Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tým z KHL truchlí pro šéfa. Uhlobaron (†52) a spoluhráč Putina se zastřelil

Autor: kal

V těžké době přišla z Ruska tragická zpráva. Ruský miliardář Dmitrij Bosov byl ve středu v noci nalezen mrtvý s pistolí u těla ve svém sídle poblíž Moskvy. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou smrti sebevražda. Známý uhlobaron byl velkým milovníkem hokeje, v klubu Sibir Novosibirsk hrající KHL zastával funkci vedoucího správní rady, také sponzoroval amatérskou ligu, ve které sám hrál po boku prezidenta Vladimíra Putina. Okolnosti úmrtí nyní vyšetřuje policie.

Nenechal ani dopis na rozloučenou. O smrti Dmitrije Borisoviče Bosovova jako první informoval ruský podnikatelský tisk RBK, kterému smutnou zprávu potvrdili známí vlivného podnikatele. „Je to pravda, Bosov není naživu,“ řekl jeden z boháčových blízkých. Tělo údajně nalezl bodyguard a nynější vdova, které manžel nereagoval na hovory a zprávy v tělocvičně, jejíž dveře byly zevnitř zamčené. Po jejich vyražení spatřili miliardáře na zemi s průstřelem hlavy a pistoli Glock 19 gen 4.

Důvody k sebevraždě 86. nejbohatšího muže v Rusku (časopis Forbes odhadl v roce 2020 jmění na 1,1 miliardy americký dolarů) zatím zůstávají záhadou. Podle RBK se ale Bosov před smrtí choval zvláštně a měl mít i rodinné problémy. „Od začátku roku začal převádět veškerá aktiva na sebe, propouštěl zaměstnance. V květnu se všechno zhoršilo. Všichni si mysleli, že připravuje aktiva na prodej,“ řekl člověk z blízkého kruhu zakladatele společnosti Alltek a spolumajitele dvou uhelných společností Sibantracit a Vostokugol. Druhá zmíněná dokonce začala být podezřívaná z nelegální těžby.

Bosov pro svojí velkou zálibu v hokeji se posledních 12 let aktivně podílel na podpoře a činnosti týmu Sibir Novosibirsk. Jak uvádí klub na webových stránkách, během fungování ruského miliardáře zažil Sibir nejúspěšnější období v historii. Byl rovněž velkým mecenášem dětského sportu a amatérského hokeje tzv. Noční hokejové ligy, ve které nastupuje také Vladimir Putin, prezident Ruské federace.  

„Chceme vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným, přátelům a všem, kteří znali Dmitrije Borisoviče. Vždy budeme pamatovat na jeho upřímnou, srdečnou podporu a skutky ve prospěch sibiřského hokeje,“ stojí v oficiálním prohlášení Novosibirsku. Pro klub z Kontinentální hokejové ligy je to zdrcující ztráta. Zatím není jasné, jak se s Bosovovým úmrtím vyrovná i vzhledem k pandemii koronaviru, která tvrdě zkouší nejen hokejové kluby po celém světě.