6. června 2009 • 13:24

Hájek vybojoval v Prostějově titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český tenista Jan Hájek zvítězil v dnešním finále tenisového challengeru v Prostějově s dotací 127.500 eur nad Belgičanem Stevem Darcisem 6:2, 1:6 a 6:4.



Pětadvacetiletý Hájek vyhrál turnaj v Prostějově podruhé po tříleté přestávce, letos je ale jeho úspěch překvapením, neboť do hlavního turnaje postoupil z kvalifikace.

V dosavadní šestnáctileté historii se kromě Hájka podařilo v tomto turnaji dvakrát zvítězit ještě českým tenistům Radku Štěpánkovi, Bohdanu Ulihrachovi a Richardu Frombergovi ze Švédska.

Hájek vstoupil do finálového duelu UniCredit Czech Open impozantně. Po úvodních třech vyrovnaných gamech zpřesnil hru, účinným tlakem do soupeřova bekhendu a pestřejší hrou s občasným zkrácením míčů dvakrát prolomil Darcisovo podání a pěti vyhranými hrami po sobě získal za necelou půlhodinu úvodní sadu.

"V úvodu jsem byl nervózní. Špatně se mi spalo, tenhle zápas honil celou noc hlavou. Důležité bylo, že jsem získal za stavu 2:2 soupeřův servis," uvedl po utkání Hájek.

Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha Darcis se ve druhém setu vzchopil. Svým úderům od základní čáry dodal kromě přesnosti i razanci, naopak Hájek ztratil dosavadní jistotu, upadl do krize a za stavu 0:3 ukončil při svém podání game dokonce dvěma dvojchybami po sobě. Z útlumu se probral teprve za stavu 0:5, kdy odvrátil "kanára."

"Mrzí mě, že mi utekl začátek druhého setu, kdy jsem měl soupeře dorazit. Opakovala se situace z našeho minulého vzájemného utkání v Prostějově. Začal jsem hrát zbytečně pasivně a Steve byl jednoznačně lepší," dodal Hájek, který se po prohraném setu zamířil na toaletu opláchnout.

"Zklidnil jsem se a řekl si, že toto je můj poslední set v tomto turnaji a musím ho jednoznačně vyhrát," dodal Hájek. Ve třetím setu se opravdu český hráč představil ve zcela jiném světle.

Zkoncentroval svůj výkon, získal tři hry po sobě, ovšem cestu k druhému turnajovému vítězství v Prostějově měl ještě velmi těžkou. Darcise nepříznivý stav nezlomil, bojoval o každý míček a nevzdal se ani za stavu 2:5. Naopak při svém podání odvrátil první Hájkův mečbol.

Český tenista vnesl do své hry více opatrnosti, ztratil servis, nicméně v závěrečném dramatu se mu podařilo celkově čtvrtý mečbol proměnit. Vítězství v Prostějově Hájkovi pomohlo k vylepšení žebříčkového umístění, měl by postoupit do druhé stovky žebříčku ATP.

Do kvalifikace ve Wimbledonu se však Hájek nedostal a bude pokračovat na antukových challengerech. Jeho nejbližší starty jsou v Košicích a potom v polské Bytomi.


Dvouhra - finále:

Hájek (ČR)
- Darcis (Belg.) 6:2, 1:6, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud