14. října 2009 • 17:09

Minář dostal za doping osmiměsíční trest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český tenista Ivo Minář dostal od Mezinárodní tenisové federace (ITF) jako trest za doping při červencovém čtvrtfinále Davisova poháru proti Argentině zákaz činnosti na osm měsíců. Distanc mu vyprší 10. března 2010.



Pětadvacetiletý Minář měl podle ITF pozitivní test ve vzorku odebraném 11. července, tedy po porážce s Juanem Martínem del Potrem v první den daviscupového duelu v Ostravě. Vzorek obsahoval zakázaný stimulant metylhexanamin.

"Obvinění z vědomého užití dopingu jsem od samého počátku důrazně odmítal, protože jsem nikdy vědomě nepožil žádnou zakázanou látku," uvedl dnes Minář v prohlášení.

Spolu se svými právními zástupci z AK Halama Legal se snažil ITF vysvětlit, jak se mohla látka do jeho těla dostat. Po srpnovém oznámení pozitivního testu se bránil tím, že zakázanou substanci obsahoval doplněk stravy s názvem "Tight! Xtreme".

"ITF akceptovala vysvětlení pana Mináře o důvodu jeho dopingového testu," uvedla dnes federace v tiskové zprávě. "Podle tenisového antidopingového programu je však každý hráč osobně odpovědný za to, že se žádná nepovolená látka nedostane do jeho těla. Ať už ji obsahuje výživový doplněk nebo něco jiného," dodali představitelé ITF.



Federace zároveň nařídila anulovat Minářovy výsledky z červencových turnajů ve Stuttgartu, Hamburku a Gstaadu, které následovaly po Davis Cupu s Argentinou. Na všech turnajích vypadl pražský rodák hned v prvním kole, nicméně na prémiích i tak vydělal celkem 11.200 eur (téměř 300.000 korun).

"Na základě našich jednání o mimosoudním vyřešení celé kauzy a po zvážení zejména časových aspektů jsme se rozhodli s ITF uzavřít smír a akceptovat sankci v délce osmi měsíců zákazu činnosti a pokutu dvanáct tisíc eur," uvedl tenista.

Porážka od Rumuna Victora Haneska v prvním kole v Gstaadu 28. července tak byla na dlouhou dobu posledním zápasem, v němž se Minář na okruhu ATP objevil. Vinou trestu přijde mimo jiné o první grandslam sezony Australian Open, finále Davis Cupu ve Španělsku a také o první kolo příštího ročníku této týmové soutěže. Distanc mu skončí tři dny po utkání v Belgii.

"Již se těším na 11. března 2010, kdy mi trest skončí a já se opět vrátím na okruh. Nyní pilně trénuju, aby byl návrat úspěšný. Samozřejmě si budu dávat dvojnásobný pozor, co sním a vypiju," řekl 73. hráč světa.

Minář je čtvrtým českým tenistou v historii, jenž dostal trest za doping. Před ním měli potíže se zakázanými látkami Karel Nováček, Petr Korda a Bohdan Ulihrach, jemuž byl trest později zrušen.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud