4. července 2010 • 17:58

Čtvrtfinalistka Wimbledonu: Berďo, zůstaň sám sebou

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sama kdysi hrála čtvrtfinále Wimbledonu. Proto Denisa Chládková dokáže ocenit, co znamená finále londýnského grandslamu Tomáše Berdycha. "Obrovský úspěch. Ode mě letí do Londýna velká poklona," říká Chládková. Českého tenistu ale podle ní teď čeká těžké období. Její rada zní: "Zůstaň sám sebou."



Denisa Chládková stejně jako ostatní fanoušci žasla nad wimbledonskou jízdou Tomáše Berdycha. Sama na zelených kurtech All England Clubu v roce 1997 došla překvapivě do čtvrtfinále. Dobře ví, co je to uhrát v Londýně nečekaný výsledek.

"Pro Tomáše to je skvělá zkušenost. A základ pro budoucnost," tvrdí 31etá Chládková.

Nic na tom nemění ani relativně jednoznačné finále, které patřilo Nadalovi bez ztráty setu.

Tomáš Berdych se zklamaně usmívá po dalším nepodařeném úderu Tomáš Berdych se zklamaně usmívá po dalším nepodařeném úderuFoto Reuters

"Na rovinu - tentokrát byl Rafael lepší. Nějaká psychika v tom nehrála roli, Tomáš na něj prostě herně neměl," míní Chládková. "Nadal byl rychlejší. Hru zrychloval díky rotaci, zatímco Berdych to zvládal jen naplocho. Způsobem, který byl pro soupeře méně nebezpečný."

Českému hráči odborníci už dávno věštili nádhernou budoucnost. Berdych kolikrát slyšel, že je hráčem pro první světovou pětku. Ve Wimbledonu porazil žebíčkovou dvojku i trojku, tím to potvrdil. Chládková ale varuje, že právě teď je před ním nesmírně těžké období.

"Musí to ustát psychicky," upozorňuje někdejší přemožitelka Lindsay Davenportové. "Stane se, že se mu něco nepovede. A už to uslyši: Hm, finalista Wimbledonu a tady vypadnul v 1. kole... Jenže tohle se může stát, taky je to jenom člověk."

Tomáš Berdych sleduje slavícího Rafaela Nadala po finále Wimbledonu Tomáš Berdych sleduje slavícího Rafaela Nadala po finále WimbledonuFoto EPA

Podle Chládkové se teď kolem Berdycha vyrojí zástupy lidí, kteří ho budou plácat po ramenou. "Jsou to takoví ti jedinci, kteří se za dva týdny stali největšími odborníky na Berdycha. Budou z něj dělat jasného vítěze příštího grandslamu. Pak ale někde prohraje a ti samí budou remcat: No jo, to se mu jednou něco povedlo a teď už nic neukáže."

Jak si s takovými kritiky poradit? Na to má Chládková jasný recept. Nechat to plynout kolem sebe. Přehnanou chválu i kritiku. "Není to jednoduché. Ale je třeba zůstat sám sebou. Na chvíli si třeba říct: Pane jo, tak se mi ta práce přece jen vyplácí. Ale určitě v ní nepolevit. A nic si nedělat z toho, když jednou zase padnu na zem."

Tomáš Berdych ve finále Wimbledonu
Tomáš Berdych ve finále Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud