21. července 2010 • 14:53

Komentátor ČT: Je to ostuda Strýcové, ne naše

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marek Svačina v neděli komentoval zápas, ve kterém se česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová předvedla několika hodně ostrými vulgarismy. V přímém přenosu to slyšela celá republika, Rada pro televizní vysílání teď údajně hrozí České televizi postihem. Svačina ovšem tvrdí: „To není ostuda televize, ale paní Záhlavové-Strýcové. Nemáme proč se Rady obávat, tomuhle v přímém přenosu nezabráníte.“



Takže jste si jistý, že ČT nedostane od Rady žádné oficiální varování, natožpak pokutu?
My jsme v tom fakt nevinně! Nespokojení diváci byli redakcí odkázaní na paní Záhlavovou-Strýcovou, Rada to myslím pochopí. Do televize to nepatří, o tom žádná. Ale my nejsme schopní to v přímém přenosu vypípat, jak nám psali dva diváci. Utrhnout se takhle může kdokoliv. U ní mě to zas tak nepřekvapilo, byl jsem připravený, že jí zkritizuju, protože to neuznávám.

Takhle se tenistka odvázala v přímém přenosu:

Česká tenistka Barbora Záhlavová Strýcová se pořádně rozčertila na turnaji Prague Open
Video se připravuje ...

Věděl jste tedy při jejím nedělním výlevu hned, že je zle?
Zle? Necítím, že pro nás by mělo být nějak zle. Nejde o problém České televize. Vím, jaká Bára je, byl jsem na to připravený. Šlo o jednu věc: jestli ví, že když za ní mezi gamy přijde trenér, tak že budou oba ve vysílání slyšet díky mikroportu připnutém na jeho tričku. Tohle byl mimochodem požadavek ITF, nikoli náš. Chtěli tím zatraktivnit přenos z tenisu.

Komentátor Marek Svačina. Komentátor Marek Svačina.Foto www.ceskatelevize.cz

Skoro to vypadalo, že Záhlavová-Strýcová o mikroportu spíš nevěděla.
Myslím, že věděla! Stejně jako jí bylo jasné, že na tribuně sedí prezident Klaus. A i před ním si dovolí spršku sprostých slov.

Nemohl jste do jejích vulgarismů vstoupit? Přebít je svým hlasem?
Asi mohl. Ale zase by to bylo o vteřinu později. Možná bych na to jen zbytečně upozornil. Je to její ostuda, ne moje. Ať se v tom vykoupe sama. Já jsem to hned odsoudil. I na konci přenosu jsem řekl: Je hezké, že byla poprvé ve finále, ale měla by se zamyslet nad svým chováním. Zakopaný pes bude asi v její výchově.

Sama přiznává: Vím, že mluvím sprostě a lituju toho.
No jo. Problém je, že mezinárodní rozhodčí jí nerozumí. Takže takhle může mluvit 95 procent sezony. Ke sportu to nepatří. Když Řepka plácne rukou do kamery, taky to tam nemá co dělat. Je třeba to razantně odsoudit. Nápravu by měli sjednat v první řadě její rodiče. Zamyslet by se nad tím ovšem možná mohl i Český tenisový svaz, byť na Štvanici hrála sama za sebe.

Barbora Záhlavová-Strýcová došla na turnaji ECM Prague Open až do finále.
Barbora Záhlavová-Strýcová došla na turnaji ECM Prague Open až do finále.

Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud