství nad Novakem Djokovičem a triumfem na turnaji v ŘíměFoto Reuters

    věk: 20
    na žebříčku ATP: 10.
    na žebříčku Race to Milan: 1.

    Je suverénní světovou jedničkou. Alespoň pokud jde o žebříček tenistů do 21 let. Alexander Zverev už definitivně patří i mezi seniorskou světovou špičku, kde se vyhřívá na fantastické desáté příčce. Letos stačil vyhrát již tři turnaje ATP. To vše ve věku dvaceti let. O něčem podobném se jeho vrstevníkům ani nezdá.

    Německý tenista s ruskými kořeny letos stačil zkazit náladu takový hvězdám jako jsou Jo-Wilfried Tsonga, Stan Wawrinka, John Isner, Tomáš Berdych, Milos Raonic či Novak Djokovič.

    Žebříček mladých nadějí vede s obrovským náskokem téměř 1500 bodů, účast na turnaji má jistou.

  • BORNA ČORIČ (Chorvatsko)

    Borna ČoričFoto Reuters

    věk: 20
    na žebříčku ATP: 46.
    na žebříčku Race to Milan: 2.

    Druhým na žebříčku Race To Milan je chorvatský tenista Borna Čorič. I on už letos ovládl jeden turnaj, i on vyprovodil z kurtu velká jména. Při svém triumfu v Marakéši porazil v semifinále Jiřího Veselého, ve finále pak ostříleného Philippe Kohlschreibera.

    Zazářil především na turnaji v Madridu, kde se nejdříve prodral skrz kvalifikační boje, aby v prvním kole smetl z kurtu světovou jedničku Andy Murrayho (6:3, 6:3).

    V žebříčku Čoričovi patří 46. příčka, byl však už i 33. hráčem světa. Prorazit se mu prozatím nedaří především na grandslamech, kde se dostal nejdále do třetího kola.

  • KAREN CHAČANOV (Rusko)

    Karen ChačanovFoto Reuters

    věk: 21
    na žebříčku ATP: 39.
    na žebříčku Race to Milan: 3.

    Na pomyslném bronzovém místě se drží sebevědomý ruský tenista Karen Chačanov. Jednadvacetiletý rodák z Moskvy už v minulosti prohlásil, že se díky svému talentu a píli brzy stane světovou jedničkou. A na turnajích to také začíná dokazovat.

    Na nedávno skončeném French Open to ve druhém kole poznal i Tomáš Berdych, kterého téměř dvoumetrový tenista vystřílel ve třech setech, o kolo dál si podal i zkušeného Johna Isnera, zastavil se až v osmifinále na Andy Murraym.

    Na okruhu vyhrál zatím jeden turnaj v roce 2016 v Chengdu v Číně, v žebříčku ATP mu patří 39. příčka, což je také jeho dosavadní maximum. Rozhodně ne však konečná.

  • HYEON CHUNG (J. Korea)

    Hyeon ChungFoto Reuters

    věk:21
    na žebříčku ATP: 58.
    na žebříčku Race to Milan: 4.

    Hyeon Chung vyvrací všechny představy o drobných a malých asijských či korejských tenistech. Chung při výšce 185 centimetrů váží 83 kilo, jeho oblíbeným úderem je bekhend, z povrchů beton a turnajů Wimbledon.

    Náklonnost k nejslavnějšímu turnaji světa není náhodná. Jako dítě měl slabý zrak a doktor mu doporučil sledovat především zelené barvy. Pak už byl k travnatým kurtům v All England Clubu opravdu jen krůček.

    I když Chung zatím žádný turnaj ATP nevyhrál, na svém kontě už má letos hodně zajímavý skalp. Na turnaji v Barceloně si poradil ve třetím kole s Alexandrem Zverevem. Spokojen může být i z French Open, kde došel do třetího kola po výhrách nad Querreym a Istominem.

  • FRANCES TIAFOE (USA)

    Frances TiafoeFoto Profimedia.cz

    věk: 19
    na žebříčku ATP: 66.
    na žebříčku Race to Milan: 5.

    Obrovská naděje amerického tenisu se skrývá pod jménem Frances Tiafoe. Otec devatenáctiletého mladíčka pochází ze Sierra Leone a svým dvěma synům - dvojčatům, vštípil především bojovnost a zarputilost.

    Šestašedesátý tenista světa se však zatím na turnajích ATP letos spíše hledá. Vyhrál jen dva duely, sedmkrát odešel poražen. Většinu času strávil na challengerech, dva ovládl. V devatenácti letech má však celou kariéru před sebou.

  • ERNESTO ESCOBEDO (USA)


    Erensto EscobedoFoto Profimedia.cz

    věk: 20
    na žebříčku ATP: 77.
    na žebříčku Race to Milan: 6.

    Další z produktů amerického tenisu se jmenuje Ernesto Escobedo. Ve dvaceti letech mu patří 77. příčka, na turnajích ATP zatím odehrál dvacet zápasů, osm z nich vyhrál.

    Escobedo se opírá o razantní forhend, na svém kontě má dva triumfy na challangerech.

  • JARED DONALDSON (USA)

    Jared DonaldsonFoto Profimedia.cz

    věk: 20
    na žebříčku ATP: 70.
    na žebříčku Race to Milan: 7.

    A do třetice Američan. Sedmý v žebříčku Race to Milan a sedmdesátý na světě je 188 centimetrů vysoký Donaldson. Jako prakticky každý americký tenista vyznává tvrdé povrchy, na rozdíl od svých kolegů patří k jeho nejlepším úderům obouručný bekhend po čáře. Současná sedmdesátá příčka je zatím jeho dosavadním maximem.

  • DANIIL MEDVEDĚV (Rusko)

    Daniil MedveděvFoto Profimedia.cz


    věk: 21
    na žebříčku ATP: 65.
    na žebříčku Race to Milan: 8.

    S minimální ztrátou na americké trio drží osmé místo ruský tenista Daniil Medveděv. Jednadvacetiletému hráči je předpovídána minimálně stejně skvělá budoucnost jako jeho krajanovi Chačanovovi.

    Medveděv začínal rok jako stý hráč světa, vyšla mu však především první polovina roku, kdy porazil například Španěla Verdaska či Francouze Paireho. Hráč s vynikajícím returnem by však na posledních šest turnajů nejraději zapomněl, vždy vypadl v prvním kole.

    I když mu patří v žebříčku Race To Milan zatím osmá pozice, na turnaj by se v tuto chvíli nekvalifikoval. Jistou účast má sedm nejlepších, osmý hráč dostane od pořadatelů divokou kartu. S největší pravděpodobností se bude jednat o italského tenistu, kterým je v tuto chvíli 235. tenista světa Matteo Berrettini.

  • ZDENĚK KOLÁŘ (Česko)

    Zdeněk KolářFoto Profimedia.cz

    A jak jsou na tom mladí čeští tenisté? Již teď je prakticky jisté, že žádný z nich nemůže na „juniorský“ Turnaji mistrů myslet. Nejlepší je na 28. místě Zdeněk Kolář (na žebříčku ATP 175.), který je také jediným Čechem v první stovce žebříčku Race To Milan.

    Další mladí Češi jsou až ve druhé stovce (109. Vít Kopřiva, 151. David Poljak, 161. Matěj Vocel).

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud