28. března 2023 • 20:20

Lehečka: v Miami NBA, v Dubaji skútry. Sen? Dobýt každý grandslam

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní část sezony na betonových površích je pro českou mužskou jedničku minulostí. Jiří Lehečka prohrál ve 3. kole turnaje Masters v Miami s Rusem Karenem Chačanovem hladce 2:6 a 4:6, vydařené měsíce mu však zajistily umístění na 40. pozici světového žebříčku i čím dál větší popularitu. „Toužím vyhrát aspoň jednou každý grandslam,“ prozradil jednadvacetiletý mladík webu ATP.



Už před pondělním zápasem měl Jiří Lehečka splněn další milník kariéry – v Miami se poprvé dokázal na akci Masters probít před dva protivníky. Po jasných výhrách nad Argentincem Federicem Coriou a Italem Lorenzem Musettim narazil na Karena Chačanova a v souboji s turnajovou čtrnáctkou se neprosadil. 

Úvodní set prohrál český tenista za 35 minut, aniž by si vypracoval šanci na brejk, jedinou jeho příležitost ve čtvrtém gamu druhé sady o šest let starší soupeř odvrátil. Svěřenec kouče Michala Navrátila naopak čelil devíti brejkbolům, o podání přišel celkem třikrát a padl 2:6, 4:6.

Lehečka teď zoufat rozhodně nemusí. V úvodu sezony jej nakopl zisk skalpu Alexandera Zvereva na United Cupu, na grandslamovém Australian Open zazářil postupem do čtvrtfinále a po úspěšném Davis Cupu navázal semifinálovou účastí v Dauhá. O finále jej navíc nešťastně připravil Skot Andy Murray, který předvedl jeden z největších obratů kariéry.

Rodák z Kněžmostu v Miami neunikl pozornosti oficiálnímu webu ATP. Na večeři by prý nejraději zašel s Michaelem Jordanem, Conorem McGregorem a Elonem Muskem. V dotazníku také prozradil, že by si toužil vyzkoušet, jaké to je zahrát si v kůži Rafaela Nadala na centrálním kurtu Roland Garros. 

Největší mimotenisový zážitek Lehečky pak souvisí s turnajem v Dubaji, kde si s kondičním trenérem Radkem Štěpánkem zajezdili na vodních skútrech. „Moc jsem si to užil, tohle bych zvládl dělat celý den,“ pochvaloval si.

Během pobytu v Miami navštívil i zápas místních Heat v NBA. „Byl jsem poprvé a docela zážitek. Líbilo se mi to,“ prozradil Lehečka. 

Když padla otázka, jakého cíle by chtěl v kariéře dosáhnout, při zemi se český mladík nedržel: „Vyhrát grandslam. Vyhrát aspoň jednou každý z grandslamů.“

Po konci úvodní části sezony by se měl Lehečka v žebříčku ATP objevit na 40. místě se slibnými vyhlídkami na další posun, nebude totiž obhajovat tolik bodů. Nadcházející „tisícovka“ – antukové Monte Carlo – odstartuje 9. dubna.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud