Pavel Novotný
3. května 2018 • 19:40

Djokovič po rozchodu se Štěpánkem: Udělal jsem chybu, neměl jsem hrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marně hledá cestu zpět. Novak Djokovič se po půlroční absenci již pátý měsíc pokouší ukázat, že ze svého umění dvanáctinásobného grandslamového šampiona nic neztratil. To se mu však nedaří. Z deseti zápasů vyhrál pouhých pět, jeho nejlepším výsledkem je osmifinále na Australian Open. Nejistý comeback odskákali jeho trenéři Andre Agassi i Radek Štěpánek. A jak rodák z Bělehradu nepřímo přiznává, nebylo to nejšťastnější rozhodnutí.



V rozhovoru pro webový portál novosti.rs třicetiletý tenista hledal důvody, proč se mu návrat na ztracené pozice nedaří. "Nejsem v jednoduché situaci. Měl jsem dlouho problém s loktem, musel jsem změnit techniku a také byly velké změny v mém realizačním týmu, to vše moji hru ovlivnilo," přiznal rodák z Bělehradu.

Velké diskuse vyvolal v  médiích právě odchod Andre Agassiho a Radka Štěpánka, kteří měli Djokoviče dovést zpět mezi nejlepší. I když se bývalý český tenista k ukončení spolupráce se srbským tenistou nikdy blíže nevyjádřil, soudí se, že za neshodami bylo i právě určení doby, kdy by se měla bývalá světová jednička na kurty vrátit. "Shodli jsme se, že se neshodneme," stroze okomentoval rozchod dvojnásobný daviscupový šampion.

A i samotný Djokovič ve svých dřívějších rozhovorech naznačil, že právě to mohlo způsobit rozpad slavné trojice. "Nešel bych na kurt, kdybych nevěřil, že můžu vyhrát. Nejdu to jen zkusit, chci uspět. Nikdo mě nemusí s bičem v ruce nutit, abych šel trénovat. Jsem svobodný, sám se můžu rozhodnout, jestli budu hrát, nebo ne," reagoval bez bližšího upřesnění Srb.

Letošní výsledky Djokoviče
TURNAJ FÁZE PŘEMOŽITEL
Barcelona 1. kolo Kližan
Monte Carlo 3. kolo Thiem
Miami 1. kolo Paire
Indian Wells 1. kolo Daniel
Australian Open 4. kolo Hyeon Chung

Po ukončení spolupráce s Agassim a Štěpánkem se Djokovič vrátil zpět ke svému kouči Mariánu Vajdovi. Ani to mu však úspěchy zatím nepřináší. A jak sám připustil, chyba se mohla týkat právě uspěchaného návratu na kurty.

"Udělal jsem v minulých měsících dvě zásadní chyby. Nejdříve jsem chtěl vyřešit problémy s loktem alternativní léčbou a ne operací a druhá chyba byla, že jsem se příliš brzy vrátil na okruh. Nebyl jsem dostatečně fyzicky připravený," připustil Nole.

V souvislosti se současným dvanáctým hráčem světa se objevily i spekulace ohledně možné poruchy příjmu potravy, kterou má Djokovič dle názorů některých médií trpět.

To, co nyní vidíme, je důsledek poruchy příjmu potravy. Tou není jen anorexie nebo bulimie. Existuje také orthorexie, která může být definována jako obsese dietou založenou pouze na jednoznačně zdravém jídle. Djokovič sáhl k radikálnímu řešení svého jídelníčku, aniž uvážil dlouhodobé následky, mezi které patří i  pokles fyzické kondice a síly," psal například na svém facebookovém profilu švýcarský výživový specialista Jürg Hösli.

To však Djokovič vyvrací. "Snažím se takové věci nevnímat. Pokud jde o moji fyzickou kondici, opak je pravdou. Tréninky mám velmi intenzivní, mám svého fitness trenéra, fyzioterapeuta, ti všichni se o mě výborně starají. Starám se o své tělo tak, jak si myslím, že je to nejlepší."

Tou nejdůležitější zprávou pro Djokoviče je však fakt, že už ho problematický loket nebolí. "Věci se obrací k lepšímu. I když se mi na posledních turnajích moc nedařilo, snažím se zůstat pozitivní. Pořád chci hrát tenis na nejvyšší úrovni, mám ty nejvyšší cíle. Stále mám v sobě vášeň a touhu. Tyhle překážky dokážu zvládnout, to se během kariéry stává," má jasno srbský šampion.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud