5. května 2010 • 14:20

Lendl se vrací. Poprvé od velvetové revoluce

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hrál Ivan Lendl naposledy ve své vlasti, bylo jen krátce po revoluci, které sám slavný tenista říká poameričtěle - „velvetová“. Zpátky se vrací po dlouhých dvaceti letech. V listopadu si v rodné Ostravě zahraje exhibici proti jiné bývalé jedničce Björnu Borgovi. Chystá se nebývalá tenisová sláva!



„Ohromně se na to těším. Tak moc, že to ani slovy nedovedu vyjádřit,“ prohlásil padesátiletý Lendl, jenž se s profesionální kariérou rozloučil v roce 1994. „Mám s Björnem ještě nevyřízené účty, z osmi vzájemných utkání jsem vyhrál jen dvě.“


Patří k největším legendám, triumfoval v osmi grandslamových turnajích. Přesto se Lendl dlouho držel kvůli bolavým zádům od tenisu zpátky, věnoval se raději golfovému tréninku. Až loni přiznal, že zase chce vzít do ruky raketu. Přes zimu hodně cvičil, ještě přidal v golfovém tréninku, jezdil na kole a na in-line bruslích. V krátké době zhubnul 15 kilogramů.

Před měsícem pak vyzval při exhibici v Atlantic City švédského šampiona Matse Wilandera, s mladším soupeřem prohrál 3:6.

„Měl jsem jasnou představu o svých úderech, ale nedokázal jsem míče dobře trefovat,“ řekl Lendl. „Příště budu lepší.“

Lendl s Wilanderem po zápase
Lendl s Wilanderem po zápase


A tenhle vzkaz patřil podle všeho českým fanouškům. Teď už je to oficiální: Lendl si 5. listopadu zahraje v ostravské ČEZ Areně proti svému rivalovi Borgovi, akce se zúčastní i Wilander a Lendlův kamarád Miloslav Mečíř. Celkem budou k vidění dva singly a zatím blíže neupřesněný debl.

„Nebylo zase tak těžké Ivana pro tenhle nápad získat,“ přiznala manažerka projektu Petra Píchalová - Langrová. „Byl velmi vstřícný. Měl velký zájem startovat v Česku, tím spíš ve svém rodném městě.“

Ivan „Hrozný“ hrál soutěžní zápas na českém kurtu naposledy v roce 1984. Pak se tady objevil ještě o šest let později při exhibici proti Mečířovi hrané na počest Občanského fóra. A pinknul si i v roce 1998 v Přerově. „Ale to nepočítám. To byla spíš společenská záležitost,“ tvrdil Lendl.

Jeho ostravská show naváže na dvě předchozí velké exhibice hrané v Česku, při kterých se v Praze předvedli třeba Pete Sampras, Stefan Edberg, Henri Leconte a již zmíněný Wilander.

Lendlův start je ale snad ještě víc než návštěva Samprase. Tím spíš, že se proti němu postaví jeden z nejcharizmatičtějších tenistů dějin. Vlasatý Borg se na kurtu ukázal naposledy minulý týden, kdy prohrál v bostonské exhibici s Johnem McEnroem. Poradí si teď s dalším odvěkým soupeřem?

Jedno je jisté: ani ostravské klání neprolomí jisté prokletí rodiny Lendlových. Pět Ivanových dcer ještě nikdy nevidělo svého tátu hrát. Nepovedlo se jim to ani během jeho kariéry, ani při exhibici proti Wilanderovi. „A nepůjde to ani teď. V Americe chodí do školy, mají svoje sporty,“ vysvětloval Lendl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud