18. července 2018 • 04:25

Murray sletěl za rok žebříčkem do suterénu, je až 23. mezi Brity

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Získal tři grandslamové tituly, rok 2016 dokonce zakončil na čele světového žebříčku. Jako tenisový král. Vinou vleklých problémů s kyčlí ale Andy Murray zaznamenal postupný ústup ze slávy. V nejnovějším vydání žebříčku ATP figuruje až na 839. místě, hned dvaadvacet britských tenistů je na tom aktuálně lépe.



V létě 2013 Murray prolomil zdánlivě nekonečné prokletí a po sedmasedmdesáti letech se stal prvním Britem, který vyhrál slavný Wimbledon. Triumf na třetím grandslamu sezony ještě dokázal zopakovat v životním roce 2016, kdy ovládl mimo jiné třeba i Turnaj mistrů nebo olympijské klání v brazilském Riu a vládl světovému tenisu.

Pak jej ale stále častěji začala trápit bolavá kyčel. Loni na oblíbeném travnatém grandslamu ještě došel do čtvrtfinále, kde v pětisetovém souboji (a v bolestech) prohrál se Samem Querreym. Vzal si volno na zotavení, s výhledem k US Open odřekl účast třeba na turnajích v Montrealu nebo Cincinnati.

Jenže brzy musel plány přehodnotit. Nejprve se z grandslamu v New Yorku odhlásil, v září krátce nato oznámil, že předčasně končí rovnou celou sezonu. „Zraněná kyčel mě už trápí několik měsíců, z dlouhodobého hlediska je tohle nejlepší rozhodnutí,“ vysvětlil tehdy Murray, který se žebříčkem ATP postupně propadl až na šestnácté místo.

Andy Murray během tréninku na letošní Wimbledon, ve kterém se nakonec nepředstaví
Andy Murray během tréninku na letošní Wimbledon, ve kterém se nakonec nepředstaví

Během přestávky se rozešel s koučem Ivanem Lendlem a vyhlížel lepší budoucnost. Ta však nepřišla, zrádná kyčel se stále ne a ne umoudřit. Konzervativní léčba nepomáhala, proto jednatřicetiletý Brit sáhl k poslednímu řešení. Zkraje ledna 2018 podstoupil v Melbourne operaci, její průběh si pochvaloval a stanovil si prostý cíl – stihnout travnatou část sezony.

Po téměř roční pauze se skutečně na červnovém turnaji v londýnském Queen's Clubu vrátil na kurty, comeback mu ale podle představ nevyšel. Ve třísetové bitvě prohrál s Australanem Nickem Kyrgiosem, o týden později v Eastbourne zvládl vítězně jen úvodní zápas proti Švýcaru Wawrinkovi, který na tom však je v poslední době zdravotně podobně bídně jako on. Pak už jej v souboji dvou britských generací symbolicky přehrál třiadvacetiletý Kyle Edmund.

Žebříček ATP k 16. 7. 2018:
1. Rafael Nadal (Španělsko) 9 310 bodů
2. Roger Federer (Švýcarsko) 7 080 bodů
3. Alexander Zverev (Německo) 5 665 bodů
4. Juan Martin del Potro (Argentina) 5 395 bodů
5. Kevin Anderson (JAR) 4 655 bodů
839. Andy Murray (Velká Británie) 20 bodů

A Murray musel s těžkým srdcem uznat, že na Wimbledon, kde by ho mohly čekat i dlouhé pětisetové zápasy, to ještě není. „Necítím se dostatečně fit, budu pokračovat v rehabilitaci a léčbě. Těším se na americkou sezonu na betonech,“ prohlásil, když se ze slavného turnaje jen den před jeho začátkem odhlásil.

Jeho strmý pád žebříčkem proto pokračoval, v nejnovějším vydání Murray přišel o 360 bodů za loňské čtvrtfinále Wimbledonu a klesl o 690 míst až do deváté stovky. Během jediného kalendářního roku tak vinou zranění a rekonvalescence vyměnil prestižní post jedničky za 839. místo.

Celkem dvaadvacet Britů je na tom lépe, Murrayho předčili i tenisté, kteří objíždějí jen challengery nebo turnaje kategorie ITF. Aktuální britskou jedničkou je na šestnáctém místě již zmíněný Edmund, do elitní stovky patří také sedmasedmdesátý Cameron Norrie.

Zpět do špičky čeká Murrayho dlouhá cesta, rád by se na ní konečně vydal na konci července, kdy startuje turnaj ve Washingtonu. US Open začíná v New Yorku 27. srpna. A sesazený král Andy už tentokrát bude chtít být u toho.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud